حقوقیخانوادهملکی

اخذ سند مالکیت به نام ورثه در صورت اختلاف در تقسیم ارث

اخذ سند مالکیت به نام ورثه در صورت اختلاف در تقسیم ارث

در صورت اختلاف میان ورثه بر سر تقسیم ارث، این دادگاه حقوقی است که نحوه اخذ سند مالکیت بنام ورثه را مشخص می کند. بعد از فوت یک فرد، ممکن است میان وارثان او بر سر سهم الارث اختلاف پیش بیاید. در این مواقع دادگاه حقوقی بعد از پرداخت دیون فرد متوفی و عمل به وصیت نامه او ، به صورت دقیق مبادرت به تعیین و تقسیم ترکه میکند و در نتیجه به وارثان کمک می کند تا اختلافات خود را حل و فصل کنند. بعد از صدور رای دادگاه ، امکان اخذ سند مالکیت به نام ورثه میسر می‌ گردد.

مراحل اخذ سند مالکیت به نام ورثه

فرایند اخذ سند مالکیت به نام ورثه یک پروسه پیچیده حقوقی است. به همین خاطر توصیه می شود در این گونه موارد حتماً از راهنمایی یک وکیل ملکی استفاده شود.

بعد از مشخص شدن سهم هر یک از وارثان، فرایند اخذ سند مالکیت به نام ورثه آغاز می شود. اما دریافت سند آخرین مرحله از تقسیم ارث است و قبل از آن مراحل قانونی باید طی شود. در این قسمت به صورت مختصر درباره مراحل اخذ سند مالکیت به نام ورثه مطالبی را عنوان می کنیم.

1. دریافت گواهی فوت

بعد از فوت فرد متوفی، ورثه وظیفه دارند گواهی فوت او را بگیرند.

2. مراجعه به شورای حل اختلاف

اگر وارثان بر سر سهم ارث خود اختلاف داشته باشند. باید به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی مراجعه کنند و گواهی فوت را ارائه نمایند.

3. ثبت درخواست انحصار وراثت

ورثه از طریق شورای حل اختلاف، باید دادخواست انحصار وراثت بدهند و برای بررسی پرونده از مقامات قضایی و دادگاه ‌های حقوقی کمک بگیرند.

4. صدور گواهی انحصار وراثت

بعد از بررسی اختلافات وارثان در شورای حل اختلاف، گواهی انحصار وراثت صادر می شود و دادگاه سهم هر یک از وراث را مشخص می کند.

نحوه اخذ سند مالکیت به نام ورثه

5. پرداخت مالیات بر ارث

وارثان باید به اداره مالیات مراجعه کنند و در صورت داشتن بدهی مالیاتی متوفی، آن را پرداخت کنند. همچنین باید به خاطر ارثی که دریافت می ‌کنند مالیات آن را نیز به اداره دارایی بپردازند. در صورت عدم پرداخت مالیات بر ارث، امکان اخذ سند مالکیت به نام ورثه وجود نخواهد داشت.

6. مراجعه به دفتر ثبت اسناد و املاک

برای ارائه تقاضای اخذ سند مالکیت به نام ورثه، متقاضیان باید فرم مالیات بر ارث، گواهی انحصار وراثت و مدارک خود را به اداره ثبت اسناد و املاک ببرند و مراحل قانونی اخذ سند مالکیت به نام ورثه را طی کنند. ارائه سند مالکیت اولیه که به نام خود متوفی است، در این گونه مواقع ضروری است.

توجه: تنها در صورتی امکان اجرای گواهی انحصار وراثت وجود دارد که هر دینی به عهده متوفی است از اموال او پرداخت گردد. در ضمن متوفی می‌ تواند یک سوم اموال خود را وصیت کند. بنابراین باید به وصیت او هم عمل شود. پس در نهایت بعد از پرداخت دیون و عمل به وصیت ‌نامه است که وارثان می ‌توانند سهم ارث خودشان را دریافت کنند.

