وظایف داور در قرارداد چیست؟

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

وظایف داور در قرارداد چه چیزی است؟

داور چه وظایفی در قرارداد دارد؟

داور چه وظایفی در قرارداد دارد؟

با وظایف داور در قرارداد آشنا شوید

بسیاری از قراردادها و همچنین اختلافات میان طرفین یک دعوای حقوقی را میتوان با استفاده از یک داور حل کرد.

اما باید بدانیم شرط داوری در قرارداد اهمیت بسیار زیادی دارد لذا از همان ابتدای تنظیم قرارداد در مورد آن باید دقت کنیم.

زیرا هر گونه بی توجهی بویژه از طرف داور مورد انتخاب ، ممکن است در برخی پرونده های حقوقی ، با ابطال رای داوری از طرف دادگاه مواجه شود.

اکنون این پرسش به میان می‌آید که وظایف داور در قرارداد چیست؟ این افراد باید چه مواردی را مدنظر قرار دهند؟

به این نکته لازم است اشاره شود که داور باید توسط طرفین قرارداد تعیین شود. این بدان معناست که مراجع حقوقی در رابطه با انتخاب داور دخالت نمی‌کنند. طرفین قرارداد باید فردی عادل را که مدنظرشان است به­ عنوان داور در مفاد قرارداد ذکر کنند.

امروزه در پرونده‌های حقوقی نقش داور بارز است . بویژه داوری در قراردادهای مشارکت در ساخت بسیار اهمیت پیدا کرده است. زیرا همانطور که گفته شد بسیاری از پرونده‌ها ی اختلافی را می‌توان با وجود یک داور به ­راحتی حل کرد.

اگر شما نیز قصد دارید اطلاعات مناسبی را در این زمینه کسب کنید، توصیه می‌کنیم که در ادامه متن با ما همراه شوید؛ چراکه قصد داریم موارد و نکات با اهمیتی را برایتان بازگو کنیم.

مطلب مفید | وکیل شرکت های خصوصی

داور قرارداد باید کاملاً عادل باشد.

داور قرارداد باید کاملاً عادل باشد.

داوری حقوقی چه معنای خاصی دارد؟

پیش از بررسی وظایف داور در قرارداد باید به این پرسش بسیار مهم در رابطه با ماهیت کلی داوران حقوقی پاسخ دهیم. ب­طورکلی می‌توان گفت که بر اساس مواد چهارصد و پنجاه و چهار الی پانصد و یک قانون آیین دادرسی مدنی، داور می‌تواند فرد حقیقی و یا حقوقی باشد. این بدان معناست که حتی می‌توان یک شرکت یا موسسه را به­ عنوان داور برای قرارداد درنظر گرفت.

فرایند رسیدگی به قراردادهای مختلف که در آنها یک داور توسط طرفین مشخص شده است، یک فرایند حقوقی، اما بدون تشریفات اداری محسوب می‌شود. در واقع برای رسیدگی به چنین پروندهایی طرفین قرارداد نیاز ندارند که به دادگاه‌های رسمی کشور مراجعه کنند.

تنها با مراجعه به داور ذکر شده در مفاد قرارداد و استفاده از نظرات وی می‌توان نسبت به خاتمه مشکل بوجود آمده اقدام کرد.

مهم‌ترین وظایف داور در قرارداد

حال که با تعریف کلی داور در قرارداد آشنا شدیم، بهتر است به سراغ وظایف داور در قرارداد برویم. شایان ذکر است که این وظایف در کلیه پرونده‌های حقوقی اهمیت بالایی دارند و در واقع داور باید نسبت به همه آن‌ها آگاهی کاملی داشته باشد.

قوانین داوری در آیین دادرسی مدنی آورده شده‌اند.

قوانین داوری در آیین دادرسی مدنی آورده شده‌اند.

ارائه رأی مد نظر در مهلت انتخاب شده

اولین و مهم‌ترین وظایف داور در قرارداد را می‌توان به ارائه رأی نهایی در طی مدت تعیین شده توسط طرفین قرارداد مرتبط دانست. چنانچه طرفین ، در مورد انجام داوری مهلتی را برای رسیدگی به پرونده مربوطه توسط داور تعیین نکرده باشند، این مدت ب­صورت خودکار یک بازه زمانی سه ماهه خواهد بود.

