رجوع در طلاق توافقی و شرایط آن
رجوع در طلاق توافقی
آشنایی با شرایط رجوع در طلاق توافقی
بسیاری از زوجین با شرایط طلاق و بویژه طلاق توافقی آشنا نیستند. به عنوان مثال بیشتر آنان ممکن است ندانند که در طلاق توافقی ، امکان رجوع برای زوجین وجود دارد.
باید گفت رجوع بعد از طلاق توافقی امکان پذیر است . اما در صورتی که طلاق از نوع رجعی باشد. در غیر این صورت زوجین نمی توانند بعد از جدایی به یکدیگر رجوع کنند.
شایان ذکر است در طلاق توافقی ، اساس کار زوجین برای طلاق ، تفاهم و توافق آنان در مورد موضوعات مهم زندگی مشترک از جمله مهریه ، حضانت ، اجرت المثل و جهیزیه و اموال و دارایی های مشترک است. بنابراین توافق نامهای که زوجین تنظیم و امضا میکنند پس از بررسی از سوی قاضی ، در نهایت منجر به صدور گواهی عدم سازش و جاری شدن صیغه طلاق توافقی خواهد شد.
از آنجا که در برخی طلاق ها امکان بازگشت یا رجوع زوجین وجود دارد ، در این مقاله وکیل طلاق توافقی در مورد شرایط رجوع زوجین در طلاق توافقی بحث خواهد نمود.
طلاق توافقی چه نوعی از طلاق است؟
یکی از روش ها در انجام طلاق ، طلاق توافقی است. در این روش کشمکشهای جاری میان زوجین در هنگام طلاق وجود ندارد. پر واضح است که این نوع از طلاق بیشتر در میان زوجینی که نسبت به حقوق یکدیگر مطلع هستند یا آن را باور دارند ، رواج دارد. از اینرو در جریان طلاق ، کمتر شاهد درگیری و خصومت میان آنان هستیم. در هر حال مراحل طلاق توافقی نسبت به سایر روشهای طلاق با آرامش بیشتری دنبال میشود.
توافقنامه طلاق
در طلاق توافقی ، زوجین مکلفند قبل از ثبت دادخواست طلاق ، ابتدا در مورد مسائل مهم از جمله : مهریه، نفقه، جهیزیه، اجرت المثل، حضانت فرزندان و…. با یکدیگر توافقنامه مکتوب تنظیم کنند.
مطلب مفید | زمان طلاق توافقی
این توافقنامه پس از تنظیم و امضا از طرف زوجین ، به همراه دادخواست طلاق توافقی از طریق ثبت در دفاتر خدمات قضایی الکترونیک برای دادگاه ارسال و اساس تصمیم قاضی برای صدور حکم گواهی عدم سازش خواهد بود.
رجوع در طلاق یعنی چه؟
هر گاه بعد از جاری شدن صیغه طلاق ، امکان مراجعه زوج به زوجه به لحاظ قانونی و شرعی وجود داشته باشد ، به این عمل ، رجوع در طلاق گفته میشود. البته شرط رجوع آن است که نوع طلاق میان زوجین ، طلاق رجعی باشد. پس ، اجرای طلاق بائن (خلع یا مبارات) امکان رجوع زوج وجود ندارد.
رجوع از طلاق توافقی
برای بازگشت و عدول از طلاق باید به نوع طلاق نگاه کرد. اگر طلاق از نوع رجعی باشد امکان بازگشت مرد به زن بعد از طلاق وجود دارد. در طلاق توافقی نیز همین رویه وجود دارد.
اگر طلاق از نوع بائن باشد امکان بازگشت زوج به زوجه بعد از طلاق وجود ندارد. رجوع در طلاق از نوع خلع یا مبارات به گونه ای است که زوجه در مدت عده بعد از طلاق ، به فدیه ای که به زوج پرداخته ، رجوع نماید و آن را پس بگیرد. در این صورت امکان رجوع در طلاق بائن (خلع یا مبارات) برای زوج به وجود آمده و حق رجوع به همسر خود را دارد. بنابراین در طلاق توافقی و جاری شدن صیغه طلاق ، زن و مرد میتوانند پس از جدایی ، تحت شرایطی به یکدیگر بازگردند.
مطلب مفید | وکیل طلاق توافقی خانم در غرب تهران
شرایط رجوع پس از طلاق توافقی
برای رجوع از طلاق توافقی ، لازم است شرایط زیر را در نظر گرفت :
- رجوع کننده حتما باید زوج باشد.
- رجوع باید در زمان عده یعنی مدت زمانی که زن حق ازدواج مجدد را ندارد ، صورت پذیرد ( عده نگهداشتن بعد از طلاق از نظر قانونی و شرعی برای زوجه واجب و ضروری است. مدت زمان عده در موارد مختلف مانند فوت همسر ، نکاح منقطع و یا طلاق متفاوت است. مدت زمان عده در طلاق ۳ ماه پس از جاری شدن صیغه طلاق است).
- رجوع کننده باید در عمل و قول ، میل و رغبت خود به بازگشت به زندگی و همسرش نشان دهد.
- نیازی نیست در رجوع صیغه عقد مجدد خوانده شود.
- از نظر قانونی ، رجوع را حتماً باید ثبت نمود.
قانون رجوع بعد از جدایی زوجین
از منظر قانون ، رجوع در طلاق توافقی بدین صورت است که اولاً طلاق باید حتماً از نوع رجعی باشد. البته بطور معمول طلاق از نوع رجعی است. مگر آنکه زن یائسه یا باکره باشد که در این صورت ، طلاق بائن صورت پذیرد.
در طلاق رجعی ، زوج میتواند به زوجه رجوع کند و درخواست زندگی مشترک بدهد. اگرچه در طلاق رجعی مرد میتواند با اراده خود رجوع کند و زن نیز نمی تواند مانع رجوع او شود اما چون در طلاق توافقی زوجین با توافق یکدیگر تصمیم به طلاق گرفته اند ، بهتر است مرد رضایت زن به رجوع را بدست آورد.
از قوانین مهم رجوع آن است که رجوع بعد از طلاق توافقی باید ثبت شود. یعنی زوج موظف است به دفترخانهای که طلاق توافقی در آن ثبت شده مراجعه و تاریخ رجوع بعد از طلاق توافقی را ثبت کند. البته چون در مدت عده زوجین همچنان محرم یکدیگر هستند لازم نیست که عقد نکاح مجدد خوانده شود .
مدت زمان رجوع بعد از طلاق توافقی
در طلاق توافقی ، اگر زن یائسه یا باکره باشد ، مطابق قانون ، طلاق از نوع بائن است و مرد حق رجوع به زن را ندارد.
به استناد ماده 1148 قانون مدنی «در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است». بنابراین مستند به قانون مدنی ، زوجین تنها در زمان عده که یک مدت سه ماهه است ، فرصت دارند به یکدیگر بازگردند.
از اینرو لازم است برای محاسبه شروع عده و پایان آن ، این محدوده زمانی را بطور دقیق بدانیم.
اگر زن باردار باشد مدت عده او تا پایان بارداری است و تا زمان وضع حمل ، مرد فرصت دارد که به همسر خود رجوع کند.
ثبت قانونی رجوع در طلاق توافقی
زوج پس از رجوع موظف است به دفترخانه ثبت طلاق مراجعه و رجوع پس از طلاق توافقی را ثبت نماید . همچنین درخواست ابطال صورت جلسه طلاق را به سردفتر ارائه دهد.
در صورتیکه مرد پس از یک ماه از رجوع ، آن را ثبت نکند، زن میتواند از او شکایت کند و دادگاه حکم الزام مرد به ثبت رجوع را صادر خواهد کرد. چنانچه مرد حکم را اجرا نکند به جریمه نقدی ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ریال و ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس محکوم خواهد شد.