اعتراض ثالث اصلی و طاری

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

اعتراض ثالث اصلی و طاری ، مهلت اعتراض

اعتراض ثالث

اعتراض ثالث یعنی چه؟

یکی از دعاوی مطرح در حوزه ملکی که البته در مورد سایر حوزه ها نیز می نواند قبل طرح باشد، اعتراض ثالث است. باید گفت آراء صادره از دادگاهها دارای اثر نسبی است یعنی همواره بر طرفین یک دعوا مصداق دارد و شامل دیگران نمی شود. اما گاه پیش می آید این اثر به دلیل صدور رأی اشتباه دچار خلل می شود و پای فرد ثالث را به جریان یک دعوا باز می کند. در این حالت، فرد ثالث برای احقاق حق خود می تواند به رأی صادره اعتراض نماید. به این نوع اعتراض ، اعتراض شخص ثالث می گویند.

انواع دادخواست اعتراض ثالث

دادخواست در این دعوا، در قالب سه نوع اعتراض می تواند تنظیم و به مرجع قضایی تقدیم شود.

  1. نسبت به حکم
  2. در اعتراض به توقیف ملک
  3. در خصوص تصمیم واحد ثبتی برای افراز

مطلب مفید | اعتراض به درخواست ثبت ملک

  حال فرد ثالث در مقام اعتراض دادخواست خود را تنظیم و علیه حکم صادره اعتراض می نماید. اما اعتراض اصلی و طاری چیست؟

اعتراض اصلی و اعتراض طاری

ماده 417 آیین دادرسی مدنی نیز این اختیار را به فرد ثالث داده است که  اگر درخصوص یک دعوا رأیی صادره شده که به حقوق وی خلل وارد آمده است، وی می تواند نسبت به آن رأی اعتراض نماید .البته شرط آن عدم نقش وی به عنوان یکی از اصحاب دعوا خواهد بود.

برابر ماده ۴۱۸ اعتراض می تواند به آراء هر یک از محاکم از جمله دادگاههای عمومی، انقلاب و تجدیدنظر باشد. به این نوع اعتراض، اعتراض اصلی می گویند. اعتراض ثالث می تواند در قالب اعتراض طاری یا غیر اصلی نیز مطرح شود . بدین ترتیب که در خلال یک دعوا، یکی از طرفین می تواند به رأیی که پیش از این در دادگاه دیگری صادر شده و برای اثبات مدعای وی قابل طرح است، استناد نماید.

مطلب مفید | توقیف عملیات اجرایی ثبت

مراجع اعتراض در دعوای اعتراض شخص ثالث اصلی

دعوای اعتراض ثالث اصلی از طریق تنظیم دادخواست به یکی از مراجع زیر که رأی صادره از آن مرجع موجب وارد آمدن خلل به حقوق نفر ثالث شده، تقدیم گردد:

  • دادگاه بدوی(عمومی یا انقلاب)، در صورتی که رأی صادره از طرف این دادگاه به طرفین یک دعوا ابلاغ شده باشد.
  • دادگاه تجدیدنظر،
  • دیوان عالی کشور، هر گاه از یک حکم فرجام خواهی شده باشد.

طرفین دعوا

خواهان در این نوع دعوا، شخصی است که به صدور رأی اعتراض دارد.خوانده نیز طرفین دعوای آن مرجع می باشد.

مهلت اعتراض

در قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت خاصی برای این نوع اعتراض پیش بینی نشده است. دلیل منطقی آن نیز بی اطلاعی وی از روند پرونده و صدور حکم به طرفین یک دعوا است.

نتیجه و اثر اعتراض ثالث

الف – با شروع اعتراض و در صورت وارد دانستن اعتراض، حکم دادگاه متوقف نمی شود مگر آنکه حقوق شخص ثالث به شدت در معرض آسیب قرار گیرد.

ب – در صورتی که دادگاه تشخیص دهد با اجرای حکم احتمال ضرر و زیان غیرقابل جبران برای شخص ثالث ایجاد می شود، با دریافت تضمین مناسب از شخص ثالث (مثلاً ضمانت‌­نامه‌ بانکی یا سند مال غیرمنقول)، اجرای حکم را برای مدت معینی به‌تأخیر می‌اندازد تا تکلیف اعتراض وارده روشن شود.

ج – اگر پس از رسیدگی، دادگاه تشخیص دهد اعتراض ثالث وارد است، آن قسمت از حکم را که مورد اعتراض قرار گرفته، نقض می‌کند . اگر مفاد حکم غیرقابل تفکیک باشد، تمام آن را لغو می‌کند.

د – درصورت وصول اعتراض طاری از طرف شخص ثالث، چنانچه دادگاه تشخیص دهد حکمی که درخصوص اعتراض یادشده صادر می شود موثر در اصل دعوا خواهد بود، تاحصول نتیجه اعتراض ، رسیدگی به دعوا را به تاخیر می اندازد . در غیر این صورت به دعوای اصلی رسیدگی کرده رای می دهد. اگر رسیدگی به اعتراض برابر ماده با دادگاه دیگری باشد، به مدت بیست روز به اعتراض کننده مهلت داده می شود که دادخواست خود را به دادگاه مربوط تقدیم نماید. چنانچه در مهلت مقرر اقدام نکند دادگاه رسیدگی به دعوا را ادامه خواهد داد .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.