نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
وقتی یک ملک بیش از یک مالک دارد و سهم هر یک از آنان به صورت دانگ نیست بلکه به صورت سهم یا بخشی از ملک مورد نظر است به این نوع ملک اصطلاحاً «ملک مشاعی» می گویند. شرکا در این نوع مالکیت به جای سند تفکیکی هر کدام قولنامه ای که در آن مقدار و یا سهم آنان در ملک مشخص شده در دست دارند.
در املاک ورثه ای نیز که سند اصلی به نام متوفی است وقتی ورثه ، صاحب ملک ورثه ای می شوند، چون ملک متعلق به چند نفر وراث میشود و هیچکدام سند مربوط به خود را در دست ندارند، باز هم ملک مشاعی خواهد بود.
برای آنکه در ملک مشاعی وضعیت مالکین از حیث برخورداری از سند رسمی معین گردد باید نسبت به انتقال سند به نام مالکین در دفترخانه اقدام شود. اگر خریدار یا خریداران ملک مشاعی آمادگی حضور در دفترخانه را داشته باشند اما فروشندگان در دفترخانه حاضر نشوند و ملک مشاعی به صورت رسمی به خریدار منتقل نگردد می باید از طریق مراجعه به دادگاه محل وقوع ملک، نسبت به تقدیم دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع اقدام نمود.
مطلب مفید| دستور فروش ملک مشاع
یک نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع زمانی تکمیل می شود که چند نفر مالک یک ملک مشاع قصد دارند این ملک را به شخص دیگری واگذار کنند، اما برای تنظیم سند رسمی به دفترخانه مراجعه نمیکنند. در این مواقع خریدار می تواند دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع را طرح کند و به مراجع قضایی شکایت کند.
فرایند تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع و انجام مراحل قانونی در این نوشتار مورد بررسی قرار می گیرد. اما اگر شما با نحوه تکمیل دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع آشنا نیستید و نمی دانید باید به کجا مراجعه کنید، می توانید از وکلای ملکی اداری کمک بگیرید.
نمونه دادخواست
با سلام و احترام
ریاست محترم دادگاه حقوقی: ……….
بر اساس مبایعه نامه با شماره ………. مورخ ………. اینجانب ………. اقدام به خرید سه سهم از ۶۰ سهم مشاع از پلاک ثبتی واقع در ………. نموده ام. در تاریخ تنظیم این مبایعه نامه، خوانده (فروشنده) ………. متعهد شده اند که سند رسمی ملک را به نام اینجانب تنظیم کنند. اینجانب در زمان خرید سهم مورد اشاره، توافق کرده ام و پرداخت مبلغ ثمن را انجام داده ام.
اما ایشان در تاریخ مقرر شده، برای انتقال سند در دفتر شماره ………. حاضر نشده اند و از تنظیم سند رسمی به نام اینجانب امتناع می ورزند. لذا از محضر حضرت عالی تقاضا دارم بر اساس اسناد و مدارک خرید ملک که به انضمام این دادخواست ارائه شده است، حکمی مبنی بر الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع صادر نمایید.
با تشکر و تجدید احترام
این نمونه دادخواست ممکن است با شرایط شما همخوانی نداشته باشد. به همین خاطر باید برای دریافت نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع به دفتر خدمات قضایی مراجعه نموده و در آنجا دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع خودتان را به ثبت برسانید.
نکته: چنانچه مبایعه نامه دارای شرایط دیگری باشد که به نفع خریدار است. حتماً باید در شرح دادخواست این شرط را ذکر کنید و تمامی مدارک و مستندات مربوط به آن را ضمیمه دادخواست خود نمایید. همچنین بهتر است برای تهیه نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع، حتماً با گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری مشورت کنید.
منظور از دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟
این روزها یکی از رایج ترین دادخواست هایی که در دادگاه های کشور مورد بررسی قرار می گیرد دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع است. املاکی که دارای ارزش بالایی هستند، باید حتماً سند رسمی داشته باشند و مالکان آن ها به صورت دقیق مشخص شود.
گاهی اوقات هنگام خرید و فروش زمین یا ملک، فروشندگان اقدامی برای تنظیم سند رسمی نمی کنند و با خریداران همکاری لازم را ندارند.
در این مواقع است که به خاطر جلوگیری از مشکلات قانونی، خریداران به دفتر اسناد رسمی مراجعه می کنند و دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع را تکمیل می نمایند. تنها از این طریق است که خریداران می توانند طرف مقابل را وادار کنند تا اقدام به تنظیم سند رسمی به نام آن ها نماید.
نحوه تکمیل دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع
پیش از آنکه درباره نحوه تکمیل دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع صحبت کنیم، بد نیست نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع که در بخش پیش ارائه کردیم، مطالعه کنید. با این کار متوجه می شوید چه اطلاعاتی مورد نیاز شما است.
وضعیت املاک مشاعی کمی پیچیده است و گاهی اوقات مالکان حاضر نمی شوند در دفترخانه برای فروش ملک حاضر شوند. در این مواقع خریدار می تواند با تکمیل کردن دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع به صورت قانونی، اقدام کند و درخواست خود را به مراجع قضایی ارائه دهد. اما تکمیل این دادخواست نیاز به دقت و توجه بالایی دارد.
به همین خاطر توصیه می شود از کمک یک وکیل ملکی متخصص در موقع تنظیم دادخواست استفاده نمایید تا دچار مشکلات حقوقی نشوید.
نکات مهم برای تکمیل نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع
گاهی اوقات افرادی که درگیر دعوای الزام به تنظیم سند می شوند، نمی دانند چه کار هایی باید انجام دهند و چگونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع را تکمیل کنند. با ذکر نکات مهم و حقوقی در این قسمت به شما کمک می کنیم تا اطلاعات کافی برای تکمیل دادخواست را به دست بیاورید.
قبل از خرید با فروشنده و مالک صحبت کنید و مطمئن کنید که فقط سهم خودش را به شما واگذار کرده است.
گاهی اوقات فروشندگان علاوه بر سهم واقعی خود، بخشی از سهم دیگر مالکان را نیز واگذار می کنند و این کار غیرقانونی است. بنابراین در زمان تکمیل نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع، فقط سهم واقعی فروشنده در نظر گرفته می شود. به این ترتیب سهم مازاد بر آن به هیچ وجه در اختیار خریدار قرار نمیگیرد و درباره آن ترتیب اثری داده نمی شود.
اگر شما درباره قانون افراز و نحوه فروش املاک مشاع اطلاعاتی ندارید، می توانید به قانون مصوب ۲۲/۸ ۱۳۵۷ مراجعه کنید. این قانون درباره افراز املاکی صحبت می کند که جریان ثبتی آن ها، خاتمه پیدا کرده است. بر اساس این قانون، ثبت چنین املاکی باید توسط اداره ثبت محل وقوع ملک انجام شود.
بنابراین تا موقعی که ملک مورد نظر در اجرای قانون افراز و فروش املاک مشاعی افراز نشده باشد، نمیتوان سند رسمی برای آن درخواست نمود. زیرا مقدمه اقامه دعوا، مرا مراجعه نمودن به اداره ثبت و درخواست افراز ملک است.
اما گاهی اوقات خواهان درخواست می کند که سند رسمی به نفع مفروز صادر شود و از دادگاه تنها این دادخواست را دارد. در این مواقع است که دعوای حقوقی ملک مشاع در دادگاه بررسی می شود.
با توجه به مواردی که عنوان شد، بهتر است حتماً برای اقامه دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک از کمک یک وکیل متخصص یا مشاور حقوقی استفاده نمایید.
اگر شما خواهان پرونده هستید. نیازی نیست علیه تمام مالکان طرح دعوا کنید.
شما فقط باید نسبت به سهم فروشنده یا خوانده اقامه دعوا نمایید. توجه داشته باشید که اقامه دعوا برای ملک مشاعی که هنوز افراز نشده، قابل استماع نیست. یعنی ابتدا باید ملک مورد نظر شما افراز شود تا شما بتوانید سهم یکی از مالکان را خریداری نمایید.
مراحل قانونی الزام به تنظیم سند ملک مشاع
برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی و تکمیل نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع یک سری مراحل قانونی وجود دارند که باید آن ها را طی کنید. قبل از طی این مراحل باید حتماً مدارکی مانند مدارک شناسایی و مدارک خرید زمین را آماده کرده باشید. سپس باید به ترتیب این مراحل را طی نمایید.
1. مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی
در مرحله اول خریدار یا خریداران ملک مشاعی، باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند. هدف از مراجعه به این دفتر، ثبت نام ثنا و دریافت شماره ثنا است. توجه داشته باشید که ارائه کارت ملی و مدارک هویتی مانند شناسنامه همچنین مدارک مربوط به خرید زمین برای ثبت نام ثنا ضروری است.
2. تکمیل فرم تعیین ارزش ملک
در مرحله بعدی خریدار یا خریداران باید اقدام به تکمیل فرمی نمایند که ارزش منطقه ای ملک را تعیین می کند. اطلاعات مورد نیاز برای تکمیل فرم نیز از طریق مدارک خرید زمین به دست می آید.
3. پرداخت هزینه دادرسی
سومین مرحله از الزام به تنظیم سند رسمی، پرداخت هزینه دادرسی است. خریدار یا خریداران باید هزینه دادرسی را بپردازند و منتظر بمانند تا شعبه رسیدگی کننده به پرونده آن ها تعیین شود.
4. مراجعه به دادگاه
بعد از تعیین شعبه رسیدگی کننده از طریق پیامک یا تماس تلفنی، زمان رسیدگی به پرونده به اطلاع خریدار یا خریداران می رسد و در زمان مقرر شده باید به شعبه اعلام شده مراجعه نمایند.
نکته: هنگام طرح دعوای الزام به تنظیم سند، باید یک دادگاه صالحه را انتخاب کنید. معمولاً دادگاه حقوقی محل وقوع ملک، برای رسیدگی به چنین پرونده هایی انتخاب می شود. همچنین در دعوای شما باید ظرفیت همه مالکین مشاع مطرح شود. در غیر این صورت قاضی حکم به رد دعوا می دهد.
چنانچه خودتان از دعواهای حقوقی سر در نمی آورید و نیاز به مشاوره کارشناسی دارید، کافی است با وکلای ملکی ما مشورت کنید. کلیه مراحل الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع توسط وکلای ما برای شما انجام می شود. حتی وکیل ملکی میتواند به عنوان نماینده قانونی شما در دادگاه حاضر شود و رای صادره از دادگاه را به شما ابلاغ نماید.
مدارکی که باید برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی آماده کنید
قبل از تکمیل نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع، باید یک سری مدارک توسط خواهان جمع آوری شود و به دفاتر خدمات قضایی و دادگاه ارائه گردد. این مدارک باید ضمیمه دادخواست شوند تا به عنوان ادله اثبات دعوا از آن ها استفاده شود. مدارک لازم عبارتند از:
مدارک هویتی خواهان: مانند کارت ملی و شناسنامه
کلمه کاربری و رمز عبور سامانه ثنا: این رمز نشان می دهد خواهان در این سامانه ثبت نام کرده است.
مبایعه نامه: ارائه اصل مبایعه نامه ملک مشاع توسط خریدار یا خواهان که بر اساس آن ادعای مالکیت دارند.
دادخواست تنظیم سند ملک: تکمیل نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع نیز لازم است.
پرداخت هزینه دادرسی: فیش پرداخت هزینه های طرح دعوا و دادرسی
فرم ارزش منطقه ای: ارائه فرم ارزش منطقه ای ملک که در دفتر خدمات قضایی تکمیل گردیده است. در این فرم اطلاعاتی مانند آدرس، مساحت ملک، پلاک و … درج میشود.
گواهی عدم حضور مالک برای تنظیم سند در دفتر اسناد رسمی: این گواهی توسط دفتزخانه صادر می شود.
