وکیل دستور موقت و دادرسی فوری
وکیل دستور موقت و اقداماتی که انجام میدهد
هر گاه در جریان دادرسی و یا قبل از رسیدگی به یک دعوی نیاز به اقدام فوری مقام قضایی جهت جلوگیری از وارد آمدن خسارت به خواهان دعوی باشد، این مداخله در قالب برخی اقدامات انجام میگیرد. یکی از این اقدامات دادرسی فوری یا دستور موقت است.
وکیل دستور موقت یا دادرسی فوری شخصی است که در جریان وکالت خواهان پرونده با تشخیص اینکه نیاز به گرفتن دستور موقت به نفع موکلش می باشد با مراجعه به مرجع قضایی نسبت به اخذ دستور موقت اقدام و با این کار سعی میکند از بروز خسارت و آسیب به خواهان پرونده یا موکل خود جلوگیری به عمل آورد.
مطلب مفید | شرایط قرار بازداشت موقت
در قانون آیین دادرسی تعریفی از دستور موقت یا دادرسی فوری ارائه نشده است. اما مصادیق آن بیان شده است. در این مقاله ضمن ارائه توضیحاتی راجع به موضوع دادرسی فوری یا دستور موقت بر نقش وکیل در این زمینه تاکید خواهیم نمود. لطفا با ما همراه باشید.
چرا به وکیل دادرسی فوری نیاز داریم؟
دستور موقت یا دادرسی فوری، مکانیسمی است که در ماده ۳۱۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی پیشبینی شده است. بر این اساس ذینفع یا یا وکیل دستور موقت میتواند از دادگاه درخواست کند برای جلوگیری از دخل و تصرف مادی در خواسته دعوا و جلوگیری از ورود ضرر به آن، مال یا اموال مربوط یا مورد ادعای خواهان تا زمان تعیین تکلیف دادگاه از هر گونه تصرف در امان بماند و توقیف شود.
مطلب مفید | حداکثر مدت قرار بازداشت موقت
شرایط صدور دستور موقت و پیگیری وکیل دادرسی فوری
- اولین شرط برای صدور دستور موقت که وکیل دادرسی فوری نسبت به آن مکلف است ، فوریت داشتن دعواست. به عنوان مثال در دعوای تصرف عدوانی به جهت جلوگیری از اقدامات متصرف وکیل دستور موقت میتواند صدور دستور موقت را از مرجع قضایی بخواهد.
- شرط دوم برای صدور دستور موقت، واریز مبلغی به عنوان خسارت احتمالی به صندوق دادگستری است. انجام این کار از آن رو است که چنانچه درخواست کننده دستور موقت یا وکیل دادرسی فوری نتوانستند ادعای خود را اثبات کنند، این مبلغ به حساب روزهایی که مال توقیف شده بود به طرفی که مال تحت تصرف او بوده پرداخت شود. این خسارت احتمالی میبایست از طریق اخذ تأمین صورت بگیرد.
- سوم آنکه چنانچه صدور رای به نفع وکیل دستور موقت در دادگاه بدوی نباشد، در صورت تجدید نظر خواهی، دستور موقت باطل نمیشود. همچنین اگر در دادگاه تجدید نظر نیز اینگونه باشد در صورت فرجام خواهی باز هم دستور موقت باطل نمیشود.
وجوه افتراق دستور موقت با تأمین خواسته
- مهمترین وجه تمایز دستور موقت با تامین خواسته آن است که «فوریت» اساس صدور دستور موقت است. اما در تأمین خواسته آنچه حائز اهمیت است تضمین حقوق طلبکار است و فوریت در مرتبه دوم اهمیت قرار دارد .
- دستور موقت طیف وسیعی از اقدامات را در بر میگیرد. اما تأمین خواسته تنها ناظر بر توقیف مال است .
- نظر به اهمیت دادرسی فوری، به تصریح تبصره ۱ ماده ۳۲۵ قانون آیین دادرسی مدنی، وکیل دستور موقت میداند انجام اینکار نیاز به تنفیذ ریاست حوزه قضایی دارد. حال آنکه در تأمین خواسته اصولاً نیازی به تنفیذ مقام دیگر نیست. .
- در دستور موقت ، حق اعتراض فقط همراه رای اصلی و در مرجع تجدید نظر انجام میگیرد. اما در صدور قرار تأمین خواسته، خوانده ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ میتواند به قرار صادره در دادگاه صادر کننده رای، اعتراض نماید. لیکن در دستور موقت، حق اعتراض تنها همراه رای اصلی و در مرجع تجدید نظر متصور است .
مطلب مفید | توقیف اموال
دادرسی فوری در انواع دعاوی
برخی تصور میکنند برای صدور دستور موقت حتماً باید دعوای مورد نظر از نوع دعاوی مالی باشد. حال آنکه ماده ۳۱۰ قانون آیین دادرسی مدنی، امکان صدور دستور موقت را به طور کلی پذیرفته است. لذا نمیتوان چنین تلقی کرد که این موضوع فقط منحصر به دعاوی مالی است.
برای صدور چنین دستوری نباید دعوای مطرح شده از نوع دعاوی باشد که ممکن است موجبات اجرای حکم از بین برود. از جمله در دعاوی نفی ولد، اثبات نسب و اثبات زوجیت دلیلی برای اینکار وجود ندارد.
وکیل حقوقی در گروه ملکی اداری مشاور شما در انواع دعاوی
در برخی دعاوی ممکن است شما با شرایطی مواجه باشید که نیازمند حمایت حقوقی از طرف وکیل پایه یک دادگستری باشید. در این موارد میتوانید با وکیل حقوقی در گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری تماس بگیرید. وکیل در اسرع وقت با هماهنگی شما میتواند در ارتباط با مرجع قضایی از حقوق مالی شما دفاع نماید.
مطلب مفید | گرفتن حکم تخلیه