همه چیز در باره حقوق و تکالیف مستاجر در قانون

همه چیز درباره حقوق و تکالیف مستاجر در قانون
قانون در باره تکالیف مستاجر چه می گوید؟
دعوای موجر و مستاجر از جمله دعاوی پرتکرار است. بسیاری از دعواهای مطرح شده در دادگاه ، میان مؤجر و مستأجر اتفاق میافتد. مؤجر شخصی است که مالی را به مستأجر اجاره میدهد. در حالت معمول، هنگام اجاره مال قراردادهای رسمی بین مؤجر و مستأجر منعقد میشود. اما برخی مستأجران بر اساس قوانین موجود درباره تکالیف مستاجر در قانون عمل نمیکنند.
گاهی یکی از طرفین قرارداد اجاره نسبت به تعهدات قانونی خود سرپیچی میکند. در این مواقع با زیر پا گذاشتن قانون و تعهدات الزام آور (که معمولاً از طرف مستاجر اتفاق می افتد) ، این موضوع موجب تنظیم دادخواست حکم تخلیه از سوی مالک یا موجر میگردد.
مطلب مفید | حکم تخلیه مستاجر فوری
قرارداد اجاره با توجه به توافقات مورد قبول بین طرفین اجرایی میشود. اما قانونگذار برای رعایت عدالت و جلوگیری از هر گونه تنش و دعوا بر سر مال اجاره داده شده، قوانینی را تصویب کرده است. قوانین تصویب شده باید در عمل اجرایی شوند و سرپیچی از هر قانون میتواند باعث بروز اختلافات حقوقی مختلفی شود.
تکالیف مستاجر در قانون از نظر پرداخت اجارهبها
تکالیف مستاجر در قانون مدنی ابعاد مختلفی دارد. قانونگذار در این خصوص روابط مؤجر و مستاجر را بطور دقیق و صریح مد نظر قرار داده است. در این بین، یکی از ابعاد روابط مؤجر و مستاجر که مورد قبول همگان قرار دارد، پرداخت اجارهبها در ازای استفاده مستاجر از مال الاجاره یا همان ملک اجاره ای است.
معمولاً این اجارهبها باید در زمان مشخصی از ماه پرداخت شود و طرفین هنگام عقد قرارداد درباره این موضوع به توافق میرسند و سپس قرارداد منعقد میشود.
تکالیف قانونی مستأجر از نظر حفظ و نگهداری درست از مال اجاره شده
با در نظر گرفتن ماده 490 قانون مدنی، مستأجر باید هنگام استفاده از ملک ، قانون را ملاک استفاده از ملک اجاره شده قرار دهد. یعنی به نحو متعارف و بدون آسیب رساندن به مال از آن استفاده کند.
مطلب مفید | مطالبه سرقفلی
در همین ماده قانونی به این موضوع اشاره شده است که اگر مستأجر از مال اجاره شده یا عین مستأجره در زمینه دیگری به غیر از زمینه اشاره شده در قرارداد استفاده کند، مؤجر میتواند از مستأجر شکایت کرده و در نهایت، قرارداد را فسخ کند.
تکالیف مستاجر هنگام اجاره مال
لزوم استفاده از عین مستأجره بر اساس کاربری ذکر شده در قرارداد اجاره
تصور کنید که فردی ملکی را با هدف زندگی کردن در آن اجاره کرده باشد. اما آن به عنوان دفتر کار بهره ببرد. این موضوع خلاف قوانین رایج و متعارف در ایران است. از اینرو مؤجر میتواند با ارائه مدارک و اسناد خود از مستأجر شکایت کند.
در صورت اخذ رای مثبت دادگاه به نفع موجر، مستأجر موظف است قبل از اتمام موعد قرارداد ، محل را تخلیه کند.
پایبندی به تاریخ پایان قرارداد
هنگام عقد قرارداد اجاره بین طرفین، موعد شروع و پایان قرارداد صراحتاً ثبت میشود. بر اساس تکالیف مستاجر در قانون، مستأجر باید در زمان تعیین شده، ملک را تخلیه کند. اگر مستاجر از این موضوع سرپیچی کند، مؤجر میتواند از طریق قانون این موضوع را پیگیری کند. تنها در صورتی مستأجر میتواند همچنان از ملک اجارهای استفاده کند که بین مؤجر و مستأجر توافق برقرار شده باشد.
تعمیرات جزئی بخشی از وظایف مستأجر هستند
در ماده 20 قانون روابط مؤجر و مستاجر مصوب سال 1356، اگر مورد اجاره شده به تعمیرات کلی و اساسی نیاز داشته باشد، تعمیرات بر عهده مؤجر است. مستأجر میتواند از مؤجر درخواست کند که ملک را تعمیر کند. اما تعمیرات جزئی مانند تعویض لامپ، شیشه شکسته و پوشال کولر بر عهده مستأجر است. و وی باید نسبت به تعمیر آنها اقدام کند.
پرداخت خسارات وارد شده به عین مستأجره بر عهده مستأجر است
با استناد به ماده 331 قانون مدنی، اگر مستأجر باعث از بین رفتن مال شود یا به آن خسارت وارد کند و باعث بروز عیب در آن شود، باید هزینه عین مال یا خسارت ناشی از ایجاد عیب در آن را پرداخت کند.
در صورتی که مستأجر از عهده پرداخت بر نیاید یا خود را موظف به پرداخت خسارت نداند، مؤجر میتواند این موضوع را از طریق مراجع قانونی پیگیری کند.
افراد میتوانند برای پیگیری سریعتر و کسب اطلاعات بیشتر با گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری تماس بگیرند. کارشناسان قادر هستند هر گونه ابهام در این زمینه را برای متقاضیان رفع کنند.
حقوق مستأجر در قانون
علاوه بر تکالیف مستاجر در قانون، نوبت به پرداختن به حقوقی میرسد که مستأجر دارد. در واقع، مستأجر پس از اجاره کردن مال به صورت موقت صاحب آن مال است. وی بر اساس قوانین تصویب شده میتواند از منافعی برخوردار شود و بر اساس اختیار و اراده خود از آنها استفاده کند.
با استناد به ماده 474 قانون مدنی، مستأجر پس از اجاره مالی که در قانون به آن عین مستأجره میگویند، میتواند آن را به شخص دیگری اجاره دهد و این موضوع از طرف قانون و دادگاه مورد قبول است. تنها در صورتی اجاره دادن عین مستأجره از سمت مستأجر خلاف قانون است که در هنگام عقد قرار داد، از طرف مؤجر به منع این موضوع اشاره شده باشد.
آشنایی با حقوق مستاجر بر اساس قانون
با در نظر گرفتن ماده 485 و 486 قانون مدنی، اگر در مدت اجاره، در مال اجاره داده شده مشکلی پیش آید که نیاز به تعمیر داشته باشد، وظیفه تعمیرات بر عهده مؤجر است. این موضوع جزء تکالیف مستاجر در قانون نیست. مستأجر نمیتواند از تعمیرات جلوگیری کند. حتی اگر در مدت تعمیرات نتواند از مال اجاره شده خود بهره ببرد.
اگر در مدت انجام تعمیرات ، مستأجر نتواند از عین مستأجره بهره ببرد، میتواند قرارداد را فسخ کند تا مانع تعمیرات نشود.
با این کار ، مستاجر میتواند با پول خود مجدداً مالی را اجاره کند.
دریافت پول مستأجر از مؤجر باید به راحتی انجام شود و ابهامی در این زمینه وجود ندارد. به بیان دیگر، مؤجر باید عین مبلغ پولی را که به عنوان ودیعه از مستأجر دریافت کرده است، به او برگرداند.
کلام پایانی
در قوانین مدنی و قانون روابط بین مستأجر و مؤجر، تکالیف متعددی هم برای مستأجر و هم برای مؤجر توسط قانونگذار تدوین شده است. در صورت سرپیچی از تکالیف، نظم عمومی دچار اختلال میشود و مؤجر میتواند این موضوع را از طریق مسیر قانونی پیگیری کند.
هنگام عقد قرارداد ، طرفین در مورد چند نکته توافق میکنند و موارد متعددی در متن قرارداد صراحتاً مورد توجه قرار میگیرد.
در این بین، ممکن است تکالیف مستاجر در قانون در عمل اجرایی نشود. در این صورت، مؤجر برای پیگیری حقوق خود به دادگاه مراجعه میکند. ممکن است پیگیری مراحل قانونی کمی پیچیده و دشوار به نظر برسد، اما گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری در این مسیر شما را همراهی خواهد کرد و پرونده شما را در سریعترین زمان ممکن به سرانجام خواهد رساند.