ملکی

دعوای انتقال مال غیر

دعوای انتقال مال غیر

با دعوای انتقال مال غیر آشنا شوید

با دعوای انتقال مال غیر آشنا شوید

آشنایی با دعوای مال غیر

مباحث حقوقی مالی یکی از مهم‌ترین بخش‌های قوانین کشور ما را تشکیل می‌دهند؛ اما متأسفانه بسیاری از افراد با چنین مواردی آشنا نیستند. دعوای انتقال مال غیر یکی از اصلی‌ترین جرم‌های حقوق مالی (علیه اموال) محسوب مي‌شود که می‌تواند مجازات‌های سنگینی را به دنبال داشته باشد.

مطلب مفید | فروش مال غیر

انتقال مال به شکل غیر بدان معناست که یک فرد محصول و یا کالایی که در اختیار فرد دیگری است را بدون آگاهی وی و به‌صورت عمدی به شکل دیگری بفروشد.

این جرم ممکن است بصورت عمدی و یا سهوی رخ دهد؛ اگرچه در بسیاری از موارد انجام این جرم عمدی است. در شرایطی که فرد آگاهی کاملی نسبت به مال مدنظر نداشته باشد و تنها به دلیل آگاهی نادرست اقدام به فروش مال مربوطه کند، مجرم شناخته نمی‌شود.

انتقال مال به شکل غیر تنها به مواردی نظیر عقد بیع محدود نمی‌شود و ممکن است سایر عقود نیز درگیر این نوع انتقال مال شوند. در این متن قصد داریم شما عزیزان را به طور کامل با این مبحث حقوقی آشنا کنیم. به طبع هرچه آشنایی شما با چنین مواردی بیشتر باشد، ‌ می‌توانید به بهترین شکل این پرونده‌ها را پیگیری کنید.

تفاوت اصلی انتقال مال به شکل غیر و معاملات فضولی

در معاملات فضولی نیز یک فرد مال فرد دیگری را به شکل ثالثی انتقال می‌دهد؛ اما این نوع معاملات با دعوای انتقال مال غیر تفاوت بسیاری دارند. در پرونده‌های معاملات فضولی، فرد فروشنده به فرد خریدار اعلام می‌کند که مال مزبور متعلق به شغل دیگری است و وی تنها به‌عنوان فروشنده و یک رابط فعالیت می‌کند. این در حالی است که در پرونده‌های انتقال مال به شکل غیر، فروشنده در مورد مالک اصلی مال هیچ صحبتی به میان نمی‌‌آورد.

مطلب مفید | مدارک لازم برای اثبات مالکیت

دیده شده که در مواردی فروشنده به طور کامل خود را به‌عنوان مالک محصول مدنظر معرفی کرده و محصول را به قیمتی چندبرابر قیمت اصلی در اختیار خریدار قرار داده است. در واقع تفاوت اصلی بین معاملات فضولی و انتقال مال به شکل غیر، مبحث نفوذ است. معاملات فضولی یک نوع معامله غیرنافذ محسوب می‌شوند و همان‌طور که اطلاع دارید نفوذ باعث باطل شدن معاملات انجام شده نمی‌شود.

در معاملات موسوم به انتقال مال به شکل غیر، فروشنده اصل نفوذ را رعایت نمی‌کند. البته باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر دارایی به فروش رفته دارای ارزش مالی خاصی نباشد، جرمی رخ نمی‌دهد. در این پرونده‌ها فروش مال مربوطه باید با یک منفعت مالی برای فروشنده همراه باشد تا بتوان نسبت به فروش مال اعتراض کرد.

پرونده‌های انتقال مال به شکل غیر انواع مختلفی دارند

پرونده‌های انتقال مال به شکل غیر انواع مختلفی دارند

بخش قانونی جرم

ماده ۱ قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر مقرر میدارد: کسی که مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است به نحوی از انحاء عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند کلاهبردار ‌محسوب و مطابق ماده ۲۳۸ قانون عمومی محکوم می‌شود. و همچنین است انتقال ‌گیرنده که در حین معامله عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد.

بخش مادی جرم 

هر جرمی که در زمینه فروش اموال رخ دهد دارای یک بخش مادی است. بحث اصلی در زمینه دعوای انتقال مال غیر، به فروش مال مربوط می‌شود؛ بنابراین اگر مال بدون دریافت هیچ مبلغ خاصی به خریدار اعطا شود، پرونده مدنظر جزو موارد انتقال مال به شکل غیر قرار نمی‌گیرد.

