تخلیه مستاجر در ایام کرونا ، گرفتن حکم تخلیه مستاجر
5 شرط گرفتن حکم تخلیه مستاجر در دوران کرونا چیست؟
آیا میدانید برای آنکه موفق شوید برای تخلیه ملک اقدام مورد نظرتان را انجام دهید از چه مسیری باید عبور کنید و چه نکاتی را مد نظر قرار دهید؟
در جلسه ستاد مبارزه با کرونا برای اتخاذ سیاست های حمایتی در مورد خانواده هایی که در خانه های استیجاری سکونت دارند تصمیماتی گرفته شد که اجازه میداد مستاجرین برای تمدید قراردادهای اجاره اقدام نمایند. بر اساس مصوبه جلسه هفتاد و دو ستاد مبارزه با کرونا تصمیم گرفته شد از تاریخ ابلاغ مصوبه تمامی قراردادهای املاک استیجاری مسکونی که تا پایان سال ۱۴۰۰ قرارداد آنها به پایان میرسد در صورت عدم حصول توافق مالک و درخواست مستاجر برای تمدید، به صورت خودکار به مدت یک سال تمدید گردد. البته استثنائات یا شروطی در این زمینه وجود دارد که ستاد آنها را مورد توجه قرار داده است. ما در این مقاله در مورد آن شروط صحبت خواهیم کرد.
حکم تخلیه مستاجر آیا براحتی قبل امکان پذیر است؟
تخلیه مستاجر در ایام کرونا – از اواخر سال 98 با شیوع ویروس کرونا و انتشار بیماری کووید 19 در سراسر کشور مشکلاتی دامنگیر مالکان و مستاجران شد. در ابتدا با این تصور که بیماری ظرف چند ماه از میان خواهد رفت، مشکلات چندان جدی گرفته نشد. اما با انتشار ویروس و سرایت آن در سراسر کشور و اطمینان از اینکه ویروس مورد نظر به این زودی از میان نخواهد رفت، مشکلات جدی تر شد. لذا مالکان و مستاجران را با دردسرهای فراوان مواجه ساخت.
با شروع تابستان 99 شوراهای حل اختلاف در شهرهای بزرگ نظیر تهران با مراجعات مکرر موجران و مستاجران مواجه شدند. بنابراین دعوای تخلیه مستاجر در ایام کرونا به یکی از دعاوی پر مراجعه در شوراهای حل اختلاف تبدیل شد. در اینجا ما قصد داریم شما را با قانون جدید تخلیه مستاجران و راه کارها و شرایط گرفتن حکم تخلیه مستاجر آشنا کنیم. پس با ما همراه شوید.
مطلب مرتبط | نمونه دادخواست تخلیه مستاجر
وکیل تخلیه مستاجر در دوران کرونا
وکیل تخلیه ملک در ایام کرونا
مطلب مفید | قانون جدید تخلیه مستاجر
بسیاری از مالکان و یا مستاجرین به دلایلی امکان حضور در شورای حل اختلاف برای پیگیری موضوع پرونده تخلیه مستاجر در ایام کرونا را ندارند. لذا توصیه می شود در این موارد با ما تماس بگیرید. وکیل متخصص در این خصوص آماده انجام خدمات مشاوره و یا وکالت پرونده شما خواهد بود. بویژه برای اخذ دستور تخلیه ملک از مقام قضایی وکیل اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
راه حل شورای حل اختلاف در مورد تخلیه مستاجر در ایام کرونا
دعوی موجر و مستاجر و حضور طرفین در شوراهای حل اختلاف مسئولین ذیربط را بر آن داشت روند مراجعه افراد برای تخلیه مستاجر در ایام کرونا را ساده تر نماید.
در حال حاضر حضور مستاجر برای تمدید قرارداد اجاره اش با موجری که با وی به توافق نرسیده از طریق مراجعه به شورای حل اختلاف قابل پیگیری است. در این مورد نیازی به مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نخواهد بود.
فرض کنید مستاجری در شهر تهران مفاد قرارداد خود را دقیقاً اجرا کرده باشد. یعنی کرایه و شارژ ماهیانه را پرداخت نموده است. حال ممکن است موجر با تمدید قرارداد وی مخالفت نماید. در این صورت، مستاجر می تواند مستقیماً به شورای حل اختلاف محل خود مراجعه کند.
در آنجا درخواست دست نویس خود را برای تمدید قرارداد اجاره تقدیم خواهد نمود. سپس با واریز 25 درصد اضافه بر مبلغ ودیعه مسکن سال قبل خود به حساب دادگستری، خود به خود قرارداد اجاره وی تمدید می شود.
مشکل موجر در تخلیه مستاجر در ایام کرونا
پس با این اوصاف، مشکل موجرین در تخلیه مستاجر در ایام کرونا چگونه قابل پیگیری است؟
باید گفت به رغم نکته ای که بیان شد موجر می تواند با تمسک به برخی راه حل ها نسبت به تخلیه ملک خود اقدام نماید. بنابراین اینگونه نیست که در هر شرایطی مستاجر بتواند در ملک استیجاری بماند. و موجر نیز نتواند اقدام مؤثری در این ارتباط انجام دهد. در ادامه در این خصوص توضیحات بیشتری ارائه خواهیم کرد.
مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا در مورد تخلیه مستاجر در ایام کرونا
ستاد ملی مقابله کرونا در هفتاد و دومین جلسه خود مصوبه ای را برای حمایت از مستأجران واحدهای مسکونی از تصویب گذراند. در این مصوبه اعلام شد کلیه قراردادهای اجاره مربوط به املاک مسکونی استیجاری که تا پایان سال ۱۴۰۰ مدت زمان اعتبار آنها به اتمام میرسد به مدت یک سال به صورت خودکار تمدید میشود.
مصوبه ستاد کرونا برای تخلیه مستاجر
این مصوبه البته میزان حداکثری را برای افزایش مبلغ اجارهبها یا مبلغ رهن نیز تعیین کرده بود. که برای قراردادهای اجاره در شهر تهران تا سقف ۲۵ درصد و سایر کلانشهرها تا سقف ۲۰ درصد و دیگر شهرها تا سقف ۱۵ درصد مجاز بود.
توقف اجرای ماده 3 قانون روابط موجر و مستاجر در حال حاضر
در گذشته برابر ماده ۳ قانون روابط موجر و مستأجر به محض اتمام موعد اجاره و با تقاضای موجر دستور تخلیه حداکثر ظرف یک هفته صادر می شد. تا پیش از مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا نیز بر طبق این ماده عمل میشد. اما براساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مقرر شد قراردادهای اجاره یکسال دیگر تمدید شوند. این مصوبه در حال حاضر برای تمام شعب شوراهای حل اختلاف و محاکم قضایی لازم الاجرا است. لذا ماده ۳ قانون روابط موجر و مستأجر با توجه به وضعیت اضطراری کنونی کنار گذاشته شده است.
واریز مبلغ اجاره به حساب صندوق دادگستری
در حال حاضر در کلانشهر تهران سقف افزایش مبلغ اجاره فقط ۲۵ درصد اجاره بها و ودیعه نسبت به سال قبل است. این ۲۵ درصد در صورت مراجعه مستاجر به شورای حل اختلاف توسط وی به حساب صندوق دادگستری تودیع می شود. در صورت عدم واریز این مبلغ حکم تخلیه اجرا میشود.
شرایط تخلیه ملک در ایام کرونا
شرایط تخلیه مستاجر در ایام کرونا کدامند؟
حال به برخی شرایطی اشاره خواهیم کرد که موجر در آن شرایط قادر است دستور تخلیه مستاجر خود را از شورای حل اختلاف بگیرد.
- اگر مستاجر در هنگام اختلاف با موجر بر سر موضوع اجاره ملک و مراجعه به شورای حل اختلاف قادر به واریز مبلغ اضافه اجاره بها تا سقف مصوب نباشد ، حکم تخلیه ملک صادر خواهد شد.
- موجر به دلایلی ملک خود را به صورت رسمی به فروش رسانیده و مدارک آن را نیز ارائه نماید.
- همچنین ممکن است صاحب ملک یا موجر اعلام نماید نیاز شخصی به خانه خود دارد. یعنی مثلاً خود یا فرزندان ذکور وی نیاز به اسکان داشته باشند. اگر این نیاز شخصی توسط شورای حل اختلاف احراز شود، مستأجر باید خانه را تخلیه کند.
- شرط دیگر آن است که مستأجر در پایان هر ماه اجاره بها یا شارژ را پرداخت نکرده باشد.
- علاوه بر این، اگر حضور مستاجر در ملک استیجاری موجب اذیت و آزار دیگران یعنی موجر یا ساکنین را فراهم کرده باشد. یا همسایگان از او شاکی باشند در این صورت امکان گرفتن حکم تخلیه وجود دارد.
در این موارد موجر می تواند به شورای حل اختلاف مراجعه و علیه مستأجر دادخواست تنظیم نماید. در صورت احراز این تخلفات توسط شورای حل اختلاف، نسبت به تخلیه مستاجر اقدام خواهد شد.
سقف مبلغ اجاره و ودیعه
باید دانست در مواردی که میان موجر و مستاجر در مورد مبلغ اضافه بر اجاره و ودیعه اختلافی نباشد سقف آن به میزان توافق آنان بستگی دارد. اما وقتی کار به شکایت یا حضور در شورای حل اختلاف می رسد میزان مجاز اضافه ودیعه همان درصدهایی است که به آن اشاره شد.
مدت زمان رسیدگی به پرونده تخلیه مستاجر
ممکن است برای پیگیری تخلیه موجر به مستأجری در شهر تهران بگوید خانه را خالی کن و با او برای تمدید قرارداد به توافق نرسد. در این صورت مستاجر می تواند مستقیماً به شورای حل اختلاف مراجعه کند. در آنجا برگه دست نویسی را مبنی بر تقاضای تمدید اجاره به شورا تقدیم می کند. سپس ۲۵ درصد افزایش اجاره را به حساب قوه قضاییه واریز می کند. اگر موجر شکایتی با توجه به شرایط مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا نداشته باشد. یا دلیلی برای تخلیه ارائه نکند. قرارداد اجاره در همان روز تمدید خواهد شد.
در این خصوص، مخالفت موجری که دلیل کافی برای جلوگیری از این اقدام ندارد، تاثیری در اجرای قانون نخواهد داشت. اما اگر دلایل موجر قانع کننده باشد حتی اگر مستاجر پول ودیعه را نیز به حساب قوه قضاییه واریز کرده باشد وجه به وی مسترد و حکم تخلیه صادر می شود.