فرق سرقفلی با اجاره در چیست؟

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

فرق یا تفاوت سرقفلی با اجاره

تفاوت سرقفلی با اجاره

تفاوت سرقفلی با اجاره

آشنایی با تفاوت میان سرقفلی و اجاره

اینکه «سرقفلی این مغازه به فروش می‌رسد، به چه معنا است؟»؛ «سرقفلی چیست ، مطالبه سرقفلی چگونه امکان پذیر است؟ سرقفلی چه جایگاهی در میان موجر و مستأجر و روابط میان این دو دارد؟»؛ «فرق سرقفلی با اجاره چیست و به نفع شما است که کدام یک را انتخاب کنید؟»؛ «آیا ممکن است با سرقفلی دچار زیان شوید؟» و … از جمله سؤالاتی هستند که در زمینه سرقفلی مطرح می‎شوند.

مطلب مفید | انتقال سرقفلی به فرزند

این که شما سرقفلی را انتخاب می‌کنید یا اجاره را ترجیح می‌دهید، می‌تواند متناسب با شرایط شما باشد؛ اما نکته مهم این است که اجازه ندهید شرایطی که دارید، موجب خسران و ضرر شما شود.‌

به همین دلیل، کمک گرفتن از وکیل متخصص سرقفلی با تجربه، می‌تواند راهی برای جلوگیری از ضرر‌ شما باشد. برای این امر می‌توانید گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری را مورد ارزیابی قرار دهید.

با ما در این مطلب همراه باشید تا به جزئیات بیشتری پیرامون بحث سرقفلی و تفاوت آن با اجاره بپردازیم.

از سر‌قفلی‌ چه می‌دانید؟

برای اطلاع از فرق سرقفلی با اجاره ابتدا باید بطور کامل با سرقفلی آشنا شوید.

سرقفلی به زبان ساده به مارزش و اعباری گفته میشود که برابر قرارداد ، مستأجر در ابتدا مبلغی را پرداخت می‌کند که از قیمت اصلی ملک کمتر و از اجاره بیشتر است.

سپس به موجب این قرارداد می‌تواند از همان ملک نفع ببرد. در این قرارداد تا زمانی که پول نزد مالک است، مستأجر حق انتفاع از ملک را دارد. به عنوان مثال، اجازه دارد ملک را اجاره دهد یا خود از آن استفاده کند.

تا سال 13۵۶ سرقفلی با نام حق کسب و پیشه شناخته می‌شد و پس از آن با تغییر قانون به سرقفلی تغییر نام داد. در این بین، بر اساس تغییری که در قانون ایجاد شده است، دیگر هیچ مدت زمانی برای سرقفلی متصور نیست. در نتیجه تا زمانی که پول و سود آن دست مالک است، مستأجر می‌تواند از ملک منتفع شود.

سرقفلی نه حق کسب و پیشه است و نه اجاره!

تفاوت های سرقفلی و اجاره را بشناسید

تفاوت های سرقفلی و اجاره را بشناسید

بر اساس قانون، سرقفلی با آنچه به عنوان حق کسب و پیشه نامیده می‌شود، تمایز دارد. همان طور که اشاره کردیم، تا سال 1356، به موجب قانون حقی تحت عنوان حق کسب و پیشه وجود داشت. این حق شامل سرقفلی نیز می‌شد؛ اما پس از این تاریخ میان این دو تمایزی بوجود آمد‌.

اولین فرق سرقفلی و حق کسب و پیشه این است که سرقفلی قبل از عقد اجاره قابل اجرا است. اما حق کسب و پیشه تنها می‌تواند پس از پایان عقد اجاره و بواسطه شهرت و معروفیتی که محل کسب در اثر تلاش مستأجر به دست آورده است، مطالبه و پرداخت شود.

 همچنین، مبلغ سرقفلی مشخص و معین است و حتی می‌تواند در اثر توافقی که با مالک صورت می‌گیرد، اصلاً پرداخت نشود یا به صورت اقساط پرداخت شود. در حالی که تعیین حق کسب و پیشه توسط کارشناس صورت می‎گیرد و در قانون حالت آمره را دارد.

حق کسب و پیشه باید توسط یک سند رسمی انتقال داده شود، در حالی که انتقال حق سرقفلی با یک سند عادی نیز قابل انجام است.

اجاره و سرقفلی چه تفاوتی با هم دارند؟

از آنجا که برخی سرقفلی و حق کسب و پیشه را با یکدیگر یکسان می‌دانند، ابتدا به توضیح آن پرداختیم. اما باید بدانید که تفاوت هایی میان سرقفلی و اجاره نیز وجود دارد. فرق سرقفلی با اجاره در مبلغی است که موجر ابتدا و در هنگام تنظیم قرارداد از مستأجر دریافت می‌کند.

زمانی که مستأجر و موجر علاوه بر قرارداد اجاره، قرارداد سرقفلی را با یکدیگر تنظیم می‌کنند، در واقع حقوق ملک در اختیار مستأجر قرار می‌گیرد و مستأجر از این ملک نفع خواهد برد.

به این ترتیب، مستأجر این اجازه را دارد تا ملک را به نفر دیگری به عنوان مستأجر دوم اجاره دهد.

از طرف دیگر، موجر اجازه تخلیه عین مستأجر را از ملک مورد قرارداد ندارد. در عوض، در اجاره‌ای که سرقفلی در قرارداد آن تنظیم نشده است، مستأجر تنها اجازه دارد که خودش در طول مدت معین از ملک استفاده کند و هیچ امتیاز دیگری به دست نمی‌آورد.

به عبارت ساده‌تر، فرق سرقفلی با اجاره در این است که در سرقفلی به موجب قرارداد، امتیازاتی به مستأجر داده می‌شود که در اجاره این امتیازات همچنان در اختیار مالک است.

در رابطه با مقایسه سرقفلی واجاره چند نکته را در نظر داشته باشید

زمانی حق سرقفلی به مستأجر داده می‌شود که قرارداد اجاره میان آن دو منعقد شود. بدون اجاره‌نامه ، سرقفلی نیز منتفی است. در عوض، اجاره‌نامه به همان میزان که می‌تواند شامل سرقفلی باشد، این امکان را ایجاد می‌کند که سرقفلی را نیز در بر نگیرد. سرقفلی زمانی منعقد می‌شود که طرفین به توافق رسیده باشند.

نکته دیگر این است که اجاره‌نامه با سرقفلی مستلزم پرداخت مبلغی از سمت مستأجر به مالک است. در صورتی که این مبلغ از طرف موجر دریافت نشده باشد، اجاره‌نامه به تنهایی منعقد می‌شود و مستأجر هیچ حقی در قبال سرقفلی ندارد.

برای سرقلی باید هزینه کنید

برای سرقفلی باید هزینه کنید

یکی دیگر از مواردی که می‌توان در زمینه فرق سرقفلی با اجاره ذکر کرد، مدت زمان آن است. در اجاره‌نامه، موجر و مستأجر با یکدیگر بر سر مدت زمان مشخصی به توافق می‌رسند که پس از پایان این زمان، مالک اجازه دارد مستأجر را از ملک بیرون کند، در حالی که اگر سرقفلی تفویض شده باشد، این حق کاملاً منتفی است.

تنها زمانی مالک اجازه تخلیه عین مستأجره را دارد که مبلغ سرقفلی را همراه با ارزش افزوده آن در این زمان به طرف مقابل پرداخت کند.

فرق دیگر در این است که لازم است مستأجر هر ماه مبلغی را به عنوان اجاره بها به مالک پرداخت کند. اما در مورد سرقفلی این مبلغ در ابتدا پرداخت شده است. به همین دلیل، تا حدودی می‌توان سرقفلی را با رهن نیز مقایسه کرد.

کلام پایانی

اغلب در مورد املاک تجاری این شبهه به وجود می‌آید که فرق یا تفاوت سرقفلی و اجاره در چیست؟ عدم اطلاع از تفاوت این دو باعث می‌شود تا یکی از طرفین دچار مشکل شوند و نیاز باشد تا از راه قانونی آن را برطرف کنند.

اکنون که با خواندن این مقاله متوجه فرق سرقفلی با اجاره شدید، باید بدانید که هرگز برای حل چنین مشکلات حقوقی نباید به تنهایی اقدام کنید. بلکه لازم است تا با کمک یک وکیل حرفه‌ای اقدامات لازم را به مرحله اجرا درآورید.

گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری آماده ارائه خدمات مشاوره و وکالت پرونده های سرقفلی شما می باشد.

با ما تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up