جرم فیشینگ چیست؟
آشنایی با جرم فیشینگ
منظور از جرم فیشینگ چیست؟
با گسترش استفاده از اینترنت و فضاهای مجازی جرایم جدیدی تحت عنوان جرایم رایانه ای شکل گرفته است. مجرمان جرایم سایبری با توسل به شگردهای مختلف اقدام به خالی کردن حساب های بانکی افراد می کنند. در برخی موارد ، مبالغ بسیار زیادی از حساب مالباختگان کسر شده و زیان مالی شدیدی به آنان وارد میشود. به هنگام وقوع جرم ، مالباختگان با کمک یک وکیل سایبری می توانند جرم فیشینگ متهمان را ثابت کنند. در این مقاله قصد بررسی ابعاد مختلف این جرم را داریم.
فیشینگ در فرهنگ انگلیسی معادل با نوعی از دزدی اینترنتی میباشد. در حقیقت معنی دقیق واژه لاتین فیشینگ به معنی دزدی کردن از کارت ها و عابر بانک ها است. در علوم رایانه ای فیشینگ به معنی دسترسی بسیار سریع به اطلاعات دیگران می باشد. جرم فیشینگ یکی از جرایم رایانه ای محسوب می شود.
مطلب مفید | وکیل کیفری غرب تهران
در جرم فیشینگ کلیه اطلاعات شخصی و داده های مربوط به حسابهای بانکی افراد به سرقت میرود. مجرمان از راههای غیرقانونی به آنها دسترسی پیدا میکنند. آنان در تلاشند از طریق دستیابی به اطلاعات حساب بانکی افراد در فضای مجازی، به نوعی کارتهای بانکی را جعل کرده و بتوانند به حساب افراد دسترسی پیدا کنند.
مجرمان در چه فضاهایی مرتکب جرم فیشینگ می شوند؟
جرم فیشینگ غالباً در خصوص تبادلات بانکی، اطلاعات رد و بدل شده در فضای مجازی، تبلیغات اینترنتی و پست های الکترونیکی صورت میپذیرد. یک نمونه از رایج ترین جرایم فیشینگ به این صورت است که مجرمان از طریق ارائه تبلیغات غیر واقعی در فضای مجازی افراد را مجذوب خود کرده و به اصطلاح میفریبند. مجرمان سپس آدرس الکترونیکی یک سایت اینترنتی را ارائه می کنند که واقعی نیست. مردم با تصور اینکه اینگونه تبلیغات حقیقی است، فرایند خرید را انجام می دهند. اما حقیقت آن است که خرید بصورت واقعی انجام نگرفته و فقط حساب آنان خالی شده است. به این ترتیب جرم فیشینگ رایانه ای رخ میدهد.
شناسایی مجرمان سایبری
مجرمان فیشینگ از روشهای بسیار مختلفی اقدام به اخاذی و کلاهبرداری از مال باختگان میکنند. به این ترتیب که با ارسال ایمیلها به آدرس الکترونیکی افراد و پیامک به شماره های تماس افراد و با وسوسه آنها به منظور مراجعه به یک سایت تقلبی، اطلاعات حساب آنها را سرقت مینمایند.
یکی از ترفندهای مجرمان سایبری ، طراحی سایت های اینترنتی غیر واقعی است. سپس افراد از طریق درگاه های پرداخت الکترونیکی نامعتبر وجوه مدنظر را به حساب مجرمان انتقال می دهند. پس از پایان فرایند انتقال پیامی با این مضمون نمایش داده می شود که فرایند برداشت وجه موفق نبوده است. این در حالی است که مبلغ مورد نظر از حساب فرد کسر شده و به حساب طرف مقابل واریز شده است.
در چه شرایطی جرم فیشینگ احراز می شود؟
در صورتیکه افراد در دام مجرمان جرایم اینترنتی گرفتار شوند ضروری است در اسرع وقت اقدامات قانونی لازم برای احقاق حقوق خود را انجام دهند. جرایم رایانه ای بسیار پیچیده است و توصیه می شود افراد به منظور پیشبرد سریع تر و بهتر مراحل دادرسی حتماً با یک وکیل فعال در حوزه جرایم اینترنتی مشورت نمایند. در این پرونده ها برای صدور حکم مجازات و اثبات جرم الزاماً باید شرایط زیر برقرار باشد:
– فردی که به عنوان متهم جرم فیشینگ شناخته می شود باید عاقل، بالغ، عالم و مختار باشد. در حقیقت برخورداری از شرایط عمومی ضروری است.
– فرد مظنون باید برای ارتکاب جرم فیشینگ رایانه ای سوء نیت داشته باشد. سوء نیت به این معنی است که فرد با اراده شخصی و به صورت عامدانه این جرم را مرتکب شده باشد.
– شرط دیگر اثبات فیشینگ رایانه ای این است که این جرم باید در بستر اینترنت و فضاهای مجازی اتفاق بیفتد. به عبارت دیگر با استفاده از الکترونیکی مانند موبایل و کامپیوتر و لب تاپ از طریق اتصال اینترنتی رخ دهد.
نحوه شکایت از جرم فیشینگ
چگونگی شکایت از جرایم و کلاهبرداری اینترنتی
مالباختگان برای احقاق حقوق خود باید در اسرع وقت با کمک یک وکیل ماهر برای شکایت اقدام نمایند. از دو طریق زیر می توان شکایت نمود:
پلیس فتا
شاکیان پرونده جرایم فیشینگ ابتدا باید پرینت استعلام حساب خود را بگیرند. سپس به پلیس فتا محل سکونت خود مراجعه و مراتب شکایت خود را ثبت کنند.
پلیس فتا شکایت را پیگیری نموده و مطابق با دستور مراجع قضایی ذی صلاح بررسی های لازم را انجام می دهد.
دادسراهای جرایم رایانه ای
افراد می توانند برای شکایت جرم فیشینگ به دادسراهای جرایم رایانه ای و یا در شهرهایی که دادسرای جرایم رایانه ای وجود ندارد به دادسراهای عمومی انقلاب مراجعه نمایند. البته بهتر است با راهنمایی وکیل یک شکواییه ثبت کنند. پیگیری روند دادرسی هم بر عهده وکیل خواهد بود.
قانونگذار چه مجازاتی برای فیشینگ در نظر گرفته است؟
متاسفانه امروزه جرم فیشینگ در جامعه گسترش پیدا کرده است . لذا افراد زیادی در دام مجرمان گرفتار میشوند. پرونده های بیشماری وجود دارد که منجر به از دست دادن وجوه بانکی افراد میشود. فیشینگ در حقیقت مروج بی نظمی و بدست آوردن مال غیر می باشد. از اینرو قانونگذار برای آن مجازات تعیین نموده است. در صورت اثبات وقوع جرم ، مجازات های زیر برای انواع جرایم رایانه ای و فیشینگ در نظر گرفته شده است.
برابر مواد ۱۲ و ۱۳ قانون جرایم رایانه ای و مواد ۷۴۰ و ۷۴۱ قانون مجازات اسلامی:
در صورتیکه افراد مرتکب جرایم رایانه ای و جرم فیشینگ شوند به گونه ای که منجر به توقف داده، اختلال سیستم انتقال وجه و بدست آوردن مال غیر و منفعت شخصی شود، مجرم محکوم به تحمل حبس بین ۱ تا ۵ سال می شود. همچنین ضمن رد مال غیر به صاحبان اصلی باید ۲ تا ۱۰ میلیون تومان جزای نقدی را نیز پرداخت کند.
مطابق ماده ۱ از قانون جرایم رایانه ای در صورت دسترسی غیرقانونی به اطلاعات و داده ها، مجرم متحمل حبس بین ۹۱ روز تا یک سال میشود. همچنین موظف به پرداخت جزای نقدی بین ۵۰۰ هزار تومان تا دو میلیون تومان میشود.
سخن پایانی
جرم فیشینگ به شکل فزاینده ای رو به افزایش است. جرایم رایانه ای باعث وارد آوردن خسارات مادی و معنوی بسیار زیادی به افراد می شود. سودجویان همواره در تلاش برای اخاذی از افراد در فضای مجازی هستند. افراد ضمن رعایت نکات پیشگیرانه در صورت گرفتار شدن در این دام باید به کمک یک وکیل ماهر از حقوق خود دفاع کنند.
گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری افتخار دارد در صورت مواجهه افراد با این جرم ، راهنماییهای لازم را ارائه و وکیل متخصص را به افراد پیشنهاد دهد.
مطلب مفید | دعوای مطالبه وجه چک