مهلت قانونی تخلیه مستاجر چقدر است؟

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

مهلت قانونی تخلیه مستاجر

مهلت قانونی تخلیه اجاره

مهلت قانونی تخلیه اجاره

اجاره نامه قراردادی است که به موجب آن یک ملک برای مدت زمان معین و با هزینه مشخصی به یک مستاجر اجاره داده میشود. این قرارداد نقش تعیین کننده ای در حل اختلافات احتمالی پیش آمده بین موجر و مستاجر خواهد داشت. در صورت پایان یافتن مدت و یا وقوع تخلفات محرز از سوی مستاجر، مالک این حق را دارد که از روش‌های قانونی برای گرفتن حکم تخلیه استفاده نماید. مهلت قانونی تخلیه مستاجر یکی از دغدغه های طرفین قرارداد است. سایت ملکی اداری در این مقاله به بررسی دقیقتر این مسئله میپردازد.

قراردادهای اجاره و مهلت قانونی تخلیه

یکی از مهمترین مدارکی که موجر با استناد به آن میتواند مهلت قانونی تخلیه مستاجر را کوتاهتر نماید، قراردادهای اجاره نامه ای است که با رعایت تمام ضوابط قانونی به امضاء طرفین رسیده است.

مطلب مفید | تخلیه ملک تجاری چگونه انجام میگیرد؟

برای عقد قرارداد اجاره نامه، قانونگذار شرایطی را در نظر گرفته است. بر اساس آن شرایط، قرارداد اجاره باید دارای مدت زمان معین باشد. این قرارداد میبایست در دو نسخه با امضای طرفین قرارداد تنظیم شود و همچنین دو شاهد نیز باید آن را امضاء کنند.

مهلت حکم تخلیه ملک

مهلت حکم تخلیه ملک

گاه ممکن است اختلافی در مورد یک ملک استیجاری ایجاد شود. اگر این شرایط در مورد قرارداد اجاره باشد، صاحب ملک میتواند تحت شرایطی برای گرفتن حکم تخلیه مستاجر از طریق دادرسی، اقدامات قانونی را انجام دهد.

 چه تفاوتی بین دستور تخلیه و حکم تخلیه وجود دارد؟

در صورتیکه قرارداد اجاره بر اساس قانون سال ۱۳۷۶ تنظیم شده باشد، امکان گرفتن دستور تخلیه از مراجع قانونی وجود دارد. و در غیر این صورت موجر باید برای گرفتن حکم تخلیه اقدامات قانونی لازم را انجام دهد. باید دانست دستور تخلیه شورای حل اختلاف به سرعت اجرا خواهد شد. اما حکم تخلیه این چنین نیست. حتی پس از صدور حکم تخلیه، اجراییه هم باید صادر شود و به عبارت دیگر مستاجر مدت زمان زیادی برای اعتراض به حکم خواهد داشت. به این ترتیب مهلت قانونی تخلیه مستاجر یکسان نخواهد بود.

ملیحه رنجبر . وکیل

حکم تخلیه در چه شرایطی صادر میشود؟

در بسیاری از موارد صاحبان ملک با توجه به شرایط پیش رو مجبور به گرفتن حکم تخلیه از دادگاه میشوند. مهلت قانونی تخلیه مستاجر در این حالت در مقایسه با دستور تخلیه از شورای حل اختلاف بیشتر است. در شرایط زیر امکان دریافت حکم تخلیه وجود دارد:

شرایط صدور حکم تخلیه

  • با وجود اتمام مهلت قرارداد اجاره، مستاجر ملک مورد اجاره را تخلیه نکند.
  • مستاجر به هر دلیلی در خصوص پرداخت اجاره بها کوتاهی کند. البته علت عدم پرداخت مهم نیست. به عبارتی از نظر قانونگذار تفاوتی بین اینکه مستاجر توان پرداخت اجاره بها را ندارد و یا بدلایل دیگر از پرداخت اجاره بها امتناع میکند، قائل نیست. به این ترتیب در صورتیکه اجاره بها به مدت ۳ ماه پرداخت نشود، امکان دریافت حکم تخلیه وجود دارد در نتیجه گرفتن مهلت قانونی برای تخلیه مستاجر در این موارد بی معنا است.
  • مستاجر ملک مورد اجاره را برای هرگونه امور غیر قانونی و خلاف شرع استفاده نماید.
  • مستاجر بدون اجازه صاحب ملک، آنرا در اختیار فرد دیگری قرار دهد.

