رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف

اجرت‌المثل تصرف ملک اجاره

اجرت‌المثل تصرف ملک اجاره

رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف به چه معنا است؟

رأی وحدت رویه همان آرای هیئت عمومی دیوان عالی کشور در خصوص یک موضوع مشخص است. تمامی دادگاه‌ها و مراجع قضایی ملزم به پیروی از آراء وحدت رویه هستند. چنین نظری زمانی صادر می‌شود که دادگاه‌های هم‌عرض در مورد موضوعی خاص با هم اختلاف ‌نظر دارند. لذا لازم می‌شود موضوع از سوی دادستان کل کشور در هیئت عمومی دیوان عالی به بحث گذاشته شود. سپس نظر اکثریت اعضا به‌ عنوان رأی وحدت رویه صادر می‌شود.

در این مقاله با ما باشید تا در خصوص رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف صحبت کنیم.

موضوع رأی وحدت رویه اجرت‌ المثل ایام تصرف

 رأی وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف در تاریخ پنجم آذرماه سال 1363 از سوی دیوان عالی کشور صادر شد. بر این اساس، دعاوی مربوط به اموال منقول و غیر منقول از یکدیگر جدا شد. همچنین این رأی اذعان داشت که دادگاه نزدیک به محل مال غیر منقول باید به دعاوی مربوط به آن رسیدگی کند. این موضوع ربطی به این ندارد که طرفین پرونده در کجا سکونت دارند و معیار اصلی، محلی است که مال غیر منقول در آن واقع شده است.

مطلب مفید | الزام به تنظیم سند رسمی ملک

موضوع دیگری که رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف به تفکیک آن پرداخت، پیگیری وجه مربوط به اموال غیر منقول است. این اموال به دو دسته تقسیم می‌شوند: اول ، اموال غیر منقولی که در یک عقد قرارداد ثبت شده‌اند. دوم ، اموال غیر منقولی که خارج از قرارداد هستند و در جایی ثبت نشده‌اند. در زمان صدور این رأی، شعب 3 و 21 دیوان عالی کشور و نیز شعب 13 و 22 همین دیوان با هم اختلاف ‌نظر داشتند.

مفهوم اجرت‌ المثل ایام تصرف

مطالبه اجرت‌ المثل ایام تصرف یکی از پرونده‌های حقوقی رایج در دادگاه‌ها است. به همین دلیل، رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف در دیوان عالی کشور صادر شد. تصرف زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی بدون رضایت مالک، از مال یا ملک او استفاده کند. در این صورت، فرد مالک می‌تواند مبلغی را به‌ عنوان جریمه بابت استفاده غیر قانونی از مال یا ملک خود از فرد متصرف دریافت کند.

چنین وجهی را اجرت‌ المثل می‌گویند. میزان اجرت‌ المثل از سوی کارشناسان رسمی دادگستری تعیین می‌شود. در این مبلغ فاکتورهایی همچون مدت تصرف، نوع مال و میزان و نحوه استفاده آن تأثیرگذار هستند.

اجرت‌المثل مال غیر منقول

اجرت‌المثل مال غیر منقول

اجرت‌ المثل ملک مورد اجاره

زمانی به ملک مورد اجاره اجرت‌ المثل تعلق می‌گیرد که از مدت ‌زمان یک ‌ساله قرارداد مستأجر گذشته باشد. و مستاجر همچنان در ملک بماند و آن را به موجر تحویل ندهد. در این صورت، موجر می‌تواند مبلغی تحت عنوان اجرت‌ المثل ایام تصرف را از مستأجر دریافت کند.

نحوه طرح دعوای اجرت‌ المثل ملک اجاره

در این مواقع، مالک باید یک دادخواست علیه مستأجر یا متصرف بنویسد. آن را به دادگاه محلی که ملک واقع شده است، تقدیم کند. چنانچه مبلغ اجرت‌ المثل زیر 20 میلیون باشد، رسیدگی به آن برعهده شوراهای حل اختلاف است. برای مبالغ بالای 20 میلیون، رسیدگی برعهده دادگاه عمومی حقوقی است. دقت کنید که اصولاً مبلغ اجرت‌ المثل در رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف به مبلغ اجاره هیچ ارتباطی ندارد و می‌تواند از آن کمتر یا بیشتر باشد.

