نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک
نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک
کسانی که احساس می کنند با ثبت ملکی به نام اشخاص دیگر، حقوق آن ها ضایع می شود، می توانند به ثبت ملک اعتراض کنند. بررسی و مشاهده نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک به این افراد کمک می کند تا با مراحل ارائه دادخواست آشنا شوند و شکایت خود را به مراجع ذی صلاح ارجاع دهند. یک نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک را در ادامه آورده ایم که می تواند برای شما راهگشا باشد.
نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک
مشخصات خواهان:
مشخصات خوانده:
مشخصات وکیل یا نماینده قانونی:
نوع اعتراض: اعتراض به ثبت ملک یا یک قطعه زمین مسکونی واقع در آدرس ………. با زیربنای ………. متر مربع، ۶ دانگ ملک مشاع مقوم به مبلغ ………. ریال به انضمام هزینه و خسارت دادرسی
شرح دادخواست:
ریاست محترم دادگستری ……….
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند اینجانب ………. و خوانده ………. به صورت مشاع مالک یک ملک مسکونی واقع در ………. با زیربنای ………. متر مربع می باشیم. اینجانب ………. اخیراً متوجه شدم که خوانده ……… بدون اطلاع و اجازه بنده به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه نموده و تقاضای ثبت ملک موصوف را ارائه کرده اند. از آنجا که اینجانب نسبت به ملک موصوف ادعای مالکیت دارم، تقاضا دارم با توجه به ماده ۱۶ قانون ثبت و مشاهده این دادخواست اعتراض، نسبت به ثبت ملک فوق الاشاره حکم شایسته را مبذول دارید.
با تشکر و تجدید احترام
دلایل و منضمات، فتوکپی مصدق، تقسیم نامه عادی، استعلام از اداره ثبت اسناد و املاک
نحوه اعتراض به ثبت ملک
در بخش پیش نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک را ارائه کردیم. حالا قصد داریم درباره نحوه اعتراض به ثبت مالکیت و ماهیت آن اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
اعتراض به ثبت ملک یک دعوای حقوقی است. زمانی که فردی ادعا کند در یک ملک سهم دارد و ثبت آن ملک به نام شخص دیگر محل مناقشه و اعتراض است، می تواند بر اساس قانون، به ثبت ملک اعتراض کند. در واقع اگر شخصی ادعا کند که مالک زمین یا ملکی است و فرد دیگری از آشنایان و دوستان او قصد دارد زمین یا ملک مورد نظر را به نام خودش ثبت کند، می تواند به مراجع قانونی شکایت کند.
بر اساس ماده ۱۶ تا ۲۰ قانون ثبت، امکان اعتراض به چنین مواردی وجود دارد و اگر نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک توسط شاکی به مراجع قضایی ارائه شود، عملیات ثبت ملک در سازمان ثبت اسناد و املاک متوقف شده و تا روشن شدن وضعیت دعوا به همین حالت باقی می ماند.
نحوه اعتراض به ثبت ملک نیز به دو صورت است که در ادامه مشاهده می نمایید.
1. تقدیم دادخواست اعتراض به ثبت ملک
زمانی که فرد معترض در خصوص تضییع حقوق خود اعتراضی داشته باشد، یک نمونه دادخواست به صورت کتبی آماده می کند و به اداره ثبت ارائه می دهد. اگر مهلت قانونی اعتراض تمام نشده باشد، این دادخواست به مرجع صالح یا دادگاه ارسال می شود و اقدامات قانونی برای متوقف کردن ثبت تا زمان تعیین تکلیف ملک مورد نظر، انجام می پذیرد.
2. ارائه گواهی از جریان دعوا
اگر قبلاً هم در خصوص پرونده ثبت ملک، اعتراضی صورت گرفته باشد و دعوایی در خصوص ملک مورد نظر در دادگاه جریان داشته باشد، دیگر نیازی به تنظیم نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک نیست. فرد معترض می تواند یک گواهی از جریان پرونده در حال رسیدگی را به دادگاه تقدیم کند.
چنانچه با نحوه تنظیم نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک آشنایی ندارید. برای مشاوره با وکیل ملکی در زمینه اعتراض به ثبت اسناد و املاک، می توانید با ما تماس بگیرید.
مهلت ارائه دادخواست اعتراض به ثبت ملک
بر اساس قانون، ارائه نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک فقط باید در مهلت قانونی صورت بگیرد. فردی که قصد اعتراض به ثبت ملک را داشته باشد، ۹۰ روز فرصت دارد تا دادخواست خود را ارائه نماید. البته توجه داشته باشید که تنظیم دادخواست و ارائه آن باید قبل از انتشار آگهی باشد. در غیر این صورت اعتراض در اداره ثبت پذیرفته نمی شود.
لازم به ذکر است که تنها نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک کافی نیست و یک سری مدارک و مستندات نیز باید ارائه شود. هزینه ای نیز برای دادرسی باید پرداخته شود تا اعتراضات، در اداره ثبت مورد پذیرش قرار بگیرند.
مدارک لازم برای اعتراض به ثبت ملک
علاوه بر مدارک شناسایی مانند کارت ملی و پرداخت هزینه دادرسی، یک سری مدارک و منضمات دیگر هم وجود دارند که باید به اداره ثبت تحویل داده شوند. این مدارک عبارتند از:
- شماره پرونده
- تحقیقات میدانی
- تصویر صورت جلسه (توجه داشته باشید که این صورت جلسه باید از طریق اداره ثبت به صورت قانونی تنظیم شده باشد.)
- سوگند نامه
- تصویر گواهی باطل بودن عملیات ثبتی
- درخواست استعلام
- درخواست بررسی و جلب نظر کارشناسان
- استماع مطلعین و شهادت شهود
انواع اعتراض به ثبت ملک
در ابتدای بحث گفتیم که به دو صورت نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک ارائه می شود. اولین روش تکمیل و ارائه همان نمونه دادخواستی است که در ابتدای این مقاله آورده شده است. روش دیگر نیز ارائه گواهینامه اقامه دعوا است. اما نوع اعتراض به ثبت، دستهبندی های مختلفی دارد و در قانون انواع اعتراض به ثبت شامل موارد زیر می شوند.
اعتراض به عملیات ثبت ملک
در صورتی که فردی نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک را به سازمان ثبت و اسناد و املاک ارائه نماید. توقف عملیات ثبت صورت می گیرد و تا زمانی که روند دعوا تمام نشود، هیچ اقدامی مبنی بر ثبت ملک صورت نمی گیرد. البته همانطور که گفته شد مهلت این نوع اعتراض تنها ۹۰ روز است و اگر دادخواست اعتراض قبل از انتشار آگهی باشد، پذیرفته نمی شود. این نمونه اعتراض کمک می کند تا فرد شاکی در مقابل قانون از حق خود دفاع کند.
اعتراض به حقوق ارتفاقی
اول از همه بد نیست بدانید حقوق اتفاقی چیست تا بعداً درباره نحوه تنظیم نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک با استفاده از این روش صحبت کنیم. ارتفاق یعنی اینکه شخصی به واسطه مالکیت یک ملک بتواند حق عبور، حق داشتن پنجره یا حق ناودان و … را برای ملک خود بگیرد. یعنی در واقع به اعتبار مالکیت خودش از ملک دیگران استفاده کند. حالا که با مفهوم حقوق ارتفاقی آشنا شدید، به راحتی متوجه نحوه اعتراض به حقوق ارتفاقی می شوید. در این پرونده معترض کسی است که ادعا می کند در ملک مورد مناقشه، دارای حق ارتفاق است. گاهی اوقات نیز فردی که هنگام تحدید حدود حضور نداشته یا نماینده قانونی او در محل مورد نظر نبوده، می تواند به اداره ثبت اعتراض کند. مهلت اعتراض به حقوق ارتفاقی نیز تنها ۳۰ روز است. مراحل رسیدگی به چنین پروندههایی نیز مانند سایر اعتراضات بوده و قبل از طی مراحل قانونی، امکان صدور رای وجود ندارد.
اعتراض به تحدید حدود
اعتراض به تحدید حدود ربطی به اداره ثبت و تقاضای ثبت ملک ندارد. زیرا این نوع اعتراض به ناظر وارد می شود. زمانی که ناظر یک پروژه به حدود متقاضی تجاوز کرده باشد. امکان ثبت اعتراض قبل از ثبت ملک، وجود دارد. البته توجه داشته باشید که در صورت ثبت قسمتی از ملک، همچنان امکان اعتراض به تحدید حدود میسر است.
سایر اعتراضات ثبتی
علاوه بر مواردی که عنوان شد، یک سری اعتراضات دیگر نیز در اداره ثبت قابل طرح هستند که در این قسمت به اختصار به آن ها اشاره می کنیم.
اعتراضاتی که در خارج از موعد اعتراض ثبت شده باشند
یکی از مهم ترین مواردی که پرونده آن ها به دادگاه ارسال نمی شود و فقط در اداره ثبت مورد بررسی قرار می گیرد، اعتراض به ثبت املاک زراعی است. گاهی اوقات اعتراض به ثبت مربوط به تحدید حدود املاک زارعین یا حقوق اتفاقی است. گاهی اوقات نیز این اعتراض مربوط به قطعات اختصاصی مالک است. در این گونه مواقع نیز دادگاه صلاحیت رسیدگی به پرونده را ندارد و خود اداره ثبت به این موضوع ها رسیدگی می کند.
اعتراض توسط اشخاص غیر مجاور
زمانی که نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک از جانب اشخاص غیر مجاور ارائه شده باشد و ملک مجاور دارای سند باشد. این اعتراض پذیرفته نمی شود و بدون ارسال به دادگاه از جانب اداره ثبت رد دعوا انجام می شود.
مسترد نمودن اعتراض به وسیله سند رسمی
گاهی اوقات فرد معترض با ارائه سند رسمی، اعتراض خود را پس می گیرد. بنابراین دیگر دلیلی برای ارجاع پرونده به دادگاه وجود ندارد و چنین اعتراضاتی توسط خود اداره ثبت فاقد اثر قانونی اعلام می گردد.
چنانچه با اطلاعات حقوقی ملکی آشنایی ندارید و نمی دانید شرایط تنظیم نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک چگونه است، همین حالا با وکلای نام سایت تماس بگیرید.
برای اعتراض به ثبت ملک به کجا مراجعه کنیم؟
مرجع رسیدگی به اعتراضات مربوط به ثبت ملک، اداره ثبت هر استان و شهرستان است. بنابراین شما باید برای ارائه نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک به اداره ثبتی مراجعه کنید که آگهی مربوط به ملک را منتشر کرده است. بعد از ارائه دادخواست اعتراض، اداره ثبت باید جریان ثبت را متوقف کند. در صورتی که پرونده پیچیدگی بیشتری داشته باشد. رئیس دادگستری منطقه، رئیس ثبت املاک و اسناد، رئیس اداره کشوری و … بایستی به پرونده رسیدگی کنند.
توجه داشته باشید که ارسال دادخواست به تمام این مراجع ضروری است و شما باید واجد شرایط ثبت دادخواست اعتراض ملکی باشید.
شرایط تنظیم دادخواست اعتراض به ثبت ملک
برای تنظیم دادخواست اعتراض به ثبت ملک و تحویل آن به اداره ثبت، باید شرایط زیر مهیا باشد.
- اعتراض به ثبت ملک، باید مطابق با ماده ۵۱ قانون دادرسی مدنی باشد.
- نکات آورده شده در این قانون باید حتماً در اعتراضنامه رعایت شوند.
- روند دعوای اعتراض، باید مانند روند دعوای مالی باشد.
- هزینه دادرسی بر اساس مصوب ۷۳ پرداخت شود.
- هزینه های مربوط به تمبر مالیاتی و حقوق کانون باید محاسبه شود.
شرایطی که عنوان شد، مربوط به دادخواست اعتراض به اداره ثبت بود. اگر شما در این باره اطلاعات کافی ندارید. می توانید با مراجعه به وکیل ثبتی به صورت کامل از این شرایط مطلع شوید.
وظیفه اداره ثبت بعد از دریافت اعتراض ملکی چیست؟
بعد از وصول دادخواست در اداره ثبت، اقداماتی توسط این اداره انجام می شود که به شرح زیر هستند.
- تهیه رسید و تحویل آن به معترض در تاریخ مشخص شده
- اداره ثبت باید روی رگ اظهارنامه، یک مهر قرمز رنگ با کلمه اعتراض بزند و روند ثبت ملک را متوقف کند.
- ارسال یک نسخه از اوراق بایگانی به دادگاه در صورت اعتراض در مهلت قانونی
- نوشتن نظر ریاست اداره ثبت محل، درباره خارج از موعد بودن اعتراض و ارجاع اوراق به دادگاه
چه کسی حق اعتراض به ثبت ملک را دارد؟
مالکین فعلی ملک، مدعیان مالکیت، کسانی که دارای حقوق قانونی در ملک هستند و به طور کلی افرادی که احساس می کنند حقوق مالکیت آن ها توسط دیگران نادیده گرفته شده و به نوعی از ثبت ملک مورد نظر متضرر شده اند، می توانند در مهلت مشخص شده به ثبت ملک اعتراض کنند.
افرادی که به ثبت ملک اعتراض داشته باشند، باید به صورت رسمی به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه نمایند. همچنین این افراد می توانند به مرجع قضایی مربوطه مراجعه کنند و فرم های مربوط به اعتراض و مدارک پشتیبان را ارائه نمایند. مدت زمان رسیدگی به اعتراضات ملکی نیز با توجه به قوانین محلی و پیچیدگی پرونده متفاوت است. یعنی ممکن است رسیدگی به این اعتراض ها چندین ماه یا یک سال طول بکشد.
اگرچه گرفتن وکیل برای تنظیم نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک ضروری نیست. اما ما توصیه می کنیم به خاطر پیچیدگی های حقوقی این پرونده ها، حتماً با یک وکیل متخصص مشورت کنید.
کلام پایانی
در این نوشتار درباره نحوه تکمیل نمونه دادخواست اعتراض به ثبت ملک صحبت کردیم و انواع اعتراض به سازمان ثبت را مورد بررسی قرار دادیم. درست است که این اطلاعات می توانند به شما کمک کنند. اما یک سری نکات هستند که در روند اعتراض باید حتماً به آن ها توجه شود تا موفقیت در پرونده حاصل گردد.
به همین خاطر توصیه می کنیم با مراجعه به وکلای ثبتی و دریافت مشاوره کارشناسی، جهت اعتراض به ثبت ملک، روند پرونده خود را سریع تر نمایید. در صورت ابهام ، برای طرح اولیه مشکل خود ، با وکیل طباطبایی مشورت نمایید.