شکایت کارگر از کارفرما چگونه انچام میشود؟

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای طرح سوال ، فقط از طریق پیامک ، و برای اعطای نمایندگی به وکیل جهت طرح دعوا و دفاع از شما در اداره کار ، با شماره 09196853590 تماس بگیرید.

 شکایت کارگر از کارفرما

نحوه شکایت کارگر از کارفرما

نحوه شکایت کارگر از کارفرما

بر اساس قانون کار، همه کارگران از حق و حقوق مشخص و معینی برخوردار هستند. همچنین کلیه کارفرمایان موظف به تبعیت از تمامی مفاد قانون کار و پرداخت کامل حقوق کارگر میباشند.

حقوق قانونی کارگر شامل دستمزد، حق بیمه، حق خوار و بار، حق اولاد، پاداش و عیدی، حق مسکن، سنوات و … میباشد. ( نحوه شکایت بابت عیدی و سنوات در مقاله دیگری توضیح داده شده است) .

این موارد در شرایط مختلف مانند کارگر روز مزد، کارگر تمام وقت و کارگر پاره وقت متفاوت هستند. درصورتیکه کارفرما از دادن هر یک از این حقوق فوق سر باز زند، بحث شکایت کارگر از کارفرما پیش خواهد آمد.

در این موارد وکیل دعاوی کار میتواند مشاور و مدافع واقعی حقوق کارگر باشد. در این مقاله توضیحاتی درباره عوامل و علل شکایت کارگر از کارفرما ارائه شده است.

البته نحوه شکایت از کارفرما  و رسیدگی به این نوع شکایات، ماجرای دیگری دارد که لازم است با ورود به سامانه شکایت از کارفرما ، آن را مورد توجه قرار داد.

شکایت از کارفرما بابت قرارداد

قرارداد کار سندی است که بطور معمول بصورت یک نوشته و نیز گاهی بصورت شفاهی میان کارگر و کارفرما منعقد میگردد. در این قراداد تمامی آیتمهای مربوط به پرداخت حق و حقوق کارگر، مشخصات طرفین، نوع کار و مدت زمان قرارداد مشخص میگردد.

گاهی به دلایل مختلف پیش می آید که کارگران بدون عقد قرارداد مشغول به کار میشوند. اشتغال به کار بدون قرارداد مشخص و معین معمولاً به عدم پرداخت حق و حقوق کامل کارگر منجر خواهد شد.

انعقاد قرارداد در ابتدای شروع کار امری مهم و ضروری به شمار می آید. توصیه میگردد، هیچ کارگری بدون قرارداد در هیچ کارگاهی مشغول به کار نگردد. اما باید اشاره نمود که حتی بدون داشتن قرارداد نیز میتوان نسبت به دریافت حق کارگر اقدام نمود.

در این شرایط کارگر میتواند با داشتن پرینت حساب دستمزد و یا سندی که ورود و خروج کارگر را به محل کار اثبات نماید، به مراجع مربوطه مراجعه نماید. وکیل اداره کار برای شکایت راهنمای کارگران در چنین مواردی خواهد بود.

 شکایت کارگر از کارفرما بابت دستمزد و حقوق

در هنگام عقد قرارداد میان کارگر و کارفرما، مبلغی به عنوان دستمزد در نظر گرفته می شود. این دستمزد میتواند به صورت ساعتی، روزانه و یا ماهانه در نظر گرفته شده باشد. در صورتی که کارگری دستمزد خود را در زمان معین دریافت ننماید، میتواند هر زمان علیه کارفرمای خود شکایت نماید.

شکایت کارگر از کارفرما بابت حق بیمه

بیمه از جمله موارد مهمی است که جزء حق و حقوق مسلم کارگر در نظر گرفته شده است. کارفرما موظف به پرداخت حق بیمه کارگر به صورت منظم میباشد. اگر کارفرمایی از پرداخت حق بیمه کارگران خود اجتناب نماید، کارگران این حق را دارند که از وی شکایت نمایند.

شکایت کارگر بابت سنوات و عیدی

از دیگر حقوقی که چنانچه کارفرما از دادن آن به کارگر اجتناب نماید، میتوان بابت آن از وی شکایت نمود، سنوات و عیدی است. سنوات به معنای یک ماه حقوق کارگر بوده، که در پایان سال پرداخت میگردد. عیدی نیز پاداشی معادل دو ماه حقوق کارگر است که کارفرما موظف به پرداخت آن در پایان سال میباشد.

شکایت از کارفرما به دلیل اخراج

اخراج شدن قبل از مدت تعیین شده در قرارداد کار، از جمله رایج ترین موارد شکایت کارگر از کارفرما به شمار می آید. در صورتی که کارفرمایی، زودتر از موعد مشخص، و بدون دلیل موجه اقدام به اخراج کارگر خود نماید، کارگر میتواند از وی شکایت نماید. در اینصورت پس از بررسی شکایت توسط مراجع قانونی یا کارگر به کار برگردانده میشود و یا حق بیمه بیکاری به نسبت سابقه و وضعیت تاهل، برای وی در نظر گرفته میشود.

