خرید خانه و نکات آن
نکات مهم در خرید خانه
خرید خانه و نکات آن – یکی از دغدغه های مردم در هنگام خرید و یا فروش خانه، رعایت تمام نکات حقوقی در هنگام انعقاد قرارداد است. نکاتی که موجب می شود هیچیک از طرفین در این معامله آسیب نبینند. اما خرید خانه و نکات آن شامل چه مواردی است؟
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله های شرایط صحت عقد بیع ، تنظیم مبایعه نامه و راهنمای تکمیل آن و اقرارنامه فروش ملک را نیز مطالعه نمایید.
خرید خانه و الزام خریدار و فروشنده به انجام تعهدات
وقتی می گوییم خرید خانه و نکات آن، در اولین مورد نگران آن هستیم که آیا طرفین بر عهد و قول خود پایبند می باشند یا خیر؟ برای اینکه این تعهدات الزام آور شود لازم است برخی نکات در قرارداد خرید و فروش یا همان مبایعه نامه قید گردد. اما به راستی چه نکاتی را باید مورد توجه قرار دهیم؟
خرید خانه و نگرانی در تحویل به موقع ملک
اولین نگرانی در هنگام خرید ملک آن است که فروشنده ملک را به موقع در اختیار خریدار قرار ندهد. برای اینکه این نگرانی تا حدود زیاد مرتفع گردد راه حل آن در نظر گرفتن جریمه دیرکرد برای هر روز تأخیر در تحویل ملک خواهد بود.
باید توجه داشت که مستند به ماده 374 قانون مدنی به محض اینکه قرارداد منعقد گردید، خریدار، مالک ملک شناخته می شود. لذا می تواند بدون اجازه فروشنده، ملک را در اختیار بگیرد. بنابراین طرفین باید بگونه ای تعهدات خود را عملی سازند که هیچکدام مجبور نشوند از انجام آن عدول نمایند. به عنوان مثال فروشنده خوب است که حداقل مبلغ 90 درصد ارزش ملک را دریافت نماید . باید توجه داشت که اگر فروشنده قبل از اخذ وجه، ملک را در اختیار خریدار قرار دهد بر طبق ماده 378 قانون مدنی حق استرداد آن را نخواهد داشت. مگر اینکه در قرارداد ، شرطی برای این کار در نظر گرفته شود.
محل تنظیم قرارداد و اهمیت آن در خرید خانه
علاوه بر این، باید اگر محل ملک در تهران است مبایعه نامه در تهران تنظیم گردد. اگر به دلایلی مبایعه نامه در شهر دیگری تنظیم می شود باید حتماً در قرارداد، شرایط تحویل ملک روشن شود.
مطلب مفید | خرید و فروش وکالتی ملک
اگر چه برای تأخیر در تحویل ملک یا تسلیم مبلغ ملک، فروشنده بر اساس قانون موظف به تحویل ملک و خریدار موظف به پرداخت مبلغ آن خواهد بود. با این وجود بهتر است شرطی در قرارداد گنجانیده شود که به ازای هر روز تأخیر ، طرف غیر متعهد موظف به پرداخت خسارت گردد.
نوع شکایت بابت عدم تعهد در اجرای قرارداد
یکی دیگر از مشکلات در هنگام معامله ملک، خودداری یا تأخیر در تنظیم سند رسمی است. برای این منظور معمولاً شرطی در قرارداد گنجانیده می شود که به ازای هر روز تأخیر مبلغی به عنوان خسارت به خریدار پرداخت گردد. اگرچه قانون این حق را برای خریدار قایل شده است که با مراجعه به دادگاه ، دعوای الزام به تنظیم سند رسمی را طرح نماید. اما انجام این کار دردسرهای خود را دارد.
خرید خانه و ملاحظات تحویل ملک
خرید خانه و ملاحظات آن
هیچگاه نباید قول و قرارهای میان طرفین غیر مکتوب باشد. اهمیت فروش ملک بقدری مهم است که نباید فقط به صحبت هایی که میان طرفین صورت می گیرد اکتفا نمود. باید همه حرف ها و قول و قرارها مکتوب شود تا معلوم شود تعهدات طرفین چگونه باید انجام پذیرد.
برای این منظور مواردی نظیر موارد زیر مهم خواهد بود:
- نحوه پرداخت و مبلغ آن،
- مبلغ پیش پرداخت،
- مبلغ پرداخت در زمان تنظیم سند رسمی در دفترخانه،
- موعد تحویل ملک،
- توجه به حضور و امضای حداقل دو شاهد در صورتجلسه تحویل ملک.
خرید خانه و موضوع صدور دستور موقت
گاهی ممکن است این گمان وجود داشته باشد که ملک به یک خریدار دیگر فروخته شده باشد. خریدار می تواند برای جلوگیری از به خطر افتادن منافع و حقوق قانونی خود، از دستور موقت یا تامین خواسته استفاده کند. در این صورت ، در صورت صلاحدید دادگاه، به پرونده خارج از نوبت رسیدگی میشود.
بنابراین متقاضی به جای تنظیم دادخواست و شکایت از فروشنده، درخواست خود را به دادگاه تقدیم میکند. دادگاه نیز برای او دستور موقت صادر میکند. در صورت صدور این دستور، تا سه هفته به خریدار برای شکایت از فروشنده فرصت داده میشود. این کار برای جلوگیری از تضییع حقوق افراد در شرایط فوری و اضطراری انجام میشود.
صدور اجراییه برای تحویل ملک
بعد از اینکه خریدار، دادخواست خود را با موضوع دیرکرد تحویل ساختمان به دادگاه ارائه داد، دادگاه اجراییه برای او صادر می کند. سپس پرونده به اجرای احکام می رود. از طریق اجرای احکام ملک به صورت قانونی تحویل خریدار می گردد. البته در این مسیر ممکن است موانع متعددی وجود داشته باشد. از جمله اینکه ملک در اختیار شخص ثالث باشد که در این صورت کار پیچیده خواهد شد.