خطرات فروش وکالتی خودرو و پیشگیری از آن
راههای پیشگیری از خطرات فروش وکالتی خودرو
در هنگام معاملات ماشین یا خرید و فروش خودرو، معمولاً فروشندگان، وکالتی به نام «وکالت تعویض پلاک» یا «وکالت فروش خودرو» را تنظیم مینمایند. با این وکالتنامهها، نیاز به حضور فیزیکی مالک خودرو در مراحل خرید و فروش خودرو یا در مراکز تعویض پلاک خودرو وجود ندارد.
اما دردسرهای زیادی از رهگذر خرید و فروش وکالتی خودرو ایجاد میشود که جا دارد در مورد چنین اقدامی بسیار محتاطانه عمل کنیم. زیرا عدم توجه به محدودیت وکالت ، غیر رسمی بودن برخی وکالتنامه ها ، مشخص نبودن حدود وکالت ، فوت طرفین وکالت نامه ، بلاعزل بودن وکالت ، در رهن نبودن خودرو و ممنوع المعامله بودن یکی از طرفین و …. میتواند از جمله خطرات خرید و فروش وکالتی خودرو می باشد.
مطلب مفید | اثبات مالکیت خودرو
برای فروش وکالتی خودرو چه مدارکی نیاز است؟
اگر مشکلات و خطرات فروش وکالتی خودرو و یا خرید آن را نمیدانید و آگاهی زیادی از موضوع وکالت ندارید بهتر است تامل کنید. اصرار زیادی به خرید و فروش وکالتی خودرو نداشته باشید. با این وجود در مواردی که قصدتان انجام این کار است حتما به مدارکی که باید از قبل آماده کنید ، توجه داشته باشید. این مدارک عبارتند از :
- سند محضری خودرو یا برگ سبز آن
- شناسنامه و کارت ملی مالک و خریدار خودرو (موکل و وکیل)
- اصل بیمهنامه شخص ثالث خودرو
- مدارک مفاصاحساب مالیات خودرو
- برگ کمپانی یا هر مدرکی که مالکیت فروشنده را تأیید کند.
برای پیشگیری از خطرات فروش وکالتی خودرو به دفترخانه مراجعه کنید
سعی کنید برای تنظیم سند وکالت خرید و فروش خودرو ، حتماً به دفتر اسناد رسمی مراجعه نمایید. با تنظیم دستی وکالت نامه خود را در معرض خظرات ناشی از بی توجهی به قوانین و مقررات قرار ندهید. پیش از هر کار ابتدا مبایعه نامه با طرف مقابل تان تنظیم کنید.
هزینه وکالت فروش خودرو با کیست؟
در عرف نقل و انتقال خودرو رسم بر این است که هزینه دارایی ، خلافی ، عوارض شهرداری ، عوارض بزرگراهی با فروشنده است. اما هزینه انتقال سند و تعویض پلاک بر عهده خریدار خواهد بود. در سال 1402 هزینه وکالت فروش حدود 150 هزار تومان میباشد.
مشکل عدم تغییرنام مالک پلاک
باید دانست افرادی که برای فروش خودرو به مراکز تعویض پلاک مراجعه میکنند از همان لحظه ، پلاک براییشان غیرفعال میشود و لاشه پلاک به انبار میرود و حداکثر تا شش ماه نگهداری میشود.
اما اگر بعد از گذشت یک هفته از فروش خودرو، هنوز پلاک به اسم مالک سابق خودرو باشد، حتما به این دلیل بوده که فروش وکالتی خودرو انجام دادهاند.
مطلب مفید | قانون جدید نقل و انتقال خودرو
هشدار پلیس
پلیس راهنمایی و رانندگی اعتقاد دارد خرید و فروش خودرو با وکالتنامه، به هیچ وجه مورد تایید پلیس نیست. پلیس معتقد است خرید و فروش خودرو باید با تنظیم مبایعه نامه خودرو و مراجعه به مراکز تعویض پلاک صورت گیرد. دلایل مخالفت پلیس با خرید وکالتی خودرو یا فروش وکالتی خودرو، عبارت است از:
1- برای صدور وکالتنامه فروش خودرو باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرد که هزینه دارد.
2- پس از اتمام مدت اعتبار، وکالتنامه فروش خودرو باطل میشود.
3- بر اساس قانون، اگر یکی از طرفین فوت و یا مجنون شوند، وکالت فروش خودرو از درجه اعتبار ساقط است.
4- با توجه به این که پلاک خودرو خریداری شده از طریق وکالتنامه به نام فروشنده است، هرگونه تخلفی که صورت گیرد به نام فروشنده خودرو و مالک پلاک ثبت میگردد.
5- احتمال دارد خودرو فاقد اصالت باشد. اصالت خودرو تنها با بازدید کارشناسان پلیس راهور و در مراکز تعویض پلاک خودرو تائید میشود.
کم کردن مالیات بهانه وکالتی بودن فروش خودرو
رئیس مرکز شمارهگذاری پلیس راهنمایی و رانندگی درباره خطرات خرید و فروش وکالتی خودرو، معتقد است این عمل ، خطر سرقتی بودن خودرو یا وقوع تخلفات عدیده با خودرو وکالتی در مقیاس زیاد را در پی دارد. این مسئول راهنمایی و رانندگی اعتقاد داردسیستم نقل و انتقال طوری طراحی شده که هیچ فردی نمیتواند مالیات نقل و انتقال خودرو را کم کند و یا بدون پرداخت آن ، مراحل تعویض پلاک را انجام دهد.
مطلب مفید | نحوه فک پلاک خودرو
وکالت بلاعزل و بی اثر بودن آن
ممکن است وکالت فروش خودرو از نوع «وکالت بلاعزل» باشد. در این صورت ، باز هم فروشنده ، همچنان مالک خودروست و اختیار مالش را دارد و میتواند هرکاری انجام دهد.
در صورتی که خودرو مشکلات قانونی داشته باشد ، این مشکلات هنگام مراجعه به مراکز تعویض پلاک مشخص میشود. به عنوان مثال خودرو دارای پرونده قضایی بوده (یا سندش در رهن بوده یا مالکش، ممنوع المعامله بوده و … ) . در اینگونه موارد پلیس خودرو را متوقف میکند در صورتیکه پلیس راهور متوجه این مشکلات شود، بلافاصله خودرو را توقیف کرده و آنرا به پارکینگ منتقل میکند.
مطلب مفید | خرید و فروش وکالتی ملک