دستور تخلیه ملک در چه شرایطی صادر میشود؟

روند و مهلت قانونی تخلیه در شرایطی که دستور تخلیه ملک صادر شود، متفاوت است. به طور کلی دو حالت برای دستور تخلیه یک ملک وجود خواهد داشت:

  • حالت اول به این شکل است که ملک مورد اجاره دارای سند رسمی باشد. قرارداد اجاره نیز به صورت کاملاً رسمی به ثبت رسیده باشد. در چنین شرایطی مالک میتواند ضمن مراجعه به اداره ثبت، دستور تخلیه را بگیرد. درخواست صدور اجراییه نیز از طریق دفتر اسناد رسمی که قرارداد اجاره از طریق آن به ثبت رسیده است، انجام خواهد شد.
  • حالت دوم در شرایطی قابل انجام است که قرارداد اجاره به صورت دست نویس و به شکل صحیح تنظیم شده و به امضای دو نفر شاهد نیز رسیده باشد. در اینصورت مالک میتواند برای احقاق حقوق خود به شورای حل اختلاف مراجعه نماید. مهلت قانونی تخلیه مستاجر پس از طی روال اداری و قانونی آغاز خواهد شد.

مهلت قانونی تخلیه مستاجر با حکم تخلیه در شرایط کرونا چقدر است؟

مطابق با آنچه در ماده سه از قانون روابط موجر و مستاجر بیان شده است، در صورتیکه موجر برای دریافت ملک خود از مستاجر شکایت میکرد، مستاجر موظف بود در یک بازه زمانی یک هفته ای ملک مورد اجاره را تخلیه نماید. این قانون تا پیش از شیوع بیماری کرونا اجرا میشد. ولی با شیوع این بیماری، شرایط و مهلت قانونی تخلیه دستخوش تغییراتی شده است. براساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا اجاره نامه خانه های مسکونی برای یک سال دیگر پس از اتمام موعد قرارداد اجاره، تمدید میگردند.

مستاجر برای اطمینان میتواند اظهارنامه ای را برای موجر ارسال و تمیل خود را با انعقاد قرارداد جدید با توجه به دستورالعنل جدید ارسال کند. سپس اگر موجر موافق نبود به شورای حل اختلاف برای تحقق خواسته خود مراجعه نماید. این حالت هم براساس شرایط تعیین شده یعنی افزایش ۲۵ درصدی نسبت به اجاره سال گذشته برای تهران و 20 درصدی برای سایر شهرها انجام خواهد شد.

در چنین شرایطی صاحب ملک اگر شرایط لازم را مطابق دستورالعمل نداشته باشد نمیتواند عملاً کار خاصی انجام دهد. به عبارتی تعیین مهلت قانونی تخلیه مستاجر بی معنا خواهد بود.

مطلب مرتبط | حکم تخلیه مستاجر در ایام کرونا

روند قانونی گرفتن حکم تخلیه چگونه است؟

در صورتی که مالک یک ساختمان مسکونی درخواست صدور حکم تخلیه را داشته باشد به شورای حل اختلاف مراجعه نموده و در آنجا دادخواست خود را ارائه میدهد. در دادخواست، درج کردن علت و دلیل اصلی برای صدور حکم الزامی است. به عنوان مثال در صورتی که درخواست برای صدور حکم تخلیه را عدم پرداخت اجاره بهای ملک خویش بیان کند. اگر بتواند ادعای خود را ثابت نماید، شورای حل اختلاف حکم تخلیه ملک را صادر خواهد نمود. در صورتی که در بازه زمانی ۲۰ روزه از صدور حکم تخلیه، اعتراض به این حکم از سوی مستاجر انجام نشود، مالک میتواند اقدامات لازم برای درخواست صدور اجراییه را انجام دهد. همچنین مهلت قانونی تخلیه مستاجر آغاز خواهد شد. البته این موضوع در خصوص املاک مسکونی صادق است و صاحبان املاک تجاری برای درخواست صدور حکم تخلیه باید به دادگاه ها مراجعه کنند.

مهلت قانونی تخلیه با صدور حکم شورای حل اختلاف چقدر است؟

در صورتی که مالک پس از مراجعه به شورای حل اختلاف دادخواست تخلیه ملک را نماید، شورای حل اختلاف نیز ادله ارائه شده را بررسی میکند. اگر در نهایت رای را به نفع مالک ساختمان مسکونی صادر کند، مهلت قانونی تخلیه مستاجر آغاز خواهد شد. در شرایط فعلی از زمان صدور حکم تخلیه تا اجرای آن یک بازه زمانی حدوداً دو ماهه لازم است.

صدور حکم تخلیه توسط سازمان ثبت اسناد چگونه است؟

یکی از روشهایی که صاحبان املاک برای گرفتن حکم تخلیه میتوانند از طریق آن اقدام کنند، مراجعه به سازمان ثبت اسناد و املاک میباشد. این موضوع تنها در شرایطی امکان‌پذیر است که قرارداد اجاره نامه به صورت کاملاً رسمی منعقد شده باشد. پس از صدور حکم تخلیه از سوی سازمان اسناد و املاک این موضوع طی ۴۸ ساعت به اطلاع مستاجر خواهد رسید. همچنین مهلت قانونی تخلیه مستاجر، تنها در یک بازه زمانی ۷۲ ساعته خواهد بود. پرداخت مبلغ ودیعه ملک هم باید انجام گردد. سپس رسید آن باید به دایره اجرایی ثبت اسناد و املاک تحویل داده شود.

سخن پایانی

در بسیاری از موارد اختلافات بین موجر و مستاجر به شرایطی خاص به وجود می آورد.. در شرایط مختلف مهلت قانونی تخلیه مستاجر متفاوت است. که بهتر است صاحبان ملک توسط یک وکیل زبده از این شرایط اطلاع داشته باشند، تا بتوانند در سریعترین زمان ممکن ملک را تخلیه نمایند.

11 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • این همه تهدید نامه و تبصره علیه مستاجر..کاش یه کم انسان بودیم تا به جای دوهفته دوماه به مستاجر بدبخت وقت میدادیم .‌کیرم تو این مملکت تخمی

    پاسخ
  • واقعاً به خاطر مستأجری از زندگی سیر شدیم

    پاسخ
  • سلام و درود مدت 3سال هست آقای مستاجری که خودشان را متاهل و دو نفر در قرارداد ذکر نمودن ولی مجرد بوده و باعث آسیب به سرویس ها شدند که مجبور به هزینه ایزوگام شدیم و وسایل برقی را هم برای چند روز روشن گذاشته و در منزل حضور نداشته که ساکنین معترض شدند با توجه به اینکه 4 ماه به پایان قرارداد مانده تکلیف چیست میتونم هزینه ها و درخواست حکم تخلیه کنم یا تا پایان قرارداد صبر کنم تشکر

    پاسخ
    • سلام.
      اگرمستاجرتان بر خلاف شروط مندرج در قرارداد عمل کرده باشد میتوانید به استناد مفاد قرارداد و شروط مندرج در آن علیه ایشان اقدام نمایید و حتی خسارت وارده را نیز مطالبه کنید.

      پاسخ
  • سلام,من قراردادی درسال 98بامالک نوشتم تیرماه،وسه سال مداوم تلفنی تمدید کردیم،نه پشتنویسی شدقرارداد نه کاغذی ردوبدل سد،امروز مالک میگه دوبرابر کن اجاره را وشکایت میخواد بکنه،روند کار به چه شکلی میشه ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • سلام
      مالک میتواند اجاره را تعیین کند.
      با توجه اتمام قرارداد شما ناگزیر به تخلیه هستید.

      پاسخ
      • سید علی احمد موسوی
        28 سپتامبر 2023 03:49

        سلام من قراردادم تمام شده مهلت میخواهم قانون چقدر برای من مهلت تخلیه میدهد

        پاسخ
      • ملیحه شاهد
        5 اکتبر 2023 15:41

        با سلام
        مستاجر من سی مرداد تاریخ قرارداش تموم شده و الان یک ماه و سیزده روز از اتمام قرار داد گذشته اگر اقدام به گرفتن حکم تخلیه کنم چقدر زمانبر هست تا تخلیه کنند ؟

        پاسخ
        • سلام
          معمولا برای تخلیه ظرف یک هفته میتوانید دستور تخلیه بگیرید. ولی امور اداری تقریبا یک ماه زمان میبرد.

          پاسخ
  • ایشالاه این دولت و بزرگتراش پرپر بشن که ما مستأجرا اینطوری گرفتاریم بعد 70 سال زندگی پدرم یه میلیون پول پیش نداره و صاحبخونه با حکم تخلیه اومده جلو در خونه

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.