اگر مال مربوطه به‌وسیله منتقل کردن سهم یکی از شرکا به فرد دیگری انتقال داده شود نیز نمی‌توان پرونده مدنظر را یک پرونده دعوای انتقال مال غیر دانست؛ زیرا فروشنده با نیت و اقدام دلخواه خود این انتقال را انجام داده است. علاوه بر این، درصورتی‌که فردی وکالت مالکیت دارایی خود را به فرد دیگری ارائه دهد، در صورت فروش مال، صاحب اصلی حقی برای شکایت ندارد. انتقال مال باید به شکل انتقال عین یا انتقال منفعت انجام شده باشد.

بخش معنوی جرم

همانند بسیاری از جرم‌های مالی دیگر، دعوای انتقال مال غیر نیز باید با سو نیت انجام شده باشد. در شرایطی که فروشنده نیت خاصی از انجام این کار نداشته باشد و یا بدون آگاهی نسبت به فروش مال اقدام کند، مجرم شناخته نمی‌شود.

مطلب مفید | الزام با تنظیم سند رسمی ملک

علاوه بر این، ‌ اگر شخص فروشنده در هنگام فروش مال حالت سلامتی مناسبی نداشته باشد (بیهوشی، هیپنوتیزم و …)، حتی در صورت انتقال مال و امضای قرارداد نیز مال مدنظر نباید در اختیار خریدار قرار گیرد. در شرایطی که فروشند با سو نیت خاص و با تعلق اراده مال مذکور را به شخص ثالثی ارائه دهد، جرم انتقال مال به شکل غیر رخ می‌دهد. در این صورت می‌توان بلافاصله پرونده مربوط به این تخلف را تشکیل داد.

مجازات مجرم

مجازات‌ مربوط به دعوای انتقال مال غیر بسیار متنوع است و به نوع مال، ارزش آن، نحوه فروش مال و… بستگی دارد. این جرم جزو جرم‌های رده کلاهبرداری محسوب می‌شود؛ بنابراین مجرم علاوه بر پرداخت نقدی جریمه مالی، ممکن است با حبس نیز روبه‌رو شود. میزان حبس در چنین پرونده‌هایی از یک الی هفت سال متغیر است. مقدار جریمه نقدی باید بر اساس معادل مال دریافت‌شده و همچنین رد مال تعیین شود.

رسیدگی به این پرونده‌ها معمولاً زمان‌بر است

رسیدگی به این پرونده‌ها معمولاً زمان‌بر است

در شرایط که مجرم جزو کارمندان دولت باشد و یا جرم در یک مؤسسه دولتی رخ دهد، ‌ مجرم به طور کامل از خدمات دولتی محروم می‌شود. علاوه بر این، اگر فرد خریدار نسبت به عدم صلاحیت فروشنده و یا تعلق مال به شخص دیگری آگاه باشد، ‌ به‌عنوان معاون جرم در اختیار مراجع قضایی قرار می‌گیرد.

مطلب مفید | بطلان معامله به جهت فضولی

باید این نکته را در نظر داشته باشید که به علت ارتباط قوانین دعوای انتقال مال غیر با قوانین مربوط به کلاهبرداری، ‌ میزان مجازات مجرم ممکن است تغییر کند. اگر ارزش مال مدنظر کمتر از صد میلیون تومان باشد، مجازات اعلام شده به نصف کاهش می‌یابد. البته این در شرایطی است که کل سود دریافت شده پس از معامله از صد میلیون تومان تجاوز نکند.

سخن پایانی

در این متن سعی کردیم کلیه اطلاعات موردنیاز شما عزیزان را در زمینه انتقال مال به شکل غیر ارائه دهیم. همان‌طور که در ابتدای متن گفته شد، عدم آگاهی بسیاری از افراد با چنین موارد حقوقی خاصی موجب می‌شود تا پرونده‌های مربوطه به‌کندی پیشرفت داشته باشند. علاوه بر این، در بسیاری از پرونده‌ها افراد تنها به دلیل همین عدم آگاهی، مجبور به پرداخت جریمه‌های مالی گزافی می‌شوند.

بهترین روش جلوگیری از پرداخت جریمه‌های مالی و پیروزی در پرونده‌های دعوای انتقال مال غیر، استفاده از مشاوران حقوقی است. گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری مفتخر است با بهره‌گیری از برترین متخصصان، به شما در این زمینه یاری برساند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا