ورود غیر مجاز و تخریب ملک دیگری
جرم ورود غیر مجاز و تخریب ملک دیگری
ورود غیرمجاز و تخریب ملک دیگری و یا هر نوع ورود با زور یا عنف به محل سکونت ، محل کسب و یا محل کار دیگران یک جرم کیفری و قابل پیگیرد توسط محاکم کیفری است. در صورت طرح شکایت توسط شاکی و اثبات جرم ، دادگاه مجرم را به پرداخت جریمه و جبران خسارت و گاه به مجازات حبس نیز به صورت تواما محکوم خواهد نمود.
وقتی می گوییم ورود به عنف ، مراد ما حالتی از ورود به ملک دیگری است که این ورود بر خلاف میل و نظر مالک و با استفاده از قوه قهریه همراه با حالت هایی نظیر فحاشی و ارعاب و زور ، ضرب و شتم و نهایتا ایراد خسارت به ملک باشد.
این رفتار ، ورود غیر مجاز و تخریب ملک دیگری است. هر گاه ورود غیر مجاز شامل و یا همراه با تخریب هم باشد که معمولا چنین حالتی هم اتفاق می افتد این جرم نیز به ورود غیر مجاز اضافه میشود. یعنی جرم کیفری ملکی تحت عنوان ورود غیر مجاز و تخریب ملک دیگری اتفاق می افتد.
مجازات مرتکب ورود غیر مجاز و تخریب ملک دیگری
ماده 691 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) در رابطه با ورود غیر مجاز به ملک دیگری چنین مقرر می دارد:
«هر کس به قهر و غلبه داخل ملکی شود که در تصرف دیگری است اعم از آنکه محصور باشد یا نباشد یا در ابتدای ورود به قهر و غلبه نبوده ولی بعد از اخطار متصرف به قهر و غلبه مانده باشد علاوه بر رفع تجاوز حسب مورد به یک تا شش ماه حبس محکوم میشود. هر گانه مرتکبین دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی از آنها حامل سلاح باشد به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهند شد».
از مفاد ماده مزبور چنین مستفاد می شود که ورود غیر مجاز به ملک دیگری تنها به این مفهوم نیست که ملک حتما باید خانه باشد یا زمینی که محصور و دارای دیوار باشد. بلکه اگر ملک حصار یا دیواری نداشته باشد و فرد یا افرادی با زور وارد ملک و یا زمین شوند این ورود غیر مجاز بوده و مستوجب مجازات خواهد بود. این موضوع از چنان اهمیتی برخوردار است که در ماده 22 قانون اساسی نیز بر اهمیت و حرمت آن تاکید شده است.
در این مقاله ، موضوع ورود غیرمجاز و تخریب ملک دیگری را به عنوان یک دعوای کیفری ملکی مورد بررسی قرار خواهیم داد. همچنین زوایای مختلف این جرم را به دقت موشکافی نموده و مورد ارزیابی قرار خواهیم داد.
اثبات جرم ورود غیرمجاز و تخریب ملک دیگری
در جرایم کیفری اثبات جرم موضوع بسیار مهمی است و نیاز به ادله و مدارک و مستندات دارد . به عنوان مثال، در جرم ورود غیر مجاز و تخریب ملک دیگری ، به صرف ادعای مالک مبنی بر وقوع وود غیر مجاز و تخریب ملک ، نمیتوان صحت ادعای وی را مورد تایید قرار داد.
در این موارد ، شاکی باید از مدارک و مستندات برای اثبات ادعای خود استفاده نماید. یعنی فیلمهای گرفته شده ز صحنه حادثه ، گواهی شاهدین و هر گونه وسایل و مدارک مربوط به متهم در صحنه حادثه و دیگر مدارک و مستندات را برای اثبات ادعای خود به دادگاه ارائه کند.
بررسی شرایط جرم ورود غیر مجاز به ملک دیگری و انواع حالت های آن
اگر بخواهیم جرم ورود غیر مجاز به ملک دیگری را بیشتر بررسی کنیم و ابعاد و حالتهی مختلف آن مورد توجه قرار دهیم باید ب مواد 691 تا 694 قانون مجازات اسلامی نظر دقیق داشته باشیم . این مواد حالت ها و شرایط جرم ورود غیر مجاز را مورد توجه قرار داده اند.
- ورود غیر مجاز به ملک دیگری باید به قهر و غلبه باشد.(ماده 691 ق.م.ا)
- ملک در تصرف دیگری باشد اعم از محصور یا غیر محصور بودن(همان ماده ).
- ورود با زور نباشد و بعد از اخطار مالک همچنان و با زور در ملک بماند بنابراین ار بدون زور وارد و با تذکر مالک خارج شود ، جرمی اتفاق نیفتاده است(همان ماده ).
- در صورت وجود دو متهم و بیشتر و داشتن سلاح ، به حداکثر مجازات یعنی سه سال حبس افراد اضافه خواهد شد(همان ماده).
- اگر ورود غیر مجاز به ملک همراه با تصرف باشد ، موضوع جرم ، تصرف عدوانی است و مجازات مرتکب، حبس از چهل و پنج روز تا شش ماه خواهد بود(ماده 692 ق.م.ا).
- چنانچه ملک برای بار دوم توسط شخصی انجام پذیرد که قبلا سابقه تصرف و محکومیت در همان ملک را داشته، مرتکب به مجازات حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد(ماده 693 ق.م.ا).
- ورود به عنف به منزل دیگران با مجازات از سه ماه تا یک سال و شش ماه حبس همراه خواهد بود(ماده 694 ق.م.ا).
- ورود به عنف به منزل دیگران توسط دو نفر و بیشتر با استفاده از سلاح مجازات مرتکبین را از شش ماه تا سه سال حبس افزایش خواهد داد(ماده 694 ق.م.ا).
- ورود به نف در روز با شب متفاوت است و ارتکاب آن در شب با حداکثر مجازات در قانون همراه خواهد بود(ماده 695 ق.م.ا).
- چنانچه ورود به ملک دیگری توام با خسارت باشد ، محکوم علیه باید از عهده خسارت برآید و در صورت اعسار، تا زمان پرداخت خسارت در بازداشت خواهد ماند(696 ق.م.ا).
ورود بدون اذن مالک به ملک استیجاری
در املاک استیجاری، با وجود مالکیت موجر بر ملک اجاره ای، اما وی نمیتواند هر زمان اراده کرد بدون اذن مستاجر وارد ملک اجاره ای شود. مگر آنکه چنین شرطی در قررداد پیش بینی شده و کیفیت و جزییات آن در قرارداد اجاره آمده باشد. در غیر این صورت مستاجر می تواند مانع از ورود موجر به ملک شود.
موارد مجاز ورود به ملک بدون اجازه مالک
- در حوادث و بلایای طبیعی ، به منظور نجات یا کمک به افراد در معرض خطر .
- افراد دارای مجوز قانونی مانند ضابطین قضایی بر اساس مجوز اعطایی.
- ورود بر اساس وظایف روزمره قانونی ، مانند ورود مامورین تعزیرات یا مامورین بهداشت به محل های کسب .
ورود غیر مجاز به کدام املاک مشمول مجازات است؟
ورود غیرمجاز به هر نوع ملک اعم از مسکونی و تجاری یا اداری و … که در ید مالک یا مالکین می باشد مشمول مجازات خواهد بود. به عنوان مثال میتوان موارد زیر را جزء ااملاکی دانست که به عنوان ملک دیگری شناخته میشوند و ورود غیر مجاز به آنها مشمول مجازات خواهد بود:
- انواع زمین اعم از کشاورزی یا غیر آن
- خانه ، آپارتمان ، ویلا و هر نوع واحد مسکونی
- باغ و باغچه ها
- ساختمان های تجاری و اداری
- کارگاهها و کارخانه های تولیدی و صنعتی
- انواع مغازه و فروشگاه
- اماکن متعلق به نهادهای عمومی ، دولتی یا اشتراکی و نظایر آنها
فرایند طرح دعوی ورود غیرمجاز به ملک دیگران
- تماس با پلیس 110 : به محض ورود غیر مجاز ، مالک باید با پلیس 110 تماس حاصل نموده و تنظیم صورتجلسه ورود غیر مجاز را از پلیس درخواست نماید. گزارش پلیس همواره یک مدرک بسیار معتبر خواهد بود.
- تنظیم شکواییه و ارائه به دفتر خدمات قضایی: فردی که قصد دارد دعوی ورود غیر مجاز به ملک و تخریب را مطرح کند باید ابتدا شکایت نامه خود را نگارش نموده و به دفتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل دهد. بهتر است کلیه مدارک هویتی و مدارک مالکیتی و همچنین مدارک و مستندات اثبات کننده ورود غیر مجاز نیز همراه شکواییه به دفتر خدمات قضایی تحویل شود.
- ارسال شکواییه به مرجع قضایی: پس از ثبت شکایت در دفتر خدمات ، شکواییه به دادسرا ارسال می گردد. در موعد مقرر برای شاکی ، پیامک موعد مراجعه به دادسرا ارسال خواهد شد.
- بررسی پرونده در دادگاه: پس از ثبت دعوا، دادگاه در موعد مقرر با حضور شاکی و متهم یا متهمان به بررسی پرونده می پردازد. بررسی شامل اظهارات شاکی ، متهمان و شاهدین و همچنین توجه به هر نوع مدارک، شواهد و ادله مرتبط با ورود غیرمجاز به ملک دیگران می شود.
- صدور حکم: پس از بررسی دقیق پرونده و شواهد، دادگاه حکم خود را صادر می کند که ممکن است شامل تبرئه یا مجازات متهمین باشد.
- اجرای حکم: در صورت صدور حکم در دادگاه، این حکم باید اجرا شود که ممکن است شامل اجرای جریمه مالی یا سایر مجازات ها برای متخلفین باشد.
سوالات متداول
1- منظور از جرم ورود غیر مجاز به ملک دیگران چیست؟
جرم ورود غیر مجاز به ملک دیگران به این معنا است که شخصی با استفاده از قوه قهریه و با زور وارد ملک دیگری شود. ممکن است ملک محصور یا غیر محصور باشد که تفاوتی در ماهیت جرم نخواهد داشت.
2- مجازات جرم ورود غیر مجاز به ملک دیگران چیست؟
مجازات جرم ورود غیر مجاز به ملک دیگران در وهله اولل ، رفع تجاوز و در وهله دوم حبس و پرداخت غرامت احتمالی است. استنکاف و یا عجز متهم از پرداخت غرامت ، تا زمان پرداخت غرامت حتی در صورت اعسار، وی را در بازداشت نگه می دارد.
3- آیا موجر میتواند در هر زمان به ملک اجاره داده شده بدون اذن مستاجر وارد شود؟
خیر. این کار جرم است. موجر نمیتواند هر زمان خواست وارد ملک مورد اجاره شود. زیرا مستاجر برای مدت اجاره مالک منافع ملک است و ملک مورد اجاره حریم وی محسوب می شود. موجر حق ورود بدون اجازه به آن را نخواهد داشت و در صورت انجام مرتکب جرم خواهد شد.