انحلال نکاح و عقد ازدواج

با سلام.
کاربر گرامی برای برقراری ارتباط با مشاور حقوقی در امور دعاوی خانواده ، از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

انحلال نکاح و عقد ازدواج ، فسخ نکاح

جدایی زوجین

آشنایی با انحلال نکاح و عقد ازدواج 

ازدواج میان زن و مرد از جنبه های مختلف قابل بررسی است. پیوند زن و مرد به عنوان همسر در قالب یک پیمان و سند عقد رسمی صورت می پذیرد. از این عقد ازدواج همچون همه قراردادها تابع قانون بوده و فسخ آن نیز تابع شرایط و ضوابط قانونی است. بنابراین براحتی نمی توان آن را بر هم زد. هر یک از طرفین عقد، باید برای جدایی و انحلال نکاح و عقد ازدواج دلایل قانع کننده داشته باشند.

عقد در مواردی باطل است در نتیجه باید فسخ شود. عقد باطل عقدی است که شرایط صحت عقد لازم را نداشته باشد. مواردی که باعث بطلان نکاح می ­شود عبارت است از؛ ازدواج با هم جنس، نداشتن قصد برای نکاح  مانند ازدواج های صوری، داشتن شوهر و یا عدم رعایت عده طلاق یا وفات، ازدواج دائم پنجم مرد، مطلقه بودن (سه طلاق و نه طلاق)، نکاح زن مسلمان با مرد غیر مسلمان، لعان (یعنی شوهر به زن نسبت زنا دهد یا فرزندی را که زن به دنیا آورده است از خود نفی داند)، ازدواج در حالت احرام، ازدواج با محارم نسبی، سببی و رضاعی.

در فسخ نکاح یا بطلان نکاح قانون گذار شرایط خاصی را در نظر گرفته است تا زوجین در مواردی از آن استفاده کنند. در عقد نکاح هیچیک از زوجین نمی توانند برای خود حق فسخ یا بطلان نکاح در نظر بگیرند. زیرا عقد نکاح یکی از عقود لازم است. با این وجود در موارد محدود این حق برای زوجین در نظر گرفته شده است.

فسخ نکاح در صلاحیت دادگاه خانواده

مرجع رسیدگی به دعاوی خانواده ، دادگاه خانواده است. برابر ماده 4 قانون حمایت از خانواده، مصوب 1 / 12/ 1391 رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است:

  • نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن
  • نکاح دائم، موقت و اذن در نکاح
  • شروط ضمن عقد نکاح
  • ازدواج مجدد
  • جهیزیه
  • مهریه
  • نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت
  • تمکین و نشوز
  • طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن
حضانت
  • حضانت و ملاقات طفل
  • نسب
  • رشد، حجر و رفع آن
  • ولایت قهری، قیمومت، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان
  • نفقه اقارب
  • امور راجع به غایب مفقود الاثر
  • سرپرستی کودکان بی سرپرست
  • اهدای جنین
  • تغییر جنسیت

ثبت طلاق الزامی است

بند 9 از ماده 4 قانون خانواده به موضوع: “طلاق، رجوع، فسخ و انفساخ نکاح، بذل مدت و انقضای آن” اشاره دارد. این ماده در واقع همان انحلال نکاح و عقد ازدواج است. در ماده 20 همین قانون به الزامی بودن ثبت طلاق اشاره نموده است. بنابراین برای جدایی زن و شوهر از یکدیگر تشریفات قانونی باید طی شود. علاوه بر این، ثبت طلاق الزامی است.

ثبت درخواست طلاق

ثبت طلاق

ثبت طلاق

هر یک از مرد و زن در مواردی می توانند درخواست طلاق از همسر خود را ثبت نمایند. در مواردی پیوند زن و شوهر ممکن است به صورت قهری خاتمه یابد مانند فوت یکی از طرفین. اما در بیشتر موارد، درخواست جدایی و طلاق از طرف یکی از آن ها صورت می پذیرد. در مواردی نظیر طلاق توافقی نیز هر دو طرف قصد جدایی و متارکه را دارند. لذا هر دو درخواست طلاق توافقی را باید به ثبت برسانند. دادگاه نیز در مورد همه مشکلات مبتلابه زن و شوهر و بویژه حضانت فرزند تصمیم گیری خواهد نمود.

طلاق به چند صورت تحقق می یابد؟

طلاق در چند حالت ممکن است انجام پذیرد. در هر مورد نیز رعایت تشریفات و طی مراحل قانونی ضروری است. با توجه به نکات بسیار ریز و دقیق که در این خصوص وجود دارد توصیه آن است که با افراد خبره مشورت نمایید. در این رابطه وکیل طلاق می تواند بهترین راهنمای شما باشد.

طلاق به درخواست مرد  

برابر ماده 1133 قانون مدنی، مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون، با مراجعه به دادگاه، تقاضای طلاق همسرش را بنماید. البته برابرماده 24 همین قانون، ثبت طلاق و سایر موارد انحلال و نیز اعلام بطلان نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد پس از صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم مربوط از سوی دادگاه مجاز است.

طلاق به درخواست همسر

طلاق به درخواست همسر

طلاق به درخواست زوجه

برابر ماده 1133 قانون مدنی زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (۱۱۱۹)، (۱۱۲۹) و (۱۱۳۰) این قانون، از دادگاه تقاضای طلاق نماید. این موارد را می توان به شرح زیر مورد اشاره قرار داد:

  • هر گاه در عقد ازدواج شرط شده باشد شوهر زن دیگری اختیار نماید.
  • زن دارای وکالت تام از شوهر برای طلاق داشته باشد.
  • اگر مرد از دادن نفقه خودداری نماید و زن در عسر و حرج بماند.

موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می‌گردد:

۱- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه.
۲- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است.
۳- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
۴- ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
۵- ابتلای زوج به بیماری‌های صعب‌العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه‌ی صعب‌العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.
موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود، حکم طلاق صادر نماید.

طلاق با توافق

فوت هر یک از زوجین

اگر هر یک از زوجین فوت نمایند لاجرم و خود به خود، موضوع انحلال نکاح و عقد ازدواج محقق می شود.

بطلان عقد نکاح 

هر گاه بعد از ازدواج معلوم شود که پیوند زن و شوهر، با قانون و شرع مغایر است، امکان انحلال نکاح و عقد ازدواج میسر می شود. در این صورت طرفین می توانند به دادگاه مراجعه و تقاضای ابطال نکاح را بنمایند.  

وکیل خانواده برای انحلال نکاح و عقد ازدواج

ممکن است شما در انواع دعاوی خانواده دچار مشکلات جدی باشید. در این موارد وکیل خانواده جهت اقدامات مشاوره و قبول وکالت در خدمت شما خواهد بود. در صورت تمایل می توانید با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.