توجه داشته باشید که در دفتر خدمات قضائی، کلیه مدارک مورد نیاز به صورت الکترونیکی در سامانه بارگذاری می شود. اما خواهان باید اصل این مدارک را نگهداری کند و در جلسات دادرسی به قاضی ارائه نماید. چنانچه مدارک کامل باشد و نشان دهنده مالک بودن خواهان، قاضی خیلی سریع حکم مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی را صادر می کند.
نکات مهم قبل از تنظیم سند رسمی
مالکیت مشاع در قانون تعریف ویژه ای دارد. از آنجا که در کشور ما بر اساس قانون مدنی ایران، مالکیت املاک فقط به دو صورت مشاع و مفروز است. قبل از تنظیم سند رسمی مالکیت، باید حتماً نکات حقوقی مربوط به آن را اجرا کنید.
تا زمانی که یک ملک سند ۶ دانگ نداشته باشد و متعلق به فردی نباشد، مالکیت آن همچنان مفروز نیست و به آن ملک مشاع میگویند. بنابراین هنگام صدور سند رسمی مجاز برای هر یک از مالکان، فقط سندی مربوط به سهم مشاع صادر می شود تا اختلافات حقوقی در آینده پیش نیاید. به همین خاطر رعایت نکات زیر هنگام تنظیم سند رسمی ضروری است.
حق استفاده مالکان باید به صورت دقیق مشخص شود.
در املاک مشاع، همه مالکان حق دارند که از هر قسمت ملک استفاده نمایند. اما حق استفاده از ملک باید به گونه ای باشد که با حقوق دیگر مالکین تداخلی پیدا نکند.
تنظیم قرارداد قانونی برای اینکه حقوق و مسئولیت هر مالک به صورت به وضوح مشخص شود.
توصیه می شود مالکین املاک مشاعی یک قرارداد تنظیم کنند و درباره نحوه استفاده و مدیریت ملک توافقهایی را در این قرارداد انجام دهند.
فروش و انتقال سهم ملک مشاعی
اگر چند نفر مالک یک ملک مشاعی باشند، می توانند سهم مربوط به خود را به فرد دیگری منتقل کنند. اما قبل از فروش سهم خود، باید حقوق مالکان دیگر را در نظر بگیرند و اگر نیاز است از آن ها اجازه بگیرند، باید این کار را انجام دهند.
برای انجام این کار می باید فرایندی طی شود که در اینجا مختصر توضیحاتی در این مورد ارائه می شود. در انتها یک نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع ارائه خواهد شد.
مراحل الزام به تنظیم سند ملک مشاع
- مراجعه خریدار یا خریداران ملک مشاعی به دفتر خدمات الکترونیک قضایی
- ثبت نام ثنا
- همراه داشتن مدارک از جمله مدارک خرید زمین و مدارک هویتی شامل کارت ملی و شناسنامه
- تکمیل فرم تعیین ارزش منطقه ای ملک
- پرداخت هزینه دادرسی
- انتظار برای تعیین شعبه رسیدگی کننده و ابلاغ زمان رسیدگی به پرونده
نکات حقوقی در مورد این دعوا
- لازم نیست خواهان پرونده علیه همه مالکان طرح دعوا نماید بلکه وی فقط نسبت به سهم فروشنده یا خوانده اقامه دعوا می نماید.
- اگر ملک مشاع افراز نشده باشد اقامه دعوا قابل استماع نیست.
- چنانچه خوانده بیش از سهم مالکیت خود به خریدار واگذار کرده باشد دادگاه فقط به اندازه سهم واقعی فروشنده او را ملزم به الزام به تنطیم سند رسمی ملک مشاع خواهد نمود. و به مازاد بر آن ترتیب اثری داده نخواهد شد.
- به موجب قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب ۲۲ /۸ / ۵۷ افراز املاکی که جریان ثبتی آنها خاتمه یافته است با اداره ثبت محل وقوع ملک است. تا هنگامی که ملکی در اجرای قانون افراز و فروش املاک مشاعی افراز نشود، هرگونه دعوا به خواسته الزام به تنظیم سند رسمی یا تسلیم مبیع به نحو مفروز، غیر قابل استماع است. زیرا مقدمه لازم برای استماع این دعاوی مراجعه به اداره ثبت و درخواست افراز ملک است مگر اینکه خواهان الزام به تنظیم سند رسمی به نحو مفروز را از دادگاه مطالبه نماید.
