رای وحدت رویه صلح نامه ، شرایط صدور و نکات حقوقی آن

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 9 صبح تا 8 شب با شماره 09306734250 تماس بگیرید.

رای وحدت رویه صلح نامه

صدور رای وحدت رویه صلح نامه

صدور رای وحدت رویه صلح نامه

آشنایی با شرایط صدور رای وحدت رویه صلح نامه

رای وحدت رویه صلح نامه اصولاً به‌منظور شفاف‌سازی مفهوم صلح در صلح‌نامه‌ها از هیئت دیوان عالی کشور صادر می‌شود. صلح‌نامه‌ها یکی از انواع قراردادهای حقوقی هستند که می‌توان به روش‌های مختلف برای انعقاد و اجرایشان اقدام کرد. چالش اصلی در به اجرا در آوردن این قراردادها، نسبی بودن مفهوم صلح است. به‌بیان‌دیگر ممکن است طرفی از قرارداد ادعا داشته باشد که شرایط حاکم پس از انعقاد قرارداد، همچنان به‌دوراز شرایط صلح است.

مطلب مفید | اثبات مالکیت در رویه قضایی

این موضوع به‌خصوص در تنظیم صلح‌نامه‌های عادی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ چراکه متصالح نمی‌تواند با استناد به درک خود از صلح‌آمیز نبودن شرایط، آثار قراردادی را به اجرا دربیاورد. در این مقاله ضمن بررسی کردن مفاهیم مرتبط با صلح‌نامه‌های عادی، می‌خواهیم دررابطه‌با حقوق متصالح در قراردادهای صلح پیش و پس از صدور رای وحدت رویه صلح نامه صحبت کنیم.

شرایط اثر صلح‌نامه‌های عادی

شرایط اثر صلح‌نامه‌های عادی

آرای وحدت رویه برای تنفیذ کدام دسته از صلح‌نامه‌ها صادر می‌شوند

همان‌طور که گفتیم انواع مختلفی از قراردادهای صلح در کتاب قانون تشریح شده‌اند؛ بااین‌حال نیاز به صدور رأی وحدت زمانی ضرورت پیدا می‌کند که صلح‌نامه موردنظر شامل شرایطی به‌خصوص باشد. البته که قانون برای اجرا صحیح انواع مختلف صلح‌نامه تدابیر بخصوصی اندیشیده است و اجرای شرایط اثر تمامی انواع صلح‌نامه ‌از مسیرهای مختلف حقوقی قابل انجام خواهد بود.

در این میان، صدور رای وحدت رویه صلح نامه کمک‌حال افرادی است که در به اجرا در آوردن صلح‌نامه‌های عادی منعقدشده پیرامون اموال غیرمنقول خود به مشکل برخورده‌اند. اموال غیرمنقول گستره وسیعی از دارایی‌ها را شامل می‌شوند. گروهی از این اموال صاحب پرونده‌ای رسمی در سازمان ثبت هستند و گروهی دیگر به‌دلیل ماهیتشان، در سازمان‌های ثبتی پرونده‌ای ندارند.

مطلب مفید | رای وحدت رویه اجرت المثل ایام تصرف

چنانچه مال غیرمنقول مورد مناقشه، فاقد پرونده در سازمان ثبت باشد، برای به اجرا درآوردن صلح‌نامه‌ای که پیرامون آن تنظیم شده است می‌توان به مراکزی همچون مراکز شورای حل اختلاف مراجعه کرد. اینکه در این شرایط لازم باشد دقیقاً به کدام گروه از مراکز قانونی مراجعه کنید، بیش از هر چیز به میزان ارزشمندی دارایی غیرمنقول مورد مناقشه بستگی خواهد داشت. چنانچه مال غیرمنقول به‌صورت خاص دارای پرونده رسمی در سازمان ثبت باشد، برای به اجرا درآوردن شرایط اثر آن باید برای صدور رای وحدت رویه صلح نامه اقدام کنید.

رای وحدت رویه صلح نامه چگونه صادر میشود

رای وحدت رویه صلح نامه چگونه صادر میشود

کدام دسته از اموال در گروه اموال غیرمنقول قرار می‌گیرند؟

به‌طورکلی هرگونه دارایی که قابلیت جابه‌جا شدن نداشته باشد، در گروه اموال غیرمنقول قرار می‌گیرد. بر اساس این تعریف گروهی از اموال وجود دارند که نمی‌توان برای جابه‌جا کردنشان اقدام کرد. ازجمله این اموال می‌توان به انواع مختلف ملک اشاره کرد. به این نکته توجه داشته باشید که املاک، ازجمله اموال غیرمنقولی هستند که در اداره ثبت برایشان پرونده تشکیل می‌شود.

مطلب مفید | انتقال ملک از طریق صلح

در سوی دیگر اما گروه متفاوتی از اموال غیرمنقول وجود دارند که مبحث مرتبط جابه‌جا پذیر نبودنشان به عمل انسان برمی‌گردد. برای مثال، فرد نمی‌تواند تخته در یا چهارچوب پنجره‌ای را که روی یک ساختمان نصب شده، از جایی به جای دیگر ببرد. در این مورد تخته و در نیز جز اموال غیرمنقول به‌شمار می‌رود. با این تفاوت که تخته به‌کاررفته در یک ساختمان صاحب پرونده رسمی در سازمان ثبت نیست.

حقوق متصالح تا پیش از صدور رای وحدت رویه صلح نامه

صلح‌نامه‌های عادی، عموماً خارج از چهارچوب‌های مواد 46 و 47 قانون ثبت ، به ثبت رسیده‌اند. به همین ترتیب و بر اساس ماده 48 این قانون، چنانچه قراردادی خارج چهارچوب‌های مواد 46 و 47 منعقد شده باشد، وجهه قانونی چندانی ندارد. لذا سند تنظیم‌شده در هیچ‌کدام از محاکم و ادارات پذیرفته نخواهد شد. البته که در این مورد نیز یک استثنا وجود خواهد داشت.

بر اساس قانون ، قراردادهای صلح‌نامه‌ای که به‌منظور برقرار کردن صلح در مناقشه‌های مرتبط با املاک خارج از سازمان ثبت منعقد شده باشند، نیازی به پیروی از مواد 46 و 47 کتاب قانون ندارند. املاک خارج از سازمان ثبت درواقع گروهی از املاک هستند که در سیستم‌های این سازمان به ثبت اجباری نرسیده باشند.

همان‌طور که گفتیم جز در موارد بالا، متصالح حقی برای به اجرا در آوردن آثار قراردادی نخواهد داشت. بااین‌حال طبیعتاً قانون‌گذار برای ارائه وجاهت قانونی به صلح‌نامه‌های عادی،  حقوقی را برای متصالح قائل میشود.

بر اساس این حق‌وحقوق، حتی اگر قرارداد صلح مال غیرمنقولی خارج از چهارچوب‌های مواد 46 و 47  قانون پیش گفته تنظیم شده باشد، همچنان معتبر و صاحب نفوذ است. بر اساس همین نفوذ و اعتبار است که فرد متصالح می‌تواند برای اجرا در آوردن قرارداد صلح اقدام کند. چنین اقدامی نیازمند درخواست صدور رای وحدت رویه صلح نامه خواهد بود.

درخواست برای صدور رأی وحدت رویه

ارائه درخواست رسمی برای صدور رأی وحدت رویه یکی از حساس‌ترین مسائل پیش روی متصالح است. متصالح باید بتواند با دقت هرچه‌تمام‌تر درخواست خود را تنظیم کند. و به ‌ریاست هیئت عمومی دیوان عالی کشور ارائه نماید. بر اساس این درخواست، متصالح ریاست هیئت عمومی دیوان عالی کشور را از به ثبت نرسیدن ملک مطلع میکند. ضمن اینکه، درخواست خود را برای صدور رأی وحدت از سوی دیوان عالی کشور مطرح خواهد کرد.

مستندات ارائه‌شده از سوی متصالح به‌منظور صدور رأی، می‌تواند تأثیر بسیار مهمی روی نتیجه جلسات دیوان عالی کشور داشته باشد؛ به همین دلیل لازم است حین آماده‌سازی مستندات حتماً از وکیلی خبره یا یک کارشناس حقوقی کاربلد کمک بخواهید و البته که می‌توانید برای این موضوع روی تیم حقوقی ملکی حساب کنید.

کلام پایانی

صلح‌نامه‌های عادی یکی از مهم‌ترین اسناد حقوقی کشور به‌شمار می‌روند. این صلح‌نامه‌ها اگرچه از مواد 46، 47 و 48 قانون ثبت پیروی نمی‌کنند؛ اما تأثیرگذاری مستقیمی روی روند زندگی مصالح و متصالح خواهند داشت. بر اساس همین دلایل به اجرا در آوردن آن‌ها در وهله نخست و امکان اجرای آثارشان در صورت نقض این قراردادها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

طبیعتاً تا زمانی‌که پشتوانه محکمی برای اجرای آثار قرارداد وجود نداشته باشد، اجرای اصل قرارداد ممکن است تحت الشعاع قرار بگیرد. لذا آشنایی با فرآیند صدور رای وحدت رویه صلح نامه امری ضروری برای مصالح و متصالح به‌حساب می‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up