ارسال لایحه به دادگاه

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 9 صبح تا 8 شب با شماره 09306977305 تماس بگیرید.

 ارسال لایحه به دادگاه

ارسال لایحه برای دادگاهارسال لایحه به جای حضور در دادگاه

وقتی پرونده ای در دادگاه در جریان رسیدگی قرار میگیرد، طرفین ممکن است علاوه بر حضور در دادگاه و یا گاهاً بدون حضور در دادگاه ، لایحه دفاعیه تنظیم و به دادگاه تقدیم کنند.

برای ارائه دادخواست و یا لایحه به دادگاه ، اولین گام ، مراجعه به دفتر خدمات قضایی است. در آنجا لازم است از قبل شماره ثنا داشته باشید. البته نگران نباشید. چنانچه شماره ثنا نداشته باشید همزمان میتوانید با صرف چند دقیقه وقت، در همان محل شماره ثنا نیز دریافت کنید.

مطلب مفید | مجازات استراق سمع و شنود

در دفتر خدمات قضایی ، متن تایپ و ذخیره شده لایحه را که از قلبل تنظیم کرده اید را در اختیار متصدی مربوطه قرار دهید تا در اولین فرصت در قالب لایحه قضایی به دادگاه ارسال شود.

مطلب مفید | وکیل تنظیم لایحه و دادخواست و …

تنظیم و ارسال لایحه به دادگاه به جای حضور در مرجع قضایی رسیدگی کننده به پرونده ، به جز مواردی که نیاز به حضور باشد ، امکان پذیر است .

اگرچه قاعده دعاوی حقوقی و کیفری آن است که طرفین دعوی یا وکلای آنها ، در فرایند رسیدگی به دعاوی ، راساً در مراجع قضایی حاضر شوند و حضوراً ، از خود دفاع کنند، با این وجود ، در مواردی امکان دارد با توجه به مقتضیات پرونده و یا شرایط صاحب پرونده و یا وکیل وی ، آنها بنا به دلایل شخصی یا حقوقی تمایلی به حضور در دادگاه نداشته باشند.

در این موارد ، قانون این اجازه را به طرفین پرونده میدهد تا به جای حضور در دادگاه ، اقدام به ارسال لایحه نمایند.

البته تشخیص اینکه در چه مواردی میتوان صرفاً به ارسال لایحه بسنده کرد و در چه مواردی حضور در دادگاه الزامی و یا با تاثیر بیشتر در پرونده همراه است ، و اینکه مهلت ارسال لایحه ببه دادگاه چقدر است ، با وکیل خبره ای است که وکالت پرونده را بر عهده دارد.

وی میتواند راهنمای خوبی برای این منظور باشد.

مطلب مفید | داوری در قرارداد داوری

در مقاله حاضر قصد داریم در ارتباط با این موضوع یعنی ارسال لایحه به دادگاه صحبت نماییم. همچنین در ادامه ، در مورد نحوه ارسال لایحه ، مهلت ارسال لایحه به دادگاه و دیگر نکات مرتبط با آن نکات حقوقی مهم را مورد توجه قرار دهیم.

قانون در مورد ارسال لایحه به دادگاه چه می گوید؟

بر اساس قانون ، هر شخص اعم از حقیقی یا حقوقی حق دارد در محاکم قضایی علیه اشخاص دیگر طرح دعوا نماید و در جلسه رسیدگی ، ادله و مدارک خود را به دادگاه ارائه و خواهان برقراری حق و حقوق خود شود.

همچنین کسانی که علیه آنها پرونده ای در دادگاه اقامه شده میتوانند در دادگاه حاضر شوند و از خود دفاع نمایند. البته قانون این اجازه را به افراد میدهد به جای حضور در دادگاه ، لایحه قضایی تنظیم و به مرجع مربوطه تقدیم نمایند.

مطلب مفید | درخواست تنظیم لایحه ، دادخواست و…

با این وجود ، در مواردی ، طرفین دعوی باید در دادگاه حضور پیدا کنند و به ارائه توضیح بپردازند. البته دادگاه میتواند در غیاب آنها وارد فرایند رسیدگی شود و سرانجام ، حکم صادر کند.

برخورد دادگاه میتواند در اشکال مختلف رخ دهد. بدین معنا که ممکن است از همان ابتدا دادخواست خواهان رد شود. یا اینکه در صورت امتناع خوانده در دادگاه و عدم ارسال لایحه ، علیه وی حکم غیابی صادر شود .

شرایط تقدیم لایحه به مرجع قضایی

همانطور که اشاره شد ، ارسال لایحه به جای حضور در دادگاه امکان پذیر است و در این صورت ، دادگاه با توجه به لایحه قضایی ارائه شده توسط طرفین و وکلای آنها ، به دعوی حقوقی یا کیفری رسیدگی نموده و رای صادر می کند .

تقدیم لایحه به دادگاهعلاوه بر این ، در مواردی هم که طرفین یا وکلای آنها ، عذر موجه عدم حضور در دادگاه داشته باشند ، می توانند با ارسال لایحه ، عدم حضور در دادگاه و استناد به عذر موجه خود ، از دادگاه بخواهند که وقت جلسه را تجدید نماید .

در خصوص شرایط ارسال لایحه به دادگاه و نرفتن به جلسه رسیدگی ، ماده 93 و 94 قانون آیین دادرسی مدنی تاکید میکند «اصحاب دعوا می‌توانند در جلسه دادرسی حضور یافته یا لایحه ارسال نمایند»(ماده 93). همچنین «هریک از اصحاب دعوا می‌توانند به جای خود وکیل به دادگاه معرفی نمایند. ولی در مواردی که دادرس حضور شخص خواهان یا خوانده یا هر دو را لازم بداند این موضوع در برگ اخطاریه قید می‌شود. دراین صورت شخصاً مکلف به حضور خواهند بود»(ماده 94).

مطلب مفید | اظهارنامه چیست؟

در مواردی که قاضی ، حضور خود آنها را لازم بداند ، این موضوع را ضمن برگه احضاریه دادگاه ، قید می کند. که در این صورت ، مکلف به حضور هستند. در غیر این صورت ، رسیدگی به دعوی ادامه پیدا میکند. اگر خواهان حاضر نشود، دادخواستش ابطال شده و اگر خوانده حاضر نشود ، رای غیابی علیه وی صادر می شود .

یک شرط دیگر در خصوص ارسال لایحه به دادگاه به جای مراجعه حضوری ، آن است که نباید در لایحه به مطالب غیر ضروری ، غیر مرتبط و حاشیه ای پرداخته شود. همچنین مطالب مطرح شده باید مستند و مستدل همراه با مدارک و اسنادی باشد که ضمیمه دادخواست یا شکواییه میشود.

نقل هر مطلب کذب و غیر واقعی نیز میتواند برای مطرح کننده آن دردسرهایی را ایجاد کند .

مراجعه به دفتر حدمات قضایی

متقاضی باید ابتدا به دفتر خدمات قضایی مراجعه نماید. با داشتن شماره ثنا (که از قبل آن را از همان دفاتر اخذ نموده) ، از طریق دفتر خدمات ، دادخواست و یا لایحه خود را به دادگاه تقدیم میکند.

مقررات ارسال لایحه به دادگاه کیفری

باید دانست در دعاوی کیفری نظیر : سرقت ، ضرب و جرح ، کلاهبرداری و غیره ، نمی توان به جای حضور در دادگاه کیفری ، لایحه فرستاد .

رسیدگی به دعاوی کیفری با دعاوی حقوقی تفاوت دارد . ممکن است در صورت عدم حضور در دادگاه کیفری و نیاز به حضور متقاضی در آن مرجع ، دادگاه تحت شرایط خاصی ، حکم جلب متهم را صادر نماید .

از اینرو چنانچه در احضاریه دادگاه کیفری ، حضور فرد ضروری قید شود، لازم است احضارشونده ضمن مراجعه به دادگاه ، از خود دفاع نماید. مگر اینکه دلایل موجه عدم حضور در دادگاه کیفری داشته باشد که در این صورت نیز ، میتواند با ارسال لایحه عدم حضور ، عذر موجه خود را شرح دهد تا در صورت احراز این امر توسط دادگاه ، رسیدگی به پرونده تجدید شود .

با این وجود ، در مواردی امکان ارسال لایحه به جای حضور در دادگاه کیفری نیز وجود دارد. یعنی خود شخص و یا وکیل وی ، می توانند به جای حضور در دادگاه ، کلیه دفاعیات خود را به صورت مکتوب ، قید نمایند. و با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی ، ثبت نمایند. لکن ارسال لایحه به جای حضور ، در شرایطی امکانپذیر است که دادگاه ، لزوم حضور فرد را در متن احضاریه ، قید نکرده باشد .

ارائه لایحه توسط وکیل به دادگاه

علاوه بر طرفین دعوی ، وکلای آنها نیز می توانند اقدام به ارسال لایحه نمایند. ثبت لایحه توسط وکلا به این صورت است که از طریق سامانه ثنا ، لوایح مربوطه ، ثبت و به دادگاه ارائه می شود .

بر اساس ماده 42 قانون آیین دادرسی مدنی ، امکان دارد وکیل ، بصورت همزمان به دو یا چند دادگاه دعوت شود. لذا امکان حضور در همه آنها را نداشته باشد. در این صورت لازم است به دادگاهی مراجعه نماید که بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری ، حضور وی الزامی است . و به دادگاه های دیگر ، باید لایحه کتبی بفرستد. یا اگر دارای حق وکالت در توکیل است ، وکیل دیگری معرفی کند .

علاوه بر این ،  وکلا نیز ممکن است عذر موجهی برای عدم حضور در دادگاه حقوقی یا کیفری داشته باشند. در این صورت می توانند دلیل عدم حضور خود را ضمن ارائه یک لایحه عدم حضور ، قید نمایند. دادگاه ، پس از رسیدگی و احراز موضوع ، جلسه رسیدگی را تجدید نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up