نحوه تنظیم دادخواست طلاق

با سلام.
کاربر گرامی برای برقراری ارتباط با مشاور حقوقی در امور دعاوی خانواده ، از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

نحوه تنظیم دادخواست طلاق

نحوه تنظیم دادخواست طلاقآشنایی با نحوه تنظیم دادخواست طلاق

در هنگام دعوای متارکه میان زوجین ، یک نکته اساسی چگونگی طرح دعوا و نحوه تنظیم دادخواست طلاق است.

افامه دعوا و درخواست طلاق به عنوان یکی از مطرح ترین دعاوی خانواده ، از تشریفات قضایی و آیین دادرسی خاص برخوردار است. بدون رعایت این تشریفات ، امکان رسیدگی به دعوا وجود ندارد.

رسیدگی به هر دعوا ، با تنظیم و تقدیم دادخواست به مرجع قضایی ، شروع میشود. در مورد طلاق نیز دادگاه خانواده زمانی وارد رسیدگی به درخواست طلاف میشود که یکی از طرفین دادخواست طلاق را به دادگاه تقدیم کرده باشد.

تنظیم دادخواست طلاق تابع شرایط و مقررات خاصی است. بخشی از این اصول تابع شرایط عمومی تنظیم دادخواست است که در قانون آیین دادرسی مدنی اشاره شده است. بخش دیگر مربوط به محتوای دادخواست است که باید مورد توجه کسی باشد که دادخواست طلاق را تنظیم مینماید. خواه یکی از زوجین و یا وکیل انتخابی آنان که تحت عنوان وکیل اجرای درخواست طