ابلاغیه الکترونیکی و نکات حقوقی آن
ابلاغیههای الکترونیکی سرعت بالایی دارند
آشنایی با ابلاغیه الکترونیکی
اگر با مسائل حقوقی سروکار دارید، احتمالاً نام ابلاغیه الکترونیکی را شنیدهاید. بهطورکلی میتوان گفت که ابلاغیه الکترونیکی روش جدیدی جهت اطلاعرسانی انواع دعاوی است. آشنایی با این نوع ابلاغیهها و همچنین نکات حقوقی مرتبط با آنها مهم است. زیرا تمامی دعاوی و نتایج آن از این طریق اعلام میشوند.
به عنوان مثال در انواع دعاوی ملکی حقوقی و کیفری ، دعاوی خانوادگی ، دعاوی تجاری و ….حتما بعد از ثبت دادخواست ملکی و شکایت ، ابلاغیه ها از طریق سامانه قضایی به صورت الکترونیکی به شما و طرف مقابلتان ابلاغ خواهد شد.
مطلب مفید | اظهارنامه چیست و چگونه ارسال میشود
فرض کنید شما یک دعوای ملکی در مورد ملک خود داشته اید و طرف مقابل شما نیز در این دعوای ملکی با شما اختلافاتی دارد. یا اینکه دعوای خانوادگی دارید مثلاً در مورد مهریه یا حضانت یا نفقه با همسرتان اختلاف دارید. در هر یک از انواع دعاوی ، ابلاغیه ها به صورت الکترونیکی به شما اطلاع داده خواهد شد.
در دنیای امروزی تقریباً همة موضوعات مختلف در حال حرکت به سمت فضای دیجیتال هستند. دلیل این امر را میتوان با نکات مثبت این نوع فضا مرتبط دانست. در واقع با بهرهگیری از تکنولوژیهای دیجیتال میتوان فعالیتهای متعددی را در کوتاهترین زمان ممکن انجام داد.
آشنایی با ابلاغیه الکترونیکی به شما کمک میکند تا درک بهتری از این روش در قیاس با ابلاغیههای سنتی داشته باشید. اگر در این زمینه کنجکاو هستید و یا قصد دارید اطلاعات خود را در رابطه با ابلاغیههای الکترونیکی افزایش دهید، در ادامه با ما همراه شوید.
ابلاغ به چه معنا و مفهوم است؟
پیش از بررسی کلی ابلاغیه الکترونیکی باید به این موضوع بپردازیم که معنای اصلی ابلاغ چیست؟ بهطورکلی میتوان گفت که ابلاغ یعنی فرستادن یک پیام خاص از شخصی به شخص دیگر. در زمینه حقوقی نیز ابلاغ دقیقاً همین معنا را داراست.
در واقع ابلاغیه ها همان برگههایی هستند که مراکز رسیدگی قانونی به کمک آنها امور مختلف قانونی را به اطلاع افراد مدنظر میرسانند. این برگههای حقوقی معمولاً برای طرفین دعاوی حقوقی ارسال میشوند. بدین ترتیب طرفین از موارد مختلفی همچون زمان برگزاری دادگاه، چگونگی برگزاری ، رای دادگاه و … مطلع میشوند.
ابلاغیههای حقوقی نقش بسیار مهمی در رسیدگی به پروندههای حقوقی دارند. بنحویکه بدون ارسال ابلاغیه به طرفین دعاوی، دادگاه حق رسیدگی به پروندههای مدنظر را نخواهد داشت. ابلاغیه میتواند بهصورت مستقیم در اختیار طرفین دعوی و یا وکلای معرفی شده توسط آنها قرار گیرد. یک ابلاغیه حقوقی باید بصورت کاملاً رسمی نوشته شود. در واقع یکی از نشانههای اصلی تشخیص ابلاغیه حقوقی طرز نوشتار موجود در ابلاغیه است. در متن ابلاغیه حقوقی معمولاً مشخصات هر دو طرف دعاوی حقوقی نیز ذکر میشود.
ابلاغیه الکترونیکی موجب صرفهجویی در وقت میشود
ابلاغیه الکترونیکی چه ابلاغیه ای است؟
ابلاغیه الکترونیکی را میتوان نسل جدیدی از ابلاغیههای حقوقی نامید. این ابلاغیهها توسط سامانه الکترونیکی قوه قضاییه به طرفین دعاوی حقوقی ارسال میشوند. ابلاغیه حقوقی از نظر رسمیت هیچ تفاوتی با ابلاغیه کاغذی یا سنتی ندارد. به همین دلیل باید جدی گرفته شوند. ابلاغیه الکترونیکی دارای مزایای متعددی است که در این بخش به آنها میپردازیم.