مدارک لازم برای اخذ سند مالکیت به نام ورثه

بعد از طی مراحل اخذ سند مالکیت به نام ورثه، متقاضیان می ‌توانند مدارک زیر را به سازمان ثبت اسناد و املاک تحویل دهند.

  • مدارک هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه
  • سند مالکیت اولیه (سند باید به نام متوفی باشد.)
  • گواهی انحصار وراثت
  •  مدارک مالیاتی و فیش پرداخت مالیات بر ارث

در این اداره بعد از بررسی مدارک، سند مالکیت به نام هر یک از وارثان صادر می شود. گاهی اوقات یک ملک به صورت مشاع یا اشتراکی بین وارثان تقسیم می شود و هر یک سهم مشخصی از یک ملک می‌ برند. اما ضروری است که هر یک از وارثان مدارک لازم را برای گرفتن سند ارائه نمایند.

چنانچه بعد از بررسی ‌های اداره ثبت اسناد و املاک، تقاضای وارثان رد شود، امکان شکایت و پیگیری اعتراض وجود ندارد. زیرا ممکن است یک مشکل قانونی برای صدور سند وجود داشته باشد. بنابراین توصیه می کنیم حتماً قبل از انجام این مراحل و مراجعه به اداره ثبت حتماً با یک وکیل ملکی با تجربه صحبت کنید.

مدارک لازم برای اخذ سند مالکیت به نام ورثه

اختلاف در تقسیم ارث و اخذ سند مالکیت

یکی از مشکلات رایجی که در کشور ما پیش می ‌آید. اختلاف بر سر تقسیم ارث است. به دلیل اینکه زیرساخت ‌های قانونی در کشور ما به خوبی مهیا نشده است و مانند کشور های دیگر تقسیم اموال از ابتدا بین همه افراد خانواده صورت نمی‌ گیرد، گاهی اوقات بعد از فوت یکی از افراد خانواده، وارثان بر سر تقسیم ارث با مشکل مواجه می ‌شوند و با یکدیگر اختلاف پیدا می ‌کنند.

چنانچه وارثان با یکدیگر توافق کنند و متوفی وصیتی داشته باشد، تقسیم ارث به صورت عادلانه انجام می شود. اما اگر شرکا به تقسیم مال مشاع رضایت نداشته باشند و نتوانند به توافق برسند، دادگاه حقوقی نتیجه این پرونده را تعیین می کند و در نهایت این رای دادگاه است که نحوه اخذ سند مالکیت به نام ورثه را مشخص می کند.

در اکثر مواقع هنگام اخذ سند مالکیت به نام ورثه، بین آن ها اختلاف ایجاد می شود. به دلیل اینکه سند به نام متوفی است، وارثان باید سند مشاع دریافت کنند و هر یک سهم خودشان را از ملک و اموال بگیرند.

در سند مشاع سهم هر یک از وارثان مشخص می شود و می ‌توانند برای گرفتن این سند، دعوای افراز ملک طرح نمایند. در این گونه مواقع معمولاً از یک وکیل ملکی کمک گرفته می شود تا ملک مشاع به یک ملک مجزا تبدیل شود. اگر امکان افراز ملک وجود نداشته باشد. بر اساس سهم هر یک از وارثان، مبلغ سهم الارث آن ها مشخص گردد.

دلایل اختلاف بر سر تقسیم ارث

از جمله اختلافاتی که هنگام تقسیم ارث بین وارثان بر سر اموال و دارایی ‌های متوفی، اتفاق می ‌افتد می ‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

مخالفت وارثان برای فروش سهم الاث

یکی از دلایل وجود اختلاف برای تقسیم ارث این است که بعضی از مالکان تمایلی به فروش سهم ارث خود را ندارند. اما بعضی از آن ها می ‌خواهند سهم الارث خود را به فروش برسانند. چنانچه ارث مورد نظر یک آپارتمان یا زمین باشد و سند آن به صورت مشاع صادر شده باشد.

هر کس می ‌تواند به اندازه سهم خود را با رضایت وارثان دیگر به فروش برساند. اما اگر وارثان تمایلی به فروش سهم نداشته باشند در این گونه مواقع اختلاف پیش می ‌آید و دادگاه باید برای افراز ملک تصمیم قانونی بگیرد.

