وکیل پرونده حقوقی شرکت ، مسئولیت وکیل حقوقی شرکت
وکیل حقوقی شرکت
آشنایی با وکیل حقوقی شرکت
در این مقاله در خصوص معرفی وکیل پروندههای حقوقی بحث خواهیم کرد. از این طریق با وکیل پرونده حقوقی شرکت آشنا خواهیم شد. باید دانست پروندههای حقوقی به دستهای از دعاوی که ماهیتاً شامل حبس و مجازات قانونی نیستند اطلاق میشود. این پروندهها زمانیکه بدلیل عدم انجام تعهدات یکی از طرفین، در دادگاه مطرح شوند، قاضی ، خوانده را به انجام تعهداتش ملزم میسازد.
از جمله پروندههای حقوقی شرکتها که در قالب خدمات وکیل حقوقی شرکت از آنها یاد میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مذاکره
- ثبت شرکت و علائم تجاری و ثبت اختراعات،و …
- ثبت مؤسسه
- امور حقوقی داخلی شرکت
- حقوق بیمه شرکت
- مسئولیتهای مدنی شرکت
- دریافت کارت بازرگانی شرکت
- مطالبات اسناد تجاری شامل چک و سفته
- تنظیم قوانین شرکت و قراردادها و توافق نامهها
- تعیین وظایف و حق امضای شرکت
- تشکیل پرونده مالیاتی شرکت به همراه نحوه اخذ کد اقتصادی شرکت
- تایید جزئیات مربوط به قراردادها به صورت کتبی
- تنظیم انواع قراردادهای استخدامی و تجاری شرکت
- و …
در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که وکیل حقوقی به عنوان نماینده شخص حقوقی(شرکت) یا شخص حقیقی(صاحب شرکت) جهت تحقق حق و حقوق و خواسته شرکت مورد نظر اقدام میکند. وی گاه در نقش وکیل دعاوی شرکت تجاری از حقوق موکل خود در مراجع مختلف قضایی و غیرقضایی دفاع خواهد نمود.
انتخاب وکیل پرونده حقوقی شرکت
در برخی مواقع شرکتها در خصوص مسائل حقوقی در تنگنا قرار میگیرند. لذا تنها راه خروج از آن، در اختیار داشتن یک وکیل حقوقی است. وکیلی که از تجربه و دانش کافی در زمینه کسب و کار و تجارت برخوردار باشد.
وکیل حقوقی شرکت در واقع از طریق تنظیم و اجرای درست قراردادهای شرکت به کاهش اختلافات کمک میکند. در نتیجه ، صاحب شرکت با خیالی راحت به کسب و کار خود میپردازد.
ضرورت استفاده از وکیل حقوقی در تنظیم امور ثبتی شرکت به جهت پیشگیری و کاهش هرگونه اختلاف است. و آنچه خط مقدم ذهن وکیل پرونده حقوقی شرکت را به خود مشغول میکند منافع تجاری و حقوقی موکل او است.
وکیل پرونده حقوقی شرکت به دو شکل قادر به فعالیت خواهد بود:
- مشابه سایر وکلا در یک شرکت حقوقی مشغول به فعالیت شود.
- به عنوان بخشی از یک تیم حقوقی در شرکت خصوصی فعالیت نماید.
ویژگی وکیل پرونده حقوقی شرکت
ویژگی وکیل پرونده حقوقی
وکیل حقوقی شرکت بایستی از مهارتهای متنوعی برخوردار باشد. مثلاً درک درست و مناسبی در خصوص کسب و کار مورد نظر داشته باشد. و با توجه به ملاحظات مالی شرکت از زیان آن جلوگیری به عمل آورد. همچنین بایستی قادر به درک تاثیر تجاری تصمیمات حقوقی خود باشد. و در خصوص آشنایی مسائل حقوقی و قانونی همواره به روز بوده و از دانش لازم برخوردار باشد. ویژگی بعدی یک وکیل حقوقی شرکت این است که از فن بیان مناسبی برخوردار باشد. تا بتواند به عنوان مذاکره کننده و نماینده شرکت به خوبی وظایف خود را انجام دهد.