آرای وحدت رویه مربوط به اجرت‌ المثل ایام تصرف

مطابق با این ماده، از آنجایی که قرارداد اجاره دارای مدت‌ زمان معینی است، مستأجر باید پس از انقضای آن ملک را تخلیه کند. و چنانچه بدون اجازه یا رضایت موجرهمچنان در آنجا بماند، صاحب ملک می‌تواند به ازای این مدت‌ زمان از مستأجر اجرت‌ المثل بگیرد.

مطلب مفید | اجرت المثل ایام تصرف

این موضوع حتی برای شرایطی صدق می‎کند که مستأجر از ملک استیفای منفعت نکرده باشد. اگر مالک خود به مستأجر اجازه داده باشد در ملک بماند، در صورت استیفای منفعت مستأجر، مالک حق دریافت اجرت‌المثل را دارد، مگر این که خود نخواهد چنین وجهی را مطالبه کند.

رای وحدت رویه اجرت‌المثل برای تصرف

رای وحدت رویه اجرت‌المثل برای تصرف

  • ماده 501 قانون مدنی

گاهی پیش می‌آید که در قرارداد اجاره مدت معینی مشخص نشده و صرفاً به ازای یک روز، یک ماه یا یک سال مبلغی برای اجاره تعیین شده است. در این صورت، چنانچه پس از مدت ‌زمان مذکور مستأجر همچنان در ملک بماند، موجر می‌تواند به نسبت زمان تصرف، از مستأجر اجرت‌ المثل دریافت کند.

  • ماده 631 قانون مدنی

 رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف : هرگاه مالی با عنوانی غیر از امانت تحت تصرف شخصی قرار گیرد و مستأجر طبق قانون نسبت به آن مال امین قلمداد شود، مال مذکور در حکم همان امانت است. در این حالت مستأجر مسئول از بین رفتن مال مذکور نیست. مگر زمانیکه در اثر کوتاهی و تقصیر او خسارتی به مال وارد شده باشد. حال او باید کلیه خسارات وارد شده به آن را پرداخت کند. حتی اگر خود شخص مستأجر در وارد شدن آن خسارات نقشی نداشته باشد.

رأی وحدت رویه شماره ۳۱ – ۱۳۶۳/۹/۵

 دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده‌های اموال غیر منقول، دادگاهی است که در نزدیک محل مال غیر منقول واقع شده باشد. حتی اگر دو طرف درگیر در پرونده، ساکن آن محل نباشند. دادگاه در هنگام رسیدگی به پرونده‌های مال غیر منقول باید بین مالی که در قرارداد ذکر شده و مالی که در قرارداد نیامده ، تفکیک قائل شود. در این حالت، رسیدگی به دعوای اموال غیر منقولی که در قرارداد آمده ، در حکم منقول بررسی و دعاوی مربوط به اموال غیر منقول خارج از قرارداد در زمره دعاوی مال غیر منقول قرار می‌گیرد.

تنظیم دادخواست مطالبه اجرت‌المثل

تنظیم دادخواست مطالبه اجرت‌المثل

مشاوره حقوقی رأی وحدت رویه اجرت‌ المثل با تیم ملکی اداری

تیم حقوقی ملکی اداری با سال‌ها تجربه وکالت در پرونده‌های مربوط به اجاره و خرید و فروش می‌تواند در خصوص رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف به شما مشاوره حقوقی مفید و کارسازی ارائه دهند. کافی است با این مجموعه تماس بگیرید و وکلای مجرب وکیل اداری را در جریان مشکل خود قرار دهید.

نتیجه‌گیری

در برخی موارد که در خصوص موضوعاتی بین مراجع ذی‌صلاح اختلاف نظر پیش می‌آید، رأی وحدت رویه توسط هیئت عمومی دیوان عالی کشور صادر می‌شود. در این شرایط همه ارکان ملزم به اجرای آن هستند. رأی وحدت رویه اجرت‌ المثل نیز در حقیقت نظری است که دیوان عالی کشور در خصوص ایام تصرف ملک اجاره‌ای صادر کرده است.

تیم حقوقی ملکی اداری متشکل از یک گروه مجرب از وکلای تهران در زمینه رای وحدت رویه اجرت ‌المثل ایام تصرف می‌توانند به شما مشاوره لازم را ارائه دهند. در صورت داشتن هر سؤال یا مشکلی در این باره می‌توانید با ما تماس بگیرید و از مشاوره حرفه‌ای وکلایمان بهره‌مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up