اثبات مالکیت خودرو با برگ سبز یا ثبت در دفترخانه؟

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

اثبات مالکیت خودرو چگونه انجام میشود؟

برای اثبات مالکیت خودرو راه درست را انتخاب کنید

برای اثبات مالکیت خودرو راه درست را انتخاب کنید

آشنایی با نحوه اثبات مالکیت خودرو

در سال‌های اخیر اثبات مالکیت خودرو به یک مسئله حقوقی اساسی تبدیل شده است . زیرا کلاهبرداری‌های بسیاری در این زمینه صورت می‌گیرد. همین امر خود نشان‌دهنده اهمیت آشنایی همه افراد با این موضوع و کلیه مباحث حقوقی مربوط به آن است.

مالکیت را می‌‌توان حقی دانست که با داشتن آن، سایر افراد به هیچوجه نمی‌توانند در دارایی‌های منتسب به شما دخالت یا تصرف کنند. مالکیت خودرو نیز از لحاظ حقوقی دارای همین معنا است. مالک خودرو فردی محسوب می‌شود که با پرداخت مبلغی خاص خودرو را خریداری کرده است.

مطلب مفید | انواع سند مالکیت ملک

فردی که مالک خودرو به شمار می‌آيد، باید بتواند بر اساس حق خود از خودرو بطور کامل استفاده کند. در صورتیکه با پرونده خاصی در رابطه با مالکیت خودرو روبرو هستید، ادامه متن را از دست ندهید تا راه‌های اثبات این موضوع را به شما عزیزان ارائه کنیم.

برگ سبز خودرو دارای وجهه قانونی خاصی نیست.

برگ سبز خودرو دارای وجهه قانونی خاصی نیست.

اختلافات موجود بر سر روش اصلی اثبات مالکیت

احتمالاً از این امر مطلع هستید که در سال‌های اخیر اختلافاتی بر سر اثبات مالکیت خودرو در کشور ما بوجود آمده است. مهمترین مراجع تصمیم‌گیرنده در این زمینه فراجا و سازمان ثبت اسناد رسمی محسوب می‌شوند. این دو مرجع با یکدیگر بر سر روش تعیین اثبات مالکیت انواع خودرو اختلاف دارند . همین امر منجر به سردرگمی بسیاری از کاربران و در نتیجه پیچیده شدن پرونده‌های مربوطه شده است.

مطلب مفید | اثبات مالکیت زمین بدون سند

راهنمایی و رانندگی برگ سبز را روشی برای اثبات مالکیت می‌داند.

راهنمایی و رانندگی برگ سبز را روشی برای اثبات مالکیت می‌داند.

بر اساس نظر سازمان ثبت اسناد

فراجا وجود برگ سبز خودرو را نشانه‌ای بر مالکیت آن می‌داند. منظور از برگ سبز همان فرم یا سندی است که در زمان خرید و فروش خودرو به خریدار منتقل میشود.

مطلب مفید | نحوه فک پلاک خودرو

بر این اساس ، خریدار به عنوان مالک خودرو شناخته می­شود. حال آنکه سازمان سبت اسناد رسمی معتقد است سند ثبت شده در دفتر اسناد رسمی ملاک مالکیت است.

این بدان معناست که افراد حتی با داشتن برگ سبز خودرو نیز مالکیت آن را به دست نمی‌آورند . تا زمانی که سند رسمی در دفتر ثبت اسناد موجود در شهرهای مختلف ثبت نشود، انتقال مالکیت به شکل درستی انجام نشده است.

پلیس همچنان برگ سبز را سند رسمی می‌داند

اثبات مالکیت خودرو بر اساس نظر پلیس تنها با کمک ارائه برگ سبز خودرو امکان‌پذیر است. در واقع فراجا اعلام می‌دارد هر کاربری که دارای برگ سبز خودرو است، مالک آن خودرو محسوب می‌شود . از اینرو دیگر نیازی به ارائه مدارک بیشتر در این زمینه وجود ندارد.

سال 1400 جانشین رئیس پلیس راهور ناجا اعلام داشت: ماده 1287 قانون مدنی می‌گوید اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مأمورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

وی اعلام نمود با هدف ایجاد امنیت روانی برای خریداران خودرو واژه “رسمی” به برگ سبز خودرو اضافه شد و از این بعد این اوراق با نام “سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه” چاپ می‌شوند.

برگ سبز همان سند رسمی است

حسین میرمحمدصادقی، حقوقدان برجسته و معاون سابق قوانین مجلس شورای اسلامی معتقد است که مجلس حق دارد قوانین را تفسیر کند و تفسیر هم مانند قانون است . حتی با تایید شورای نگهبان باید اجرا شود. وی میگوید : سند خودرو را چه دفاتر تنظیم کنند و چه نیروی انتظامی، سند رسمی است و اتفاقاً برگ سبز هم سند رسمی محسوب می‌شود.