شکایت بدلیل اخراج کارگر

شکایت بدلیل اخراج کارگر

شکایت بدلیل حادثه حین انجام کار

در زمان اشتغال به هر کاری، امکان پیش آمدن هر گونه حادثه به صورت جزیی و یا جدی وجود دارد. این حوادث ممکن است در خود کارگاه یا شرکت و یا در زمان رفت و برگشت از محل کار به وجود آید. همه کارفرمایان موظف به ایجاد محیطی ایمن با کمترین امکان حوادث هستند. اگر کارفرما ایمنی لازم را در محیط کار فراهم نیاورد و مقصر شناخته شود، کارگر میتواند علیه وی شکایت نماید و نسبت به دریافت دیه یا ارش ناشی از حوادث محل کار اقدام نماید.

چگونگی شکایت کارگرو مراجع و مراحل رسیدگی به آن

مرجع اصلی رسیدگی به شکایات علیه کارفرما تامین اجتماعی و اداره کار میباشد. همانگونه که در بالا نیز بیان گردید، شکایت کارگر از کارفرما دلایل مختلفی دارد. اما شایع ترین دلایل شکایت را میتوان مربوط به عدم پرداخت دستمزد، عدم پرداخت حق بیمه، عدم پرداخت سنوان و عیدی و نیز حوادث ناشی از کار دانست.

معمولاً در ابتدا به صلح و سازش به وسیله گفتگو میان کارگر و کارفرما برای حل مشکل، توصیه میشود. اما گاهی این گفتگو به نتیجه نرسیده و منجر به شکایت کتبی کارگر علیه کارفرما در مراجع مربوطه خواهد شد.

مراحل رسیدگی به شکایت

در صورت قصد شکایت کارگر از کارفرما ، مراحل رسیدگی به شکایت به شرح زیر است:

  • ابتدا میبایست، شعبه مربوط به بیمه گذار تامین اجتماعی مشخص گردد. سپس با مراجعه به اداره کار تامین اجتماعی، نسبت به دریافت نامه و ارسال آن به شعبه بیمه گذار اقدام نمود.
  • در ادامه باید کلیه سوابق و مدارک لازم برای شکایت از جمله مدارک مربوط به ماه ها و سالهای خدمت را در کارگاه مربوطه تهیه نمود. این سوابق باید ضمیمه فرم دادخواستی گردد که از اداره کار دریافت شده و کلیه مندرجات آن مانند مشخصات کارگر، مشخصات کارگاه یا شرکت، مشخصات کارفرما و نیز دلایل شکایت تکمیل شده است.
  • پس از دادن این مدارک به اداره کار، نامه ای برای سازش کردن با کارفرما به کارگر داده میشود، که در آن تاریخ جلسه ای که در حدود دو هفته بعد در نظر گرفته میشود، مشخص شده است. این جلسه در اداره کار برگزار میگردد و طرفین در آن علل شکایت و مدارک موجود بررسی میگردد.
  • در صورتی که طرفین در این جلسه به توافق برسند، پرونده شکایت بسته میشود. اما اگر توافقی حاصل نشود، جلسه ای دیگر به عنوان جلسه رسیدگی توسط هیئت تشخیص برگزار میگردد. این جلسه نیز با حضور کارگر و کارفرما و کارشناسان اداره کار انجام میگردد.
  • اگر در جلسه هیئت تشخیص توافقی حاصل نشود و هر یک از طرفین اعتراضی داشته باشند، جلسه دیگری در هیات حل اختلاف برگزار میشود. این جلسه که آخرین جلسه برای حل اینگونه شکایات است، با صدور رای نهایی به پایان میرسد.

 مهلت شکایت از کارفرما

مهلت قانونی شکایت کارگر از کارفرما به موضوع مورد شکایت بستگی دارد. به عنوان مثال شکایت بابت پرداخت نشدن حقوق و دستمزد، مهلت مشخصی ندارد. هر زمان کارگر میتواند بابت این موضوع از کارفرمای خود شکایت نماید. اما در هنگامی که کارفرمایی به صورت غیر قانونی اقدام به اخراج کارگر خود کند، کارگر میبایست ظرف مدت یک ماه شکایت خود را ارائه نماید. شکایت علیه کارفرما به دلیل پرداخت نشدن حقوقی همچون حق بیمه، عیدی و سنوات نیز مهلت معینی نداشته و کارگر هر زمان میتواند اقدام به شکایت نماید.

سخن آخر

به غیر از موارد یاد شده، دلایل دیگری نیز مانند درخواست کارفرما برای بیش از حد کار کردن کارگر، عدم پرداخت مزایای تعیین شده و … به جهت شکایت کارگر از کارفرما وجود دارد. اگر شما نیز جزء آندسته از کارگرانی هستید که کارفرمایتان از دادن قسمتی از حق و حقوقتان سر باز میزند، میتوانید با تنظیم شکایت و تقدیم به مراجع ذیصلاح نسبت به اخذ حقوق خود اقدام نمایید.

در این مسیر همواره مشورت گرفتن از یک وکیل با تجربه و اطلاع دقیق از حق و حقوق، میتوان علاوه بر جلوگیری از اتلاف زمان، به نتیجه موفقیت آمیزتری انجامد. در صورت تمایل میتوانید با وکیل اداره کار تماس بگیرید.

مطلب مفید | وکیل متخصص کار و تامین اجتماعی 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.