واگذاری منافع سرقفلی و ترتیبات قانونی آن

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

واگذاری منافع سرقفلی

امکان انتقال سرقفلی وجود دارد

امکان انتقال سرقفلی وجود دارد

چگونه منافع سرقفلی واگذار میشود؟

انتقال منافع و تجویز آن یکی از مباحث مهم حقوقی در فعالیت های تجاری و اقتصادی است. بگونه ای که نمی‌توان منکر اهمیت بحث سرقفلی در املاک تجاری شد.

واگذاری منافع سرقفلی امکان‌پذیر است، اما این امر دارای شرایط و قوانین خاص خود است. همین امر آشنایی با این قوانین و مقررات مربوط به آن را به یک امر کاملاً ضروری تبدیل می‌کند.

سرقفلی تنها مربوط به املاک تجاری است. در واقع هیچ یک از مستأجرین یا موجران املاک مسکونی نمی‌توانند نسبت به ارائه یا دریافت حق سرقفلی اقدام کنند. عدم آگاهی از همین موضوع مهم نیز موجب ایجاد دعاوی حقوقی بسیار زیادی در سال‌های اخیر شده است.

امکان انتقال منافع سرقفلی با استفاده از قراردادهای خاصی همچون عقد اجاره، عقد صلح و… بوجود می‌آید. البته در این موارد بهتر است از توانمندیهای یک وکیل متخصص در امور سرقفلی بهره مند شوید.

در ادامه متن با ما همراه باشید؛ چراکه قصد داریم به شما اطلاعات مناسبی را در مورد این مبحث حقوقی بسیار پیچیده ارائه کنیم. با شناخت این موارد می‌توانید درک بهتری از این موضوع داشته باشید.

مطلب مفید | انتقال سرقفلی به فرزند

راهکار قانونی برای انتقال منافع سرقفلی

واگذاری منافع سرقفلی باتوجه‌به ماده 474 قانون مدنی توسط مستأجر امکان‌پذیر خواهد بود. مستند به قانون ، منافع عین مستأجر توسط مستاجر به یک مستأجر دیگر انتقال‌پذیر است.

شایان‌ذکر است اگر در عقد اجاره این مورد ذکر نشده باشد، امکان انجام این امر وجود ندارد. حال شاید این پرسش برایتان مطرح شود که به‌عنوان یک مالک چطور می‌‌توان از این امر جلوگیری کرد؟

مطلب مفید | رضایت مالک در انتقال سرقفلی

در پاسخ به این پرسش باید بگوییم مالک تنها  زمانی می‌‌تواند از این امر جلوگیری کند که در قرارداد اجاره نسبت به عدم انتقال منافع از جمله منافع مربوط به سرقفلی اشاره کرده باشد. اگر این مورد در عقد اجاره ذکر شود، اما مستأجر باز هم نسبت به انتقال منافع سرقفلی اقدام کند، ‌ مالک می‌تواند با دستور قانونی این حق را بطور کامل از وی بگیرد.

در شرایطی که هر دو طرف سکوت کرده باشند، امکان انتقال منافع سرقفلی وجود دارد.

سرقفلی باید به‌ صورت رسمی انتقال یابد

سرقفلی باید به‌ صورت رسمی انتقال یابد

انتقال منافع مربوط به سرقفلی در قراردادهای اجاره سال 1356 به قبل

مورد دیگری که در زمینه واگذاری منافع سرقفلی باید به آن اشاره کنیم، انتقال ‌دادن منافع سرقفلی در قراردادهای اجاره سال 1356 و قبل از آن است. بر اساس قوانین مربوط به این امر، ‌ امکان انتقال منافع سرقفلی در حالت عادی توسط مستأجر به‌هیچ‌وجه وجود ندارد. در واقع مستأجر حتی در شرایط کاملاً ویژه نیز نمی‌تواند بدون اجاره موجر منافع سرقفلی ملک مدنظر را انتقال دهد.

این امر تنها در یک مورد امکان‌پذیر خواهد بود و آن داشتن اجاره کتبی از موجر است. در واقع اگر مستأجر می‌خواهد منافع سرقفلی ملک مربوطه را بفروشد و یا به فرد دیگری انتقال دهد، باید حتماً‌ نسبت به کسب اجازه کتبی موجر اقدام کند.

در صورت وجود این اجاره کتبی، مستأجر با محدودیت خاصی در این زمینه روبرو نیست و امکان واگذاری منافع سرقفلی برای وی وجود دارد.

شایان‌ ذکر است بر اساس قوانین سرقفلی در قراردادهای اجاره سال ۵۶ به قبل، کلیه موجران می‌توانند حتی بدون پرداخت مبلغ مربوط به سرقفلی نسبت به تخلیه ملک دارای سرقفلی مربوطه اقدام کنند.

علاوه بر این، حتی فروش کوچک‌ترین مقدار سرقفلی با مبالغ اندک بدون داشتن اجازه موجر یک جرم تلقی می‌شود و مستأجر باید نسبت به آن پاسخگو باشد.

انتقال حق سرقفلی در قراردادهای مربوط به قانون سال 1376

در سال 1376 قوانین مربوط به واگذاری منافع سرقفلی با تغییرات جدیدی روبرو شد. با تغییر این قوانین ، مستأجر دارای حق واگذاری منافع مربوط به سرقفلی به اشخاص غیر است.

در واقع مستأجر حتی بدون اجازه موجر نیز می‌تواند حق سرقفلی را به هر فردی واگذار کند. این امر لزوماً نیازمند اجاره موجر نیست. حال این پرسش به میان می‌آيد که موجر در این حالت چه کاری می‌‌تواند انجام دهد؟

درصورتی‌که موجر قصد داشته باشد نسبت به فروش یا واگذاری حق سرقفلی دخالت داشته باشد، باید در عقد اجاره نسبت به بیان این امر اقدام کند. در واقع اگر در قرارداد اجاره مشخص شود که فروش یا واگذاری حق سرقفلی بدون اجازه صاحب‌ملک امکان‌پذیر نیست، مستأجر نیز به‌هیچ‌وجه حق انتقال یا فروش سرقفلی را نخواهد داشت.

واگذاری سرقفلی دارای شرایط خاص خود است  

واگذاری سرقفلی دارای شرایط خاص خود است

اهمیت تعیین سند رسمی

واگذاری منافع سرقفلی باید به‌صورت رسمی صورت گیرد. به‌طورکلی هرگونه روش انتقال منافع سرقفلی بدون داشتن یک سند رسمی غیر قابل اعتبار است. برای مثال انتقال این منافع تنها به‌صورت شفاهی به‌هیچ‌وجه رسمیت ندارد و از درجه اعتبار ساقط است.

به همین دلیل اگر موجر یا مستأجر قصد واگذاری منافع مربوط به سرقفلی را دارند باید حتماً نسبت به تعیین یک سند رسمی در این مورد اقدام کنند.

تفاوتی ندارد که سند از سوی موجر تنظیم می‌شود یا مستأجر؛ زیرا درهرصورت مهم‌ترین موضوع، رسمیت داشتن سند مربوطه است. تنها در این صورت می‌توان هنگام وجود دعاوی حقوقی در رابطه‌ با این موضوع، از سند مربوطه به‌عنوان یک سند رسمی در محضر دادگاه استفاده کرد.

در موارد اختلافی ، بهترین برگ برنده شما در این زمینه، بهره‌گیری از خدمات مؤسسات حقوقی معتبر است. در این مورد حتما با وکلای خبره مشورت نمایید.

تنها در این صورت می‌توانید اطمینان خاطر دررابطه‌ با کسب کلیه حقوق خود در این پرونده‌های بسیار پیچیده داشته باشید. بالطبع با بهره‌گیری از یک مؤسسه حقوقی معتبر، وکیل متخصص  به شما در این زمینه کمک می‌کند و موجب می‌شود منافع قانونی خود را حفظ نمایید.

سخن پایانی

سرقفلی از جمله مهم‌ترین مباحث حقوقی به شمار می‌آید که دارای مقررات و قوانین خاص خود است.

سرقفلی را می‌توان در شرایط مختلفی به فرد غیر واگذار کرد، اما این واگذاری نیز باید به‌صورت کاملاً رسمی و طبق قوانین تعیین شده صورت بگیرد.

واگذاری منافع سرقفلی بستگی به زمان عقد قرارداد و همچنین ذکر شدن این حق در عقد مربوطه است.

در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیش‌تر در این مورد و یا داشتن پرونده در مراجع قضایی ، می‌توانید با گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری تماس بگیرید. مفتخر هستیم شما عزیزان را در این زمینه یاری کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up