وی بر این نظر است  : تعریف سند رسمی این است؛ سندی که مأموران دولت در محدوده وظایف خود تنظیم کنند، سند رسمی است. بنابراین هم سند دفاتر اسناد و هم برگ سبز نیروی انتظامی هر دو سند رسمی هستند . حال بستگی دارد قانون کدام را کافی بداند و هر کدام را کافی بدانند آن لازم‌الاتباع می‌شود.

تنها راه این است که قانون موضوع را روشن و تکلیف نقل و انتقال خودرو را مشخص کند. قانون هر کدام را اعلام کند قابل دفاع است و هیچکدام بر دیگری برتری ندارد. در بعضی از کشورها بعد از معامله خودرو نیازی نیست در محضرخانه سند تنظیم شود. لذا سندی که توسط پلیس صادر می‌شود کافی است . در کشور ما هم قانون باید تکلیف را روشن کند که مردم هم سرگردان نباشند.

سند اداره ثبت یا برگ سبز راهنمایی و رانندگی ، کدامیک برای احراز مالکیت کافی است؟

برای اثبات مالکیت خودرو ، بر اساس مصوبه هیئت وزیران در سال 1400 ، مالکان انواع وسیله نقلیه برای انتقال سند باید به مراکز تعیین شده توسط نیروی انتظامی مراجعه و درخواست خود را در سامانه شماره گذاری ثبت کنند. سپس پلیس راهور بعد از انجام مراحل، اقدام به اختصاص پلاک به نام آخرین مالک، نصب روی وسیله و صدور سند مالکیت رسمی و کارشناسی خواهد کرد.

طبق ماده ۲۲ قانون حمل نقل مصوب ۱۴ شهریور ۱۴۰۰، باید به این موضوع اشاره کرد که اموری نظیر اعطای سند به مالک خودرو یا دادن گواهی‌نامه به رانندگان و پلاک دهی بر عهده‌ نیروی انتظامی است. این قانون انتقال خودرو ۱۴۰۰ است. در حقیقت نیازی به ثبت سند اتومبیل در دفترخانه نیست.

براساس قانون ، برگ سبزی که به مالکان خودرو داده‌می‌شود برای اثبات مالکیت کافی‌ست و نیازی به دریافت سند دیگر احساس نمی‌شود.

اگر بخواهیم کامل‌تر توضیح دهیم: پلیس راهنمایی و رانندگی برگ سبز خودرو را به رسمیت و وجاهت می‌شناسد.در حقیقت باید گفت که برگ سبز خودرو سند مالکیت است.

نظر نهایی از طرف دادستان کل کشور مستند به رای دیوان عدالت اداری

در مورد اثبات مالکیت خودرو ، محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور در نامه‌ای خطاب به دادستان‌های عمومی و انقلاب سراسر کشور نوشت:

«حسب گزارش‌های واصله و استعلامات برخی از دادستان‌ها در خصوص مناقشه‌ی بین سازمان ثبت اسناد و املاک کشور (کانون سردفتران) و نیروی انتظامی در خصوص ضروری یا غیر ضروری بودن معاملات ثبت خودرو در اسناد رسمی، به اطلاع می‌رساند:

بندهای ۲ و ۳ بخش‌نامه شماره ۱۳۷۲۰۴/۹۴ مورخ ۱۳۹۴/۸/۲۷  صادره از سازمان ثبت اسناد و املاک که مضموناً حاکی از ضرورت مراجعه طرفین معامله برای ثبت معاملات خودرو به دفاتر اسناد رسمی بود، با صدور دادنامه شماره ۱۸۶۳ مورخه ۱۳۹۹/۱۲/۲  هیات محترم دیوان عدالت مستنداً به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال گردیده و در تاریخ ۱۴۰۰/۱/۱۰  به شماره ۹۸۰۴۱۸۵ در روزنامه رسمی ثبت و ابلاغ شده است.

از آنجا که برابر مواد مختلف قانون مذکور از جمله تبصره ماده ۱۴ و مواد ۳۴، ۳۵ و ۳۷ و خصوصا مواد ۴۳ و ۴۵ آرای شعب دیوان عدالت اداری و به ویژه هیئت عمومی در موارد مشابه برای همه‌ دستگاه‌های اداری لازم‌الاجرا است.

برای مستکفین مجازات در نظر گرفته‌اند، لذا مستفاد قطعی از دادنامه مذکور و قوانین مربوط تلقی برگ سبز خودرو صادره از شرکت‌های تولیدی به عنوان سند مالکیت بوده و نقل و انتقال خودرو با ثبت مشخصات متعاملین و نیز مشخصات خودرو مندرج در برگ سبز در ادارات راهنمایی و رانندگی بلامانع بوده و ضرورتی به مراجعه به دفتر اسناد نمی‌باشد، مگر اینکه متعاملین خواهان ثبت آن در دفاتر مذکور باشند.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.