یک نمونه دادخواست
ریاست محترم دادگاه حقوقی …………..
باسلام و احترام؛
برابر مبایعه نامه شماره ………… مورخ …………… اینجانب ………… اقدام به خرید 2 سهم از 60 سهم مشاع از پلاک ثبتی ……… واقع در ………………. نمودم . در تاریخ تنظیم مبایعه نامه مورد نظر خوانده (فروشنده) متعهد به تنظیم سند رسمی ملک به نام اینجانب نسبت به سهم مورد اشاره گردیدند.
اینجانب در زمان خرید، نسبت به پرداخت مبلغ ثمن اقدام و مقرر شد در تاریخ ……………انتقال سند در دفترخانه شماره …………….. به نام اینجانب انجام گیرد. اما با وجود مراجعات مکرر، خوانده از حضور در دفترخانه و تنظیم سند به نام اینجانب استنکاف می ورزد. لذا ضمن پیوست اسناد و مدارک خرید ملک، از محضر حضرت عالی تقاضای صدور حکم مبنی بر الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاعی را می نمایم.
یک نمونه رأی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
در خصوص دعوای آقای ………… به طرفیت آقای …………… مبنی بر تنظیم سند رسمی دو سهم از 60 سهم مشاع از پلاک ثبتی ………… واقع در …………. خواهان اظهار داشته است دو سهم از 60 سهم مشاع پلاک ثبتی مذکور را از خوانده خریداری نموده است.
اما با وجود پرداخت ثمن معامله، خوانده حاضر به تنظیم سند رسمی به نام وی نگردیده است. خوانده نیز با وجود ابلاغ اخطار وقت رسیدگی به صورت قانونی در جلسه رسیدگی حاضر نگردید. لایحه ای نیز تقدیم نکرده است. و وکیل نیز معرفی ننموده است .
لذا با توجه به وصول پاسخ ثبتی مضبوط در پرونده (ثبت شده به شماره ………….. مورخ …………..) که مؤید مالکیت خوانده نسبت به پلاک ثبتی مورد ادعای خواهان می باشد.
همچنین پرداخت ثمن قرارداد توسط خواهان که بانک ملی شعبه …………… نیز پرداخت مبالغ مورد ادعای خواهان را تأیید نموده است دعوای خواهان را وارد تشخیص و مستند به مواد ……….. قانون مدنی و ماده……. از قانون آیین دادرسی مدنی حکم به محکومیت خوانده به تنظیم سند رسمی 2 سهم از 60 سهم مشاع پلاک ثبتی ………… صادر و اعلام می دارد رأی صادره غیابی و ظرف 20 روز پس از ابلاغ به خوانده قابل واخواهی در این شعبه و ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر نزد محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه ………… دادگاه حقوقی ……
برای مشاهده نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع در مورد املاک ورثه ای مقاله الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع را ببینید.
وکیل الزام به تنظیم سند رسمی
اگر شما در حال حاضر درگیر پرونده ملکی خود هستید و بدنبال وکیل متخصص ملکی با تجربه و قابل اعتماد هستید می توانید با ما تماس بگیرید و در مورد پرونده خود با وکیل مشورت و در صورت اطمینان سرنوشت پرونده تان را به دست وی بسپارید.
کلام پایانی
به ملکی که بیش از یک مالک دارد و سهم هر یک از مالکان به صورت بخشی از ملک است، ملک مشاع می گویند. حالا اگر این افراد بخواهند ملک مورد نظر را به فروش برسانند، اما برای خریدار سند رسمی تنظیم نکنند، لازم است که یک نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند ملک مشاع توسط خریدار تکمیل شود و به دادگاه تقدیم گردد.
اگر شما هم با چنین مشکلی مواجه شده اید و نمی دانید چگونه باید دادخواست خود را تنظیم کنید، همین حالا با کارشناسان ملکی ما تماس بگیرید.