فرایند اخذ سند به نام ورثه

سکونت یک وارث در ملک متوفی

یکی دیگر از موارد اختلاف در تقسیم ارث این است که بعد از فوت متوفی، یکی از وارثان بدون اجازه وراث دیگر در ملک مورد نظر سکونت کند. در این گونه مواقع سایر وارثان می ‌توانند از او شکایت کنند و در صورت امتناع از خالی کردن ملک، حکم قانونی بگیرند.

عدم حضور برخی از وارثان

چنانچه هنگام اخذ سند مالکیت به نام ورثه یک یا چند نفر از آن ها غایب باشند و یا به خاطر اختلافات خانوادگی از گرفتن ارث امتناع کنند. در این گونه مواقع نیز دادگاه وظیفه تقسیم ارث را به عهده می ‌گیرد و برای هر یک از مالکان سند مجزا تعیین می کند.

اختلاف بر سر دریافت گواهی انحصار وراثت

بعضی از مواقع اختلاف بین وارثان به این دلیل اتفاق می ‌افتد که چند تا از وراث می ‌خواهند که بدون گرفتن گواهی انحصار وراثت، ملک مورد نظر یا ارث خود را تقسیم کنند. اما یک یا چند نفر دیگر اصرار دارند که گواهی انحصار وراثت گرفته شود.

روش ‌های حل اختلاف در تقسیم ارث

از آنجا که اخذ سند مالکیت به نام ورثه یک پروسه قانونی و پیچیده است، توصیه می شود از روش ‌های پیشگیری برای کاهش اختلافات استفاده نمایید. چنانچه فردی بتواند وصیت نامه قانونی تنظیم کند و از طریق دفتر اسناد رسمی طبق موارد قانونی، وصیت ‌نامه خود را ه ثبت برساند. مشکلات حقوقی بعد از فوت پیش نمی ‌آید.

حتی اگر فردی چند تا از افراد امین خود را مامور تقسیم املاک و ارث خود نماید، اختلافات مربوط به اخذ سند مالکیت به نام ورثه، کاهش پیدا می کند. زیرا بعد از فوت دیون متوفی پرداخت می شود و میراث او به صورت قانونی تقسیم می شود. اما اگر وصیت نامه ای نباشد، روش های دیگری هم برای حل اختلاف وجود دارد. این روش ها عبارتند از:

دریافت گواهی انحصار وراثت

اولین راهکار گرفتن برگه انحصار وراثت است. این کار برای این است که هویت هر یک از وارثان مشخص شود. همچنین سهم ارث آن ها نیز در گواهی تعیین گردد. گرفتن گواهی انحصار وراثت در مواقع انتقال قهری و قانونی ارث ضروری است.

ارائه دادخواست گرفتن قیم قانونی

گاهی اوقات اختلاف به خاطر محجور بودن یک یا چند تن از وارثان است. به عنوان مثال یکی از وارثان سن قانونی ندارد یا یکی از آن ها سالخورده و بیمار است و خودش توانایی دفاع از حقش را ندارد. در این مواقع باید درخواست نصب قیم ارائه گردد.

ارائه دادخواست تقسیم ترکه

یکی از روش های حل اختلاف هم طری دعوای تقسیم ترکه در شورای حل اختلاف است. وراث ابتدا باید گواهی انحصار وراثت بگیرند و سپس برای تقسیم دقیق سهم الارث خود به مراجع قضایی مراجعه نمایند.

کلام پایانی

اخذ سند مالکیت به نام ورثه در صورت اختلاف بین آن ها دشوار است. اگر شما درگیر چنین پرونده ای هستید و نیاز به مشاوره حقوقی دارید، می توانید با وکیل حاذق ملکی ما مشورت کنید. زیرا دعواهای حقوقی بر سر سهم الارث ممکن است سال ها طول بکشد و به نتیجه نرسد. اما در صورت گرفتن وکیل، اختلافات طی مدت کوتاهی حل و فصل می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا