وکیل دادگاه انقلاب باتجربه
وکیل حرفه ای در دادگاه انقلاب
قبل از آنکه در مورد وکیل دادگاه انقلاب صحبت کنیم و ویژگیهای چنین وکیلی را بیان نماییم خوب است ابتدا اندکی با دادگاه انقلاب و پیشینه آن آشنا شویم.
مطلب مفید | مشاوره با وکیل کیفری
در اواخر سال 1357 دادگاه انقلاب با صدور یک فرمان تشکیل شد. هدف اولیه از تشکیل این دادگاه رسیدگی به وضعیت افرادی بود که در دوره حکومت پهلوی عمدتاً دارای سمت سیاسی ، اقتصادی و نظامی بودند.
دادستان انقلاب و پیشینه آن
از سال 1358 تا 1373 دادگاه های انقلاب دارای دادستان انقلاب بصورت مستقل بودند. از سال 1373 تا 1382 سمت دادستان از سیستم قضایی حذف گردید. اما از سال 1382 سمت دادستان عمومی و انقلاب یکپارچه شد و تا کنون نیز ادامه دارد.
قانون تشکیل دادگاه انقلاب
ماده 5 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 1373 و اصلاحات 1381 و 1385 مقرر میدارد :
به تعداد مورد نیاز دادگاههای انقلاب، در مرکز هر استان و مناطقی که ضرورت تشکیل آن را رییس قوه قضاییه تشخیص میدهد تحتنظارت و ریاست اداری حوزه قضایی تشکیل میگردد.
ماده 10 قانون مورد نظر همچنین مقرر میدارد :
هر حوزه قضایی به تعداد لازم شعبه دادگاه، قاضی تحقیق، دفتر دادگاه، واحد ابلاغ و اجراء احکام و در صورت لزوم یک واحد ارشاد و معاضدت قضایی خواهد داشت. و در صورت تعدد شعب ، دارای یک دفتر کل نیز خواهد بود.
حیطه صلاحیت دادگاههای انقلاب
ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی کیفری مقرر میدارد:
به جرائم زیر در دادگاه انقلاب رسیدگی میشود:
الف – جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی، محاربه و افساد فی الارض، بغی، تبانی و اجتماع علیه جمهوری اسلامی ایران یا اقدام مسلحانه یا احراق، تخریب و اتلاف اموال به منظور مقابله با نظام
ب – توهین به مقام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام رهبری
پ- تمام جرائم مربوط به مواد مخدر، روانگردان و پیشسازهای آن و قاچاق اسلحه، مهمات و اقلام و مواد تحت کنترل
ت- سایر مواردی که به موجب قوانین خاص در صلاحیت این دادگاه است.
نکته 1 : مستند به ماده 3 قانون نحوه اجرای اصل 49 قانون اساسی ، در مرکز هر یک از استانهای کشور و شهرستانها شعبه یا شعبی از دادگاه انقلاب جهت رسیدگی و ثبوت شرعی دعاوی مطروحه در قانون اصل 49 معین میگردد.
مطلب مفید | وکالت پرونده اصل 49
نکته 2 : طبق اصل 49 قانون اساسی ، هر اموالی که از طریق غیر شرعی بدست بیایید مانند غصب کردن اموال و یا تحصیل از طریق ربا و رشوه و غیره باید به صاحبین و یا به بیت المال مسترد شود.
صلاحیت عمومی و اختصاصی دادگاه های کیفری
به موجب ماده ۲۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری ، دادگاههای کیفری عبارتند از :
- دادگاه کیفری یک ،
- دادگاه کیفری دو ،
- دادگاه انقلاب ،
- دادگاه اطفال و نوجوانان
- دادگاههای نظامی .
دو دادگاه کیفری یک و دو جزء دادگاههای عمومی کیفری هستند. و سه دادگاه : انقلاب ، اطفال و نوجوانان ، و نظامی جزء دادگاه های اختصاصی کیفری تقسیم بندی می شوند. بر اساس تبصره ماده 297 قانون مورد اشاره ، مقررات دادرسی دادگاه کیفری یک ، تا حدود زیاد بر دادگاه انقلاب ، جاری است.
دادگاه کیفری دو در قانون جدید جایگزین دادگاه عمومی جزایی سابق شده است.
طبق ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری ، دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به همه جرم ها را دارد بجز چیزی که قانون در صلاحیت مرجع دیگر باشد. مثل دعاوی که در ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری از صلاحیت دادگاه کیفری دو بیرون آمده و برای رسیدگی به آن جرائم دادگاه انقلاب صالح می باشد.
صلاحیت دادگاه کیفری یک
الف) جرایمی که مجازات آنها سلب حیات است (اعدام و قصاص)
ب) جرایمی که مجازات آنها شامل حبس ابد می باشد.
پ) جرایمی که مجازات آنان شامل قطع عضو است یا جرایمی که مجازات آنها پرداخت نصف دیه و بیشتر از نصف باشد.
ت) جرایمی که شامل مجازات حبس تعزیری درجه 1،2 و 3 می باشد.
ث) جرایم سیاسی و مطبوعاتی
دادگاه انقلاب ، یک دادگاه کیفری است
دادگاه انقلاب براساس ماده ۲۹۴ قانون آیین دادرسی کیفری یکی از انواع دادگاه کیفری در قوانین جمهوری اسلامی ایران است. (ماده ۲۹۴ : دادگاههای کیفری به دادگاه کیفری یک ، دادگاه کیفری دو ، دادگاه انقلاب ، دادگاه اطفال و نوجوانان و دادگاههای نظامی تقسیم میشود).
حال که تا حدودی با ساختار و وظایف دادگاه انقلاب آشنا شدید بهتر است درمورد ویژگیهای وکیل دادگاه انقلاب و نقش وی در موفقیت پرونده های جرایم کیفری و مرتبط با صلاحیت دادگاه انقلاب صحبت کنیم.
نقش وکیل دادگاه انقلاب باتجربه در جرایم کیفری
در برخی جرایم کیفری استفاده از وکیل یک ضرورت قانونی محسوب میگردد. در این رابطه میتوان به ماده ۱۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری استناد کرد که مقرر میدارد :
متهم میتواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ میشود.
مطلب مفید | نحوه دفاع در دادگاه و دادسرا
وکیل متهم میتواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن، مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند، اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته میشود.
۱- سلب حق همراه داشتن وکیل یا عدم تفهیم این حق به متهم موجب بیاعتباری تحقیقات میشود.
۲- در جرائمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است، چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید، بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب میکند.
۳- درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد، مفاد ماده (۱۹۱) جاری است.
ماده ۱۹۱- چنانچه بازپرس، مطالعه یا دسترسی به تمام یا برخی از اوراق، اسناد یا مدارک پرونده را با ضرورت کشف حقیقت منافی بداند، یا موضوع از جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور باشد با ذکر دلیل، قرار عدم دسترسی به آنها را صادر میکند. این قرار، حضوری به متهم یا وکیل وی ابلاغ میشود و ظرف سه روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. دادگاه مکلف است در وقت فوقالعاده به اعتراض رسیدگی و تصمیمگیری کند.
انواع وکیل در پرونده های قضایی
از آنجا که در برخی پرونده دعاوی دادگاههای کیفری و انقلاب ، حضور وکیل الزامی است در اینجا بد نیست با انواع وکیل آشنا شویم :
الف) وکیل قراردادی که بر اساس تنظیم وکالتنامه میان وکیل و موکل انتخاب میشود. .
ب) وکیل معاضدتی که به علت عدم توانایی مالی موکل ، کانون وکلا به او معرفی میکند.
پ) وکیل تسخیری که در برخی جرایم کیفری از طرف دادگاه رسیدگی کننده تعیین میشود.
ضرورت و چرایی انتخاب وکیل دادگاه انقلاب
- پیچیدگی و تخصصی بودن انواع جرایم در صلاحیت دادگاه انقلاب
- الزام قانونی برای حضور وکیل در برخی جرایم کیفری مانند قتل
- لوایح کیفری بسیار تخصصی هستند و بدون وجود وکیل دادگاه انقلاب ، امکان تنظیم آن وجود ندارد.
- وکیل میتواند در برخی پرونده ها با دفاع منطقی و مبتنی بر قانون و البته تجربه دانش خود ، مجازات حداقلی و در موارد خاص حکم برائت متهم را بگیرد.
- در پرونده های حقوقی ممکن است بدون حضور وکیل بتوان دادخواست تنظیم کرد و یا از خود دفاع نمود. اما در پرونده های کیفری چنین امری تقریباً ناممکن است.
وکیل کیفری گزینه مناسب برای دادگاه انقلاب
وکیل دادگاه انقلاب در حقیقت وکیل پایه یک دادگستری است که عمدتاً در پرونده های کیفری تجربه اندوخته است.
موضوع پرونده های کیفری مربوط به جرایمی است که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است. قانون مجازات اسلامی به این نوع از مجازاتها اشاره کامل دارد.
وکیل دادگاه انقلاب تسلط کافی بر قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری دارد. علاوه بر این ، موضوعاتی که در حیطه صلاحیت دادگاه انقلاب هستند عمدتاً همان موضوعاتی است که با نوع فعالیت و تجربه وکیل کیفری تناسب دارد.
وکیل کیفری و وکیل دادگاه انقلاب میداند برای طرح شکایت از کدام نقطه آغاز کند و شکواییه را چگونه تنظیم نماید. در صورت تشکیل پرونده در دادگاه انقلاب ، وکیل میداند چگونه لایحه دفاعیه موکل خود را آماده کند تا نتایج بهتری در جلسات دادگاه حاصل شود.
حیطه عملکرد وکیل دادگاه انقلاب باتجربه
از جمله دعاوی که وکیل دادگاه انقلاب باتجربه بر اساس صلاحیت دادگاه انقلاب میتواند در آن ورود کند عبارت است از :
- تمامی دعاوی مربوط به اصل 49 قانون اساسی ،
- دعاوی باندهای مسلحانه تبهکار از طریق ایجاد ترس و وحشت بین مردم ، قتل و غارت ، ورود دسته جمعی و مسلحانه به عنف در هنگام شب به منازل مسکونی مردم و سرقت اموال آنان با تهدید و ارعاب ،
- تمامی جرائم مربوط به قاچاق (مواد مخدر ، اعضای بدن ، انسان ، کالا و ارز (طبق قانون مبارزه با مواد مخدر و قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب سال 1392) ،
- ترور و تخریب ،
- و ….
وکیل دادگاه انقلاب باتجربه همچنین با ارائه مشاوره کیفری در خصوص پروندههای کیفری خدمات خود را بسط میدهد. وکیل بعد از انعقاد وکالت نامه با موکل خود ، میتواند به نیابت از وی در جلسات دادگاههای انقلاب و یا کیفری از وی دفاع نماید.
بهترین وکیل دادگاه انقلاب در تهران
بهترین وکیل دادگاه انقلاب تهران فردی است که تجربیاتی در دادگاه انقلاب و حضور در جلسات دادگاه و دفاع از متهمان مختلف دارد.
علاوه بر این وکیل دادگاه انقلاب با تجربه ، با شیوه و روند دادرسی در دادگاه انقلاب و دادگاههای کیفری آشنا است. از اینرو وی میتواند بخوبی جریان پرونده در دست گرفته و موکل خود را راهنمایی نماید. همچنین با حضور بموقع در جلسات بازپرسی و دادگاه به سوالات بازپرس و قاضی پاسخ داده و دفاعیات محکمی از متهم بعمل آورد.
وی با مطالعه دقیق پرونده و مذاکره با متهم و جمع آوری دقیق ادله و مستندات پرونده و تنظیم لایحه دفاعیه ، میتواند صحنه دادگاه را در اختیار خود بگیرد و بازپرس و قاضی و دادستان را متوجه توانایی های خود نماید.
مطلب مفید | نحوه تملک املاک بلاصاحب
مسئولیت وکیل دادگاه انقلاب باتجربه
مسئولیت وکیل دادگاه انقلاب باتجربه در موارد زیر قابل اجرا خواهد بود:
- انعقاد قرارداد وکالت و عمل به مفاد آن
- حضور بموقع در جلسات دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری و دیگر مراجع قضایی و دفاع موثر از حقوق موکل خود.
- ثبت کلیه نامه ها ، لوایح ، مکاتبات و نیز جمع آوری مدارک و مستندات و ثبت آن در پرونده .
- ارائه بموقع مدارک ، مستندات ، شواهد و … و گزارش مربوط به آن به دادگاه .
- قدرت تجزیه و تحلیل جرم و فضای مجرمانه و تبیین آن بمنظور رفع اتهام از موکل خود.
مطلب مفید | تفاوت دعاوی ملکی کیفری و حقوقی