حتی اگر پس از گذشت سه ماه و بررسی کلیه مدارک ارائه شده توسط طرفین قرارداد ، داور حقیقی یا حقوقی به رأی نهایی دست نیافته باشد، این امکان وجود دارد که با توافق طرفین، مهلت رسیدگی به پرونده مربوطه توسط داور تمدید گردد.

این مورد مطابق ماده چهارصد و هشتاد و چهار از قانون آیین دادرسی مدنی است. با این وجود برخی محاکم در این مورد بطور سلیقه ای عمل می کنند و رای خارج از زمان را باطل اعلام میکنند.

شایان ذکر است که در پرونده‌های بین‌المللی مدت زمان سه ماهه انتخابی به شش ماه افزایش می‌يابد تا داور حقیقی یا حقوقی فرصت لازم را برای بررسی کلیه موارد مدنظر داشته باشد.

عدم ادامه رسیدگی پرونده در شرایط خاص

یکی دیگر از وظایف داور در قرارداد را می‌توان عدم رسیدگی به پرونده در صورت مشاهده شرایط خاص اعلام کرد. به ­عنوان مثال اگر داور متوجه شود که در طول رسیدگی به پرونده مد نظر یکی از طرفین اقدام به ارائه رشوه به وی کرده است، باید سریعاً روند رسیدگی به پرونده را متوقف کند و این امر را به مراجع قانونی اطلاع دهد.

 این امر نیز مطابق ماده چهارصد و هفتاد و هشت آیین دادرسی مدنی است. این قانون داوران را از دریافت هرگونه رشوه، پیشنهاد شغلی و … بطور کامل منع می‌کند. زیرا چنین اموری بطور کامل با ماهیت اصلی عدالت داور در تناقض هستند.

عدم رسیدگی به پرونده‌های طلاق و نکاح

در ادامه وظایف داور در قرارداد باید گفت که قانون ، داوران را بطور کامل از رسیدگی به پرونده‌های نکاح و همچنین طلاق منع کرده است. در واقع این دو نوع پرونده از جمله معدود پرونده‌های حقوقی محسوب می‌شوند که در آنها طرفین قرارداد به ­هیچ­وجه نمی‌توانند نسبت به انتخاب یک داور حقیقی و یا حقوقی اقدام کنند.

داوران نیز باید این مورد را در نظر داشته باشند که رسیدگی به پرونده‌های مذکور توسط این افراد یک امر کاملاً غیرقانونی محسوب می‌شود. حتی ممکن است مشمول جریمه شود. این قانون نیز در شاخه قانونی مربوط به ماده چهارصد و هفتاد و هشت قانون آیین دادرسی مدنی قرار می‌گیرد.

ارسال رأی به طرق مختلف

نمی‌توان از وظایف داور در قرارداد صحبت کرد، اما به موضوع ارسال رأی نپرداخت. چنانچه داور پس از مشاهده کلیه مدارک و شواهد موجود رأی مدنظر خود را صادر کرده باشد، باید برای ارسال رأی به طرفین قرارداد اقدام کند.

این مورد می‌تواند به روش‌های مختلفی همچون نمابر و یا حتی پست سفارشی نیز صورت بگیرد.

اگر داور نتواند به وسیله نمابر و یا پست سفارشی نسبت به ارسال رأی مدنظر خود اقدام کند، باید با مراجعه به دفاتر قضایی الکترونیک یک دادخواست تنظیم کند و رأی خود را در اختیار دادگاه‌های دارای صلاحیت رسیدگی قرار دهد.

بدین ترتیب می‌توان گفت که حتی ارسال رأی نیز از مهم‌ترین وظایف داور در قراردادهای مختلف حقوقی محسوب می‌شود.

سخن پایانی

 با استفاده از یک داور عادل می‌توان در قراردادها فرد مورد اعتمادی را تعیین و اختلافات در قرارداد و یا پرونده‌ها را ب­راحتی حل کرد،‌ آن هم بدون اینکه مشکلی برای طرفین قرارداد به وجود آید.

 درصورتی­که نیازمند کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه هستید، کافی است همین حالا با کارشناسان گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری تماس بگیرید. تا به شما عزیزان کلیه راهنمایی‌های مدنظر را در این زمینه ارائه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up