در ادامه برخی از ویژگیهای وکیل حقوقی شرکت را به صورت خلاصه وار بیان میکنیم:
- تخصص و سابقه اجرایی مناسب و کافی در شرکتهای مختلف
- آگاهی و دانش کافی در رابطه با مسائل مالی و شرکتهای تجاری
- فعالیت در زمینههای حقوقی مختلف و رعایت استانداردها به شکل حرفهای
- برخورد غیرشخصی با مسائل حقوقی مرتبط به شرکت
- بهره بردن از تجربیات کسب شده مشابه در زمینههای مختلف
- آشنایی با قانون تجارت و …..
ماهیت کار وکیل شرکت
آنچه فعالیت یک وکیلپرونده حقوقی شرکت را از اهمیت ویژهای برخوردار میسازد ماهیت تخصص و کار او است که با آگاهی از استانداردها، اصول و تبصرهها و مادههای متفاوت قانونی قادر خواهد بود در شرایط خاص شرکت را از بحران و تنش نجات دهد.
حال ایجاد این ماهیت چگونه شکل میگیرد؟
شرکتها برای اینکه به شکل گسترده فعالیت داشته باشند و به تجارت و کسب و کار خود رونق ببخشند باید اعتماد اشخاصی را که با آنان همکاری میکنند جلب نمایند. این کار از طریق شفاف سازی درست و روشن مسائل حقوقی به واسطه وکیل پرونده حقوقی شرکتها صورت میگیرد. در واقع وکیل حقوقی شرکت مانند وکلای کیفری درگیر رفت و آمد به دادگاه نیست. بلکه عمده فعالیت او مربوط به معاملات شرکت و مشکلات قانونی است که مشاغل با آن روبرو هستند.
اخلاق مداری وکیل شرکت
وکیل انتخابی شرکت بایستی علاوه بر پایبندی به کلیه چارچوبها و قراردادهای منعقده، تعادل و تعامل مناسبی را نسبت به حرفهاش داشته باشد. کلیه این موارد منجر به ایجاد اعتماد سازی شده و وکیل را مورد اعتماد میسازد. یکی از مهممترین ملاکهای یک وکیل شرکت خوب همین مسئله است. اهمیت این موضوع(وکیل مورد اعتماد) به علت اعتماد به وکیل جهت خروج پرونده از مسیر پر تنش دادگاه بوده که از طریق دقت وکیل به کلیه زوایا حاصل میگردد.
مسئولیت وکیل پرونده حقوقی شرکت
مسئولیت وکلای شرکت در چند مورد خاص خلاصه میشود. مسئولیتها در نهایت منجر به دوام موقعیت شغلی وکیل و رونق کسب و کار موکل او خواهد شد. این مسئولیتها به شرح زیر هستند:
- اطمینان از قانونی بودن معاملات تجاری موکل خود
- تحلیل و بررسی قانون مربوط به کلیه معاملات موکل
- اطمینان بخشی به موکل در خصوص درستی اتخاذ تصمیمات حقوقی به نحوی که تصمیم مذکور برگ برندهای در رابطه با مسائل مالی برای موکل خواهد بود.
- در برخی موارد نیز میتوانند به عنوان معامله گران وارد عمل شوند.
لازم به ذکر است که برخی از وظایف و مسئولیتهای وکلا به صورت مستقیم در قوانین ذکر گردیده است . اما برخی از وظایف و مسئولیتهای آنان ضمن قرارداد قید میشود. دلیل این امر نیز درخواست شرکتها از وکیل حقوقی در خصوص قبول مسئولیت انجام برخی امور خاص است.
مثلاً اغلب وکلای حقوقی شرکتها مسئولیت دارند که با استعلام از سازمانهای مختلف و داوری آنها، مدیران شرکت را راهنمایی کنند. اما گاهی اوقات ممکن است در قرارداد وکیل ذکر شده باشد که امور خارج از دادگاه به او مربوط نبوده و وظایف او تنها مربوط به مواردی است که در سیستم قضایی مورد بررسی قرار میگیرند.
جهت جلوگیری از بروز اختلافات میان شرکت و وکیل بایستی کلیه تکالیف و وظایفی که مدیر شرکت از وکیل انتظار دارد به صورت صریح در متن قرارداد ذکر شود.
دلیل نیاز به استخدام وکیل شرکت
بهره گیری از وکیل حقوقی در شرکت تنها مربوط به تجربیات و دانش او در زمینه عقد قراردادها و معاملات و ارائه بهترین پیشنهاد ممکن به مدیر شرکت نیست. بلکه از زمان تاسیس شرکت نیاز به مشاور حقوقی در شرکت حس خواهد شد و همچنین در فرآیندهای حقوقی شرکت نیز نیازمند پیگیری حقوقی وکیل بر اساس قانون خواهید بود.
آنچه در خصوص استخدام وکیل حقوقی در شرکت بسیار کاربردی تلقی میشود این است که وکیل شرکت میتواند به عنوان آخرین کارمند شرکت پس از ورشکستگی شرکت، یا تعطیلی آن به هر دلیلی مجموعه را ترک کند . در نتیجه تا آخرین لحظات توقف فعالیت شرکت قادر به انجام کلیه خدمات حقوقی خود در قالب پیگیری پروندهها و مشاوره حقوقی خواهد بود.
دستمزد وکیل حقوقی شرکت
استخدام وکیل و مشاور حقوقی شرکت قطعاً با پرداخت هزینه همراه خواهد بود. اما با توجه به اینکه بهره گیری از مشورت و راهکارهای ارائه شده توسط این وکلا منجر به حفظ و افزایش منافع شرکت در پروندهها و مسائل حقوقی خواهد شد. در نتیجه هزینه پرداختی جهت حق الوکاله چندان چشمگیر نخواهد بود.
تعیین دستمزد وکیل که از آن با عنوان حق الوکاله نیز یاد میشود به علت دائمی بودن همکاری به شکل ماهانه صورت میگیرد .که به عوامل مختلفی بستگی دارد که این عوامل عبارتند از:
- مدت زمان فعالیت و ارائه خدمات حقوقی وکیل
- خدمات ارائه شده توسط وکیل به شرکت
- حوزه فعالیت وکیل در شرکت
- تخصص وکیل
- حجم تجاری شرکت
نحوه عقد قرارداد با وکیل شرکت
عقد این قرارداد به دو صورت موردی و زمانی امکان پذیر خواهد بود. حال منظور از موردی و زمانی بودن قرارداد چیست؟
در قرارداد زمانی، زمان حضور وکیل در شرکت از جانب مدیر شرکت تعیین میشود . در قرارداد موردی، وظایف خاصی به وکیل محول میشود که او با انجام مسئولیتهای تعیین شده به مدیر شرکت کمک میکند.
تفاوت وکیل حقوقی با مشاور حقوقی
پیرو معرفی وکیل پرونده حقوقی شرکت، به دلیل ارتباط نزدیک دو عنوان مشاور حقوقی و وکیل حقوقی لازم میدانیم به بیان تفاوت میان آنها بپردازیم. در ادامه این تفاوتها را به صورت مختصر بیان میکنیم.
- مشاوران حقوقی به محض فارغ التحصیلی میتوانند در شرکتها یا موسسات خصوصی یا دولتی مشغول به کار شوند. اما وکیل حقوقی برای شروع به کار بایستی در آزمون وکالت پذیرفته شده و موفق به اخذ پروانه وکالت شود.
- قرارداد مشاور حقوقی با شرکتها تحت عنوان قرارداد مشاوره تنظیم شده و دستمزد او نیز بر حسب ساعت تعیین میشود. مثلاً در قرارداد ذکر شده که مشاور موظف است ۵۰ ساعت از وقت خود را به شرکت اختصاص داده و در ازای هر ساعت مبلغ معینی را دریافت نماید. اما نحوه استخدام وکیل حقوقی متفاوت است که قبلاً ان را بیان کردیم.
- امکان استخدام رسمی دارندگان پرونده وکالت، سردفتری و قضاوت در شرکتها یا سازمانها وجود ندارد. در صورتی که این افراد به استخدام رسمی این مراکز درآیند بایستی پروانه خود را نزد مرجع مربوط به صورت موقت تودیع کنند.
اما مشاوران حقوقی ضمن ایفای نقش به عنوان مشاور میتوانند به عنوان یکی از مشاغل یاد شده نیز فعالیت نمایند.
- وظیفه مشاور حقوقی تنها منحصر به ارائه مشورت و راهنمایی در خصوص قرارداد و مذاکرات است. اما یک وکیل حقوقی علاوه بر ایفای وظایف یک مشاور حقوقی در صورت وقوع مشکل یا جرمی که نیازمند آگاهی از جنبههای قانونی آن هستند، به ارائه راهنمایی میپردازد.