سرعت بالا
ارسال ابلاغیه الکترونیکی بسرعت و با استفاده از فضای اینترنت صورت میگیرد. این در حالی است که فرستادن ابلاغیههای عادی یا کاغذی، روزها و در بعضی از مواقع هفتهها طول میکشد. زیرا این نوع ابلاغیهها باید توسط پست ارسال شوند. به طبع ابلاغیههای الکترونیکی از این نظر نسبت به ابلاغیههای سنتی برتری خاصی دارند.
عدم جعل
ابلاغیه الکترونیکی که توسط قوه قضاییه ارسال میشود، دارای یک کد رهگیری است. این کد در درون سامانه قوه قضاییه ثبت میشود. بنابراین هیچ شخصی نمیتواند در خارج از قوه قضاییه نسبت به ارسال چنین ابلاغیههایی اقدام کند.
برخلاف ابلاغیههای سنتی که امکان جعل آنها توسط افراد مختلف وجود داشت، ابلاغیههای الکترونیکی به طور کامل در برابر چنین مواردی ایمن هستند. با استفاده از این ابلاغیهها میتوان اطمینان داشت که ابلاغیه مربوطه بدون مشکل خاصی در دسترس شخص مدنظر قرار ميگیرد.
ابلاغیههای الکترونیکی دارای سامانهای خاص هستند
ارسال جمعی ابلاغیه الکترونیکی
در بعضی از پروندههای حقوقی که طرفین دعوا زیاد هستند، میتوان از ابلاغیه الکترونیکی استفاده کرد تا ابلاغیه مدنظر در کسری از ثانیه به کلیه افراد مدنظر ارسال شود. این در حالی است که با کمک ابلاغیههای سنتی چنین امری زمانبر بوده و نیروی انسانی بالایی را میطلبد.
ارسال ابلاغیه با استفاده از پیامک
ابلاغیه الکترونیکی با دو روش مختلف در دسترس کاربران قرار میگیرد. روش اول مراجعه کاربر به سامانه قوه قضاییه و مشاهده نسخه الکترونیک ابلاغیه . در روش دوم از پیامک استفاده میشود. پس از تعیین ابلاغیه در سامانه قوه قضاییه، این سامانه بهصورت خودکار ابلاغیه مربوطه را از طریق اساماس یا پیامک به کاربر ارسال میکند. البته در این روش نیز امکان مشاهده نسخه الکترونیک وجود دارد.
کاهش هزینههای ابلاغیه حقوقی
در گذشته جهت ارسال و یا حتی رونوشت از روی ابلاغیه به مقدار زیادی کاغذ نیاز بود. کافی است یکلحظه تصور کنید که برای تمامی پروندههای حقوقی موجود در کشور که بهصورت روزانه مورد رسیدگی قرار میگیرند، ارسال ابلاغیه انجام میشود. این سطح بالا به معنای مصرف فوقالعاده زیاد کاغذ در سیستم اداری قوه قضاییه است.
ابلاغیههای الکترونیکی دقیقاً برای حل این مشکل به وجود آمده است. در زمان نوشتن و ارسال ابلاغیههای الکترونیکی از هیچگونه کاغذی استفاده نمیشود. و تنها به یک دستگاه رایانه نیاز است. این امر خود موجب صرفهجویی در مصرف کاغذ میشود. در نتیجه هزینههای کلی سیستم اداری قوه قضاییه به طرز چشمگیری کاهش میيابد.
آیا استفاده از ابلاغیه الکترونیکی محدودیت دارد؟
در شرایطی که ابلاغیه حساس و محرمانه تلقی شود، معمولاً از ابلاغیه الکترونیکی استفاده نمیکنند. در چنین شرایطی ابلاغیه مدنظر به همان روش سنتی ارسال میشود. البته این مورد برای عموم مردم صدق ندارد. زیرا ابلاغیههای عادی به صورت الکترونیکی در اختیار افراد قرار میگیرند.
محدودیت خاصی از نظر بازدیدکردن از این نوع ابلاغیه در درون سیستم قوه قضاییه نیز وجود ندارد. در واقع شما میتوانید به هر میزان که دوست دارید، ابلاغیه مربوطه را در وبسایت سیستم قوه قضاییه مشاهده کنید و حتی از آن پرینت بگیرید.
سخن پایانی
استفاده از ابلاغیههای الکترونیکی مزایای متعددی دارد. بهجرات ميتوان گفت برترین مزیت ابلاغیههای الکترونیکی نسبت به ابلاغیههای سنتی، سرعت فوقالعاده بالای ارسال آنها است. علاوه بر این با بهرهگیری از ابلاغیههای الکترونیکی دیگر نیازی به مراجعه حضوری کاربر وجود ندارد.
یک ابلاغیه الکترونیکی ساختار مشابهی با ابلاغیههای حقوقی سنتی دارد و تنها تفاوت این دو مورد در نحوه ارسال آنها است. اگر در مورد پرونده های خود نیازمند دریافت مشاوره هستید، میتوانید با گروه حقوقی تخصصی ملکی تماس بگیرید.