مراحل گرفتن حکم تخلیه از شورای حل اختلاف یا دادگاه
مراحل گرفتن حکم تخلیه از شورای حل اختلاف
نحوه گرفتن حکم تخلیه مستاجر
گاهی بین مستأجر و مالک یک خانه مسائلی پیش میآید که مالک بالاجبار تنها با طی کردن مراحل گرفتن دستور تخلیه از شورای حل اختلاف قادر خواهد بود ملک خود را پس بگیرد. اگر یک مستأجر نتواند به تعهدات خود در برابر اجاره ملک عمل کند، باید ملک را تخلیه کرده و به جای دیگری نقل مکان کند.
یکی از رایجترین دعاوی حقوقی و قضایی، دریافت حکم تخلیه مستاجر توسط موجر یا صاحب ملک است . طی این مقاله به بررسی قوانین مرتبط با این موضوع میپردازیم. شما چه در نقش مستأجر و چه در نقش موجر باشید، بد نیست پیرامون صدور حکم تخلیه و مراحل دریافت آن اطلاعات لازم را کسب کنید. چراکه با آگاهی از این امر در شرایط مشابه، توانایی بیشتری برای حل مشکل خود خواهید داشت. بهتر است در ادامه مقاله ما را همراهی کنید.
زمینههای گرفتن حکم تخلیه مستاجر
قانون موجر و مستاجر در سالهای 1356 و 1376 به تصویب رسیده است. این قوانین دارای بندهایی مهمی در خصوص روابط مستأجر و موجر میباشد. اگر زمان انعقاد قرارداد اجاره یک ملک به سالهای قبل از 1376 برگردد، باید اختلاف مورد نظر بر اساس قانون تصویبی در سال 1356 مورد بررسی قرار بگیرد. اما در ارتباط با قراردادهایی که بعد از سال 1376 بسته شدهاند، قانون مصوب در سال 1376 ملاک عمل خواهد بود.
مطلب مفید | تخلیه مستاجر در ایام کرونا
ممکن است مدت زمان اجاره یک ملک به اتمام رسیده اما مستأجر ملک مورد نظر را تخلیه نکند. در این صورت صاحب ملک مسکونی بر اساس قانون باید برای تخلیه مستاجر به شورای حل اختلاف مراجعه کند. اما اگر ملک تجاری باشد موجر باید به دادگاه مراجعه نماید. بنابراین وقتی میگوییم ((گرفتن حکم تخلیه از شورای حل اختلاف)) ، عبارت درستی را بکار نبرده ایم. زیرا:
حکم تخلیه را دادگاه صادر میکند اما دستور تخلیه از شورای حل اختلاف دریافت میشود.
حال مالک یک ملک مسکونی را در نظر بگیرید که مستاجرش حاضر به تخلیه ملک نیست. مالک به زعم خودش میخواهد برای گرفتن حکم تخلیه مستاجر از شورای حل اختلاف اقدام کند. حال باید چه مراحلی را در شورای حل اختلاف طی کند؟
فراموش نکنید، تنها زمانی مالک میتواند برای گرفتن حکم تخلیه ملک خود اقدام کند که مدت اجاره نامه به اتمام رسیده باشد. اگر مدت زمان اجاره ملک هنوز باقی مانده باشد، مالک ناچار است تا انتهای قرارداد اجاره صبر کند.
همچنین امکان دارد مستأجر اجاره بها ملک را برای مدت سه ماه پرداخت نکند. در این صورت موجر میتواند با مراجعه به مراجع قضایی وی را وادار به تحقق منافع خویش و یا تخلیه ملک نماید. همچنین مستأجر نباید بیش از حوزه توافقات قرارداد از ملک نفع ببرد یا از ملک مورد نظر در جهت نامشروع استفاده کند.
انتقال ملک اجارهای توسط مستاجر تخلف محسوب میشود.
در صورت وقوع هر یک از موارد ذکر شده، حکم تخلیه به نفع موجر و به ضرر مستأجر صادر میشود.
قوانین حقوقی تخلیه ملک صلاحدید طرفین را در نظر میگیرد
مراحل گرفتن حکم تخلیه یا دستور تخلیه از شورای حل اختلاف
هر زمان قرارداد اجاره ملک به پایان برسد، مالک میتواند به نزدیکترین شورای حل اختلاف مراجعه کند. سپس درخواست صدور دستور تخلیه را ارائه دهد.
بدیهی است در این شرایط، دریافت دستور تخلیه نیاز به واریز هزینه و مبلغی ندارد. اما فراموش نکنید، در شرایط پیچیدهتر رویه قضایی نیازمند پرداخت هزینه و تشریفات قضایی است. لذا پروسه طولانی خواهد شد و مدتها شما را درگیر روند قضایی و مسائل مرتبط با آن خواهد کرد.
با مراجعه به شورای حل اختلاف ، مالک باید مبلغ ودیعه ملک را به حساب دادگستری واریز و دستور تخلیه را دریافت کند. دستور تخلیه توسط واحد اجرای احکام لازمالاجرا است. برای دریافت دستور تخلیه ملک باید مدارکی به شعبه حل اختلاف ارائه شود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
مستأجر موظف است کاملاً در چارچوب تعیین شده در قرارداد عمل کند
مدارک لازم برای دریافت حکم تخلیه
برای طی کردن موفقیتآمیز مراحل گرفتن حکم تخلیه از دادگاه یا دستور تخلیه از شورای حل اختلاف باید مدارک زیر را به مرجع مورد نظر ارائه داد:
- برگه دادخواست موجر
- سند مالکیت ملک و در صورت نبود آن، قولنامه ملک
- اصل قرارداد منعقد شده برای اجاره ملک بین موجر و مستأجر
- مدارک شناسایی و هویتی مالک مثل شناسنامه، کارت ملی و …
شرایط توقف حکم تخلیه
در مورد گرفتن دستور تخلیه از شورای حل اختلاف یا گرفتن حکم تخلیه از دادگاه باید دقت لازم را معمول داشت.
دستور تخلیه از آن دسته دستورهایی است که لازمالاجرا هستند و امکان اعتراض برای مستأجر وجود ندارد. در خصوص حکم تخلیه، اگر مستأجر بتواند به مراجع قضایی اثبات کند که قرارداد اجاره را تمدید کرده است یا اسناد ارائه شده توسط صاحبخانه در مراحل گرفتن حکم تخلیه ، اصالت قطعی ندارد، میتواند حکم تخلیه را به نفع خود متوقف کند.
چگونگی اجرای حکم تخلیه
با اثبات دلایلی که مستأجر را مجبور به تخلیه ملک میکند، حکم تخلیه یا دستور تخلیه از سوی شورای حل اختلاف صادر میشود. با گذشت 24 ساعت از لحظه صدور رأی و اعلام آن، مستأجر 72 ساعت برای تخلیه ملک فرصت دارد. همچنین باید مبلغ پول ودیعه مستأجر ، به او بازگردد و قبض آن به دادگاه ارائه شود. با این اوصاف، حکم تخلیه زمانی اجرا خواهد شد که ودیعه تمام و کمال به مستأجر پرداخت شده باشد.
مطلب مفید | وکیل دستور و حکم تخلیه
حکم تخلیه ملک یکی از احکام لازمالاجرا است
کلام پایانی
با گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت، شاهد افزایش تعداد اجارهنشینان و انعقاد قراردادهایی بین مالکان و مستأجران هستیم. بسیاری از این قراردادها در مراحل خاصی دچار چالشهایی میشوند که نیاز به حل اختلاف توسط مراجع قضایی دارد. بنابراین، در این مقاله به بررسی مراحل گرفتن حکم تخلیه از دادگاه و دستور تخلیه از شورای حل اختلاف پرداختیم. با این وجود همیشه قوانین به نفع صاحب ملک نخواهد بود و در همه مسائل قانون با توجه به مصالح طرفین، حکم میکند.
در پایان خاطر نشان میسارد هر زمان احساس کردید به یک پشتیبان متخصص نیاز دارید، میتوانید با گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری تماس بگیرید.