فسخ قرارداد مشارکت در ساخت و شرایط آن

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت

با مقررات فسخ قرارداد آشنا باشید

با مقررات فسخ قرارداد آشنا باشید

چگونگی فسخ قرارداد مشارکت در ساخت

قراردادهای مشارکت و قراردادهای مدنی از جمله ابزارهای حقوقی برای اطمینان از انجام تعهدات در امر تجارت و داد و ستدهای روزمره میان افراد و صاحبان حرف و … میباشد.

در این میان ، قراردادهای مشارکت در ساخت یکی از بهترین روش‌های موجود جهت احداث و ساخت یک بنا به شمار می‌آیند. در این قراردادها مالک و سازنده بر سر ساخت یک بنا با هم تفاهم می‌کنند.

البته امکان فسخ قرارداد مشارکت در ساخت نیز وجود دارد که تابع قوانین و قواعد خاص است. فسخ قرارداد را می‌توان به عنوان لغو شدن کلیه مفاد موجود در آن دانست.

وقتی قراردادی فسخ می‌شود، دیگر هیچ از یک از طرفین موظف به اجرای مفاد قرارداد نخواهند بود.

فسخ قراردادهای مشارکت ساخت یکی از پیچیده‌ترین مباحث حقوقی به شمار می آيد. از اینرو بی گمان انتخاب داوری فسخ قرارداد مشارکت در ساخت میتواند گزینه مناسبی برای برون رفت از چالش های اینگونه قراردادها باشد.

علاوه بر این الزام سازنده به احداث بنا برای مواردی که در امر مشارکت در ساخت تعلل ایجاد میشود ممکن است اجتناب ناپذیر باشد.

امروزه بدون بهره‌گیری از مشاوران حقوقی مجرب که با کلیه مقررات فسخ آشنایی دارند، امکان فسخ چنین قراردادهایی مشکل خواهد بود.

در ادامه این مقاله قصد داریم به مراحل و دلایل مربوط به فسخ قراردادها اشاره کنیم.

با ما همراه باشید.

ویژگی خاص قراردادهای مشارکت ساخت

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت در حالت کلی و بر اساس شرایط عادی امکا‌ن‌پذیر نیست. اما قانون‌گذار در شرایط خاصی این اجازه را به طرفین قرارداد می‌دهد که بتوانند نسبت به فسخ قرارداد مربوطه اقدام کنند.

باید به این نکته توجه کنید که این شرایط کاملاً ویژه هستند و نمی‌‌توان هر قرارداد مشارکتی را به راحتی فسخ کرد. در واقع امکان انجام فسخ باید خود یکی از مفاد درون قرارداد باشد تا بتوان اقدامی را در این زمینه انجام داد.

امکان فسخ قرارداد از سوی مالک

همانطور که گفته شد، در شرایط خاص امکان فسخ قرارداد مشارکت در ساخت توسط طرفین قرارداد وجود دارد. یکی از آنها مالک زمین یا ساختمان قدیمی ساز است و وی می‌تواند به دلایل مختلفی درخواست خود را مبنی بر فسخ قرارداد به دادگاه ارائه کند.

اولین دلیل موجود در این زمینه مربوط به تأخیر سازنده جهت ساخت بنا محسوب می‌شود. اگر در قرارداد ذکر شود که سازنده موظف است در مهلت خاصی ملک را تحویل مالک زمین بدهد؛ اما این امر اتفاق نیفتد،‌ مالک این اختیار را دارد که اقدامات لازم را جهت فسخ قرارداد مشارکت در ساخت در پیش بگیرد.

شایان ذکر است حتی در این شرایط نیز تأخیر صورت گرفته توسط دستگاه‌های نظارتی مورد بررسی قرار می‌گیرد تا مشکلی برای سازنده بنا بوجود نیاید.

عدم استفاده از مواد مدنظر مالک نیز از جمله موارد مربوط به امکان فسخ چنین قراردادهایی به شمار می‌آید. به‌عنوان‌مثال اگر مالک درخواست استفاده از نوع خاصی از یک محسول را داشته باشد، اما سازنده از آن استفاده نکند، مالک این حق را خواهد داشت که قرارداد را به صورت یک طرفه فسخ کند.

پس از فسخ قرارداد باید ضررها جبران شود.

پس از فسخ قرارداد باید ضررها جبران شود.

امکان فسخ قرارداد از سوی سازنده

همانگونه که مالک حق فسخ قرارداد مشارکت در ساخت را دارد، این امکان در اختیار سازنده نیز قرار گرفته دارد. لذا وی نیز میتواند در شرایطی قرارداد را بصورت کامل فسخ کند. البته انجام این امر باید تابع شرایط خاص باشد، در غیر این صورت سازنده امکان فسخ قرارداد را بطور کامل از دست می‌دهد.

یکی از مهم‌‌ترین دلایل موجود جهت فسخ قرارداد از سوی سازنده، عدم تحویل و یا تخلیه ملک مربوطه از سوی مالک است. این امر به خودی خود منجر به تعویق روند ساخت بنا و حتی ایجاد ضررهای مالی بسیار هنگفت برای سازنده می‌شود که خود می‌‌تواند عاملی جهت شکایت از مالک باشد.

مورد دیگری که در این زمینه باید به آن اشاره کنیم، عدم ارائه وکالت جهت ساخت بنا از سوی مالک به سازنده است. سازندگان جهت ساخت بناهای مختلف اداری،‌ مسکونی و … نیاز دارند تا وکالت قانونی را از سوی مالک دریافت کنند.

عدم وجود ارائه وکالت منجر به ناتوانی سازنده جهت ساخت بنا می‌شود. در صورتیکه مالک بتواند وکالت را به سازنده بدهد؛ ولی از این امر امتناع کند، سازنده اختیار فسخ قرارداد مشارکت در ساخت را بدست می‌آورد و می‌تواند از این حق خود استفاده کند.

طرفین پس از فسخ وظایفی دارند.

طرفین پس از فسخ قرارداد وظایفی دارند.

نحوه فسخ قرارداد مشارکت در ساخت

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت به دو صورت امکان‌پذیر است. اگر در زمان نوشتن قرارداد، طرفین در مورد تعیین یک داور حقوقی تصمیم‌گیری کرده باشند، ادامه روند فسخ نسبتاً راحت خواهد بود.

تنها کافی است طرفین قرارداد به داور مد نظر مراجعه کنند و در مورد تصمیم خود درباره فسخ قرارداد با وی صحبت کنند. داور تعیین شده نیز وظیفه دارد با گوش کردن به نظرات طرفین قرارداد و همچنین بررسی مدارک موجود، رأی نهایی را در این زمینه اعلام کند.

چنانچه داور برای این مورد تعیین نشده باشد، تنها راه حل موجود بهره‌گیری از دادگاه‌های حقوقی است. جهت انجام فسخ به این روش باید درخواستی از سوی شاکی به شعب دادگاه‌های حقوقی ارسال شود تا روند قانونی جهت فسخ قرارداد طی شود.

در هر یک از موارد فسخ قرارداد مشارکت در ساخت به یک وکیل مجرب نیاز خواهید داشت. وکلای باتجربه آگاهی کاملی نسبت به روند فسخ چنین قراردادهایی دارند. به همین دلیل می‌‌توانند نسبت به یافتن یک استراتژی مناسب حقوقی در این زمینه به شما عزیزان کمک کنند.

به یاد داشته باشید که عدم بهره‌گیری از خدمات مؤسسات حقوقی در این زمینه تنها به معنای دیرکرد در رسیدگی به فسخ است و موجب افزایش ضررهای مالی مالک و سازنده خواهد شد.

بنابراین در صورت مواجهه با چنین مسائلی در گام اول باید به سراغ مؤسسات حقوقی مناسب بروید که توانایی ارائه مشاوره‌های حرفه‌ای و خاص در این زمینه را داشته باشند.

سخن پایانی

فسخ قراردادهای مشارکت در ساخت اگرچه امکان‌پذیر است؛ اما انجام آن به سادگی میسر نمیشود. دلیل این امر را می‌‌توان وجود مفاد بسیار زیاد موجود در این قراردادها دانست. همین امر بهره‌گیری از وکلای مجرب برای پیگیری این پرونده‌ها را به یک امر ضروری تبدیل می‌کند.

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت باید بصورت رسمی و توسط مراجع قانونی شکل بگیرد. در غیر این صورت فاقد مشروعیت خواهد بود و نمی‌توان از آن استفاده کرد. در صورت نیاز به فسخ هرگونه قرارداد می‌توانید با گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up