ارث بردن جنین و خنثی از پدر ، میزان ارث جنین و خنثی ، نقش تغییر جنسیت در ارث
وضعیت ارث جنین و خنثی از پدر
ارث بردن جنین از پدر
در هنگام فوت متوفی ممکن است در میان وراث ، جنین نیز باشد. اگر این جنین را منتسب به متوفی بدانیم ، مانند سایر خویشاوندان محسوب می شود و انتظار می رود که او نیز ارث از پدر ببرد. گاهی جنین پیش از تولد از بین می رود. بنابراین لازم است بدانیم جنین در چه صورتی از پدر خود ارث می برد و چه تأثیری در سهم الارث سایر وراث دارد؟
شرایط ارث بردن جنین از پدر
ماده 875 قانون مدنی برای وراثت جنین دو شرط را ذکر کرده است:
انعقاد نطفه در هنگام فوت پدر
در صورت جهل به زمان انعقاد نطفه، با توجه به اینکه تاریخ فوت از طریق پزشکی قانونی قابل تعیین است بنابر فرض بر این گذاشته می شود که انعقاد نطفه پس از فوت پدر انجام شده است. در نتیجه جنین محروم از ارث پدر خواهد بود. اگرچه منتسب به پدر متوفایش باشد.
زنده متولد شدن جنین
الف) مطابق ماده 957 قانون مدنی زنده متولد شدن جنین، نشانگر آن است که او از زمان انعقاد نطفه از شرط برقراری ارث برخوردار است.
ب) زنده به دنیا آمدن برای ارث بردن کفایت می کند و زنده ماندن شرط نیست.
پ) برابر ماده 876 قانون مدنی اگر شک شود که جنین زنده به دنیا آمده یا نه، به عبارتی آیا شرط وراثت محقق شده یا نه؟ اصل، عدم تحقق شرط است، یعنی اصل، بر زنده به دنیا نیامدن است.
مطلب مرتبط | وکیل ارث و انحصار وراثت
تکلیف ارث هنگام بارداری همسر
هر گاه همسر زن باردار فوت نماید ماده 878 قانون مدنی فرض های زیر را بیان کرده است:
- جنین، مانع ارث همه وراث دیگر میشود. در این مورد باید تا به دنیا آمدن او تقسیم ارث به عمل نیاید. مثلاً بازماندگان متوفی همسر موقت او که باردار است و نوه اش باشند.
- جنین مانع ارث بعضی از وراث میشود. در این مورد تقسیم ارث به عمل نمی آید. مانند حالتی که بازماندگان متوفی عبارتند از همسر دائمی اش که باردار است، پدر، مادر، نوه.
- جنین مانع هیچ یک از وراث نمیشود. در این صورت سهم جنین را معادل پسر کنار می گذارند و پس از تولد، سهم او مشخص می شود. بطور مثال متوفی یک زن باردار و یک پسر داشته باشد.
ارث حمل و بارداری
سهم ارث خنثی از پدر
در نظام حقوقی ایران میزان سهم الارث فرزند دختر با پسر، برادر با خواهر و پدر با مادر متفاوت است. در واقع جنسیت عامل تعیین کننده میزان سهم الارث است. بنابراین تشخیص جنسیت وارث نقش اصلی را در تعیین سهم او دارد. گاهی در میان وراث افرادی هستند که جنسیت آنها مشخص نمی شود و به اصطلاح خنثی هستند. سوال اصلی در این است که میزان سهم الارث خنثی چگونه تعیین می شود؟ ملاک برای تعیین میزان سهم الارث چه زمانی است؟
مطلب مفید | ارث از همسر ، فرزند ، مادر و پدر
اگر وراث متوفی خنثی بوده و از جمله وراثی باشد که ذکور دو برابر اناث ارث می برد، سهم الارث او به طریق ذیل تعیین می شود:
خنثی ظاهر
منظور از خنثی ظاهر کسی است که یکی از علائم زن بودن یا مرد بودن غلبه داشته باشد. اگر علائم رجولیت غالب باشد، سهم الارث یک پسر از طبقه خود و اگر علائم اناثیت غلبه کند، سهم الارث یک دختر از طبقه خود را می برد.
خنثی مشکل
منظور از خنثی مشکل کسی است که هیچ یک از علائم زن بودن یا مرد بودن غلبه نداشته باشد و نتوان حدس زد که فرد مرد است یا زن. اگر هیچ یک از علائم، غالب نباشد، نصف مجموع سهم الارث یک پسر و یک دختر از طبقه خود را خواهد برد. در واقع سهم خنثای مشکل که هیچ یک از علائم اش غالب نباشد، یک و نیم می شود.
مطلب مفید | سهم الارث زن از شوهر
برای تعیین سهم الارث، جنسیت ورثه در چه زمانی باید مدنظر قرار گیرد؟
برای اینکه سهم الارث ورثه را تعیین کنیم، باید جنسیت ورثه را در حین فوت متوفی در نظر بگیریم.
نقش تغییر جنسیت در تعیین سهم الارث :
برای تعیین سهم الارث فرد با جنسیت جدید باید چند فرض را تفکیک نمود:
- سهم الارث زوج یا زوجه:
با تبدیل جنسیت ، ازدواج منحل شده و هیچ ارثی از یکدیگر نمیبرند.
- وضعیت سهم الارث فرزندی که تغییر جنسیت داده از اموال والدین متوفی:
نکته : سهم الارث فرزندان براساس جنسیت زمان فوت والدین محاسبه و پرداخت میشود.
- الف) سهم الارث پدر و مادری که تغییر جنسیت داده از اموال فرزندان: براساس جنسیت زمان انعقاد نطفه فرزند محاسبه و پرداخت میشود.
- ب) سهم ارث شخصی که تغییر جنسیت داده از اموال برادر و خواهر متوفی: براساس جنسیت زمان فوت متوفی محاسبه و پرداخت خواهد شد.