ابطال سند رسمی توسط اداره ثبت در چند مورد انجام میشود؟

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

ابطال سند رسمی توسط اداره ثبت 

موارد ابطال سند رسمی توسط ثبت

ابطال سند رسمی توسط ثبت به چه معنا است؟

 اسناد مالکیت در اجرای ماده 22 قانون ثبت معتبرند. اما همیشه استثنائاتی نیز وجود دارد. لذا در مواردی قانونگذار این اجازه را هم به دادگاه و هم به هیئت نظارت و اداره ثبت داده است تا نسبت به ابطال سند رسمی اقدام نمایند. اما این در  موارد نادر صورت می گیرد. بنابراین اصل بر صحت اسناد مالکیت صادره است و نمی توان در اسناد مالکیت ملک خدشه وارد ساخت.

در اینجا قصد داریم در خصوص آن دسته از موارد که قانونگذار اجازه ابطال سند رسمی توسط ثبت را داده است، توضیحات مختصری ارائه کنیم. در صورتی که می خواهید در مورد ابطال سند رسمی و نکات مهم مربوط به آن بیشتر بدانید، لطفاً مقاله ابطال سند رسمی را نیز مطالعه نمایید.

موارد ابطال سند رسمی توسط ثبت

ابطال سند رسمی توسط ثبت شامل مواردی می شود که نیاز به صدور حکم دادگاه نبوده و اداره ثبت طبق دستور هیئت نظارت یا به حکم قانون رأساً نسبت به ابطال سند رسمی مالکیت اقدام می نماید. این موارد عبارتند از:

1. ارائه سند مالکیت اصلی بعد از صدور المثنی

گاه مالک کتباً اعلام می کند سند اصلی پیدا شده است. در این مورد بر اساس تبصره 6 الحاقی به ماده 120 آیین نامه قانون ثبت املاک عمل می شود. لذا چنانچه با سند مالکیت المثنی معامله نشده باشد، سند مالکیت المثنی باطل می شود. سپس مراتب پیرو بخشنامه به دفاتر اسناد رسمی تابعه اعلام می گردد. در ادامه سند مالکیت اصلی اخذ و پس از ابطال، در پرونده ثبتی مربوطه ضبط می گردد.

2. تفکیک ملک به قطعات مفروزه یا به صورت آپارتمان و صدور سند مالکیت جدید

به موجب ماده 106 آیین نامه قانون ثبت املاک، گاهی در یک ملک دارای سند مالکیت، چندین آپارتمان احداث می شود. در این مورد در صورت درخواست مالک یا مالکین ، اداره ثبت برابر صورتمجلس تفکیکی ، یکی از قطعات را در زیر ثبت ملک و بقیه را در صفحه یا صفحات دفتر جاری یا دفتر متمم ثبت می نماید. سپس با ابطال سند مالکیت اولیه در مورد هریک از قطعات مفروزه یا آپارتمان ها سند مالکیت تفکیکی و جداگانه صادر خواهد کرد.

3. انتقال ملک مشاع به یک نفر

گاه ملک مشاع در نتیجه نقل و انتقالات به یک نفر منتقل می شود. در این مورد به موجب ماده 110 اصلاحی آیین نامه قانون ثبت املاک عمل می شود. یعنی در صورت تقاضای مالک، در ملاحظات هر یک از صفحات، ثبت مربوط به سهام مالکین مراتب ذکر می شود. و انتقال مزبور در زیر ثبت آخرین سهم با رعایت مقررات بالا ثبت می شود. و اسناد مالکیت اولیه باطل و یک جلد سند مالکیت جدید صادر می شود. طبق موارد گفته شده ابطال چنین سندی نیز بر عهده اداره ثبت می باشد.

4. ناقص بودن سند مالکیت

ناقص بودن سند ملک
ناقص بودن سند ملک

گاهی سند مالکیت اصلی ناقص می شود. یعنی در اثر پارگی، ریختن جوهر یا سوختگی قسمتی از سند از بین می رود. در این مورد بر اساس تبصره 5 اصلاحی ماده 120 آیین نامه قانون ثبت املاک عمل می شود. بدین ترتیب که طی تشریفات قانونی، سند مالکیت المثنی صادر و سند مالکیت اصلی در پرونده بایگانی می گردد.

5. صدور سند مالکیت معارض

گاه وقوع تعارض در یک ملک توسط هیئت نظارت یا شورای عالی ثبت در تجدید رسیدگی، محرز می شود. در این مورد به موجب قسمت اخیر بند 2 لایحه قانونی راجع به اشتباهات ثبتی و اسناد مالکیت معارض مصوب 1333 عمل می شود. بدین ترتیب که ثبت محل مراتب را کتباً به دارنده سند مالکیت معارض اعلام می نماید. تا نسبت به مراجعه به دادگاه محل ملک اقدام و رسید آن را به اداره ثبت تسلیم نماید. در صورت خودداری وی از این کار، سند مالکیت معارض باطل می گردد.

6. سند مالکیت اراضی موات

سند مالکیت اراضی موات
سند مالکیت اراضی موات

اراضی موات، اراضی هستند که در خارج از محدوده شهرها قرار دارند و تشخیص موات بودن آن بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است. این کار توسط هیئت هفت نفره صورت می پذیرد. به موجب بند ج تبصره 2 آیین نامه اجرایی قانون مرجع تشخیص اراضی موات در صورتی که زمین موات اعلام شده دارای سند مالکیت باشد، رأی قطعی مبنی بر موات بودن آن اعلام می شود. چه سند مالکیت قبلی در اختیار هیئت هفت نفره باشد که ارائه دهد یا در اختیار هیئت نباشد. در این صورت اداره ثبت محل مکلف است سند قبلی را ابطال و سند مالکیت جدید به نام دولت صادر نماید.

7. اسناد موقوفات عام

بر اساس ماده واحده قانون اسناد و فروش رقبات، آب و اراضی موقوفه مصوب 25 / 11 / 71 ، از تاریخ تصویب این قانون، کلیه موقوفات عام که بدون مجوز شرعی به فروش رسیده یا به صورتی به ملکیت درآمده باشد، به وقفیت خود بر می گردد. و اسناد مالکیت صادر شده باطل و از درجه اعتبار ساقط است.

 8. انتقال آخرین قطعه تفکیکی به دیگری

در صورت تفکیک ملکی به قطعات مختلف، رونوشت صورتمجلس تفکیکی به دفتر اسناد رسمی مربوطه ارسال می شود. مالک و مالکین با مراجعه به دفترخانه و انتقال هر یک از قطعات، سردفتر در ستون نقل و انتقالات سند مالکیت، مراتب انتقال را قید و خلاصه معامله آن را به اداره ثبت ارسال می دارد. خریدار با مراجعه به آن اداره، سند مالکیت مورد خریداری را دریافت می نماید. با انتقال آخرین قطعه تفکیکی، دفتر اسناد رسمی عین سند مالکیت را همراه خلاصه معامله به منظور ابطال سند مالکیت مذکور و صدور سند مالکیت قطعه مورد انتقال به اداره ثبت ارسال می دارد.

9. تقسیم ملک مشاع بین مالکین آن

بعد از اینکه یک ملک مشاع بین طرفین تقسیم شد و مالکیت هر کدام از آنها از هر قطعه با حدود و مساحت و مشخصات ذکر گردید، به استناد آن تقسیم نامه کلیه اسناد مالکیت مشاع ملک توسط اداره ثبت ابطال می شود. سپس نسبت به صدور اسناد مالکیت مفروزی به نام هر یک از مالکین اقدام خواهد شد.

10. صدور حکم افرازی از دادگاه نسبت به ملک مشاع

در برخی موارد، رسیدگی به دعوای افراز مال غیر منقول مشاع در صلاحیت دادگاه قرار دارد . چنانچه دادگاه پس از رسیدگی، حکم به افراز با تعیین سهم مالکین صادر نماید، بعد از قطعیت آن، اجرای حکم به افراز با اداره ثبت است. در این صورت اداره ثبت بر اساس حکم صادره نسبت به ابطال سند مالکیت مشاعی اقدام و سند مالکیت جدید برای هر یک از سهام افرازی به نام مالکین آنها صادر خواهد کرد.

مطلب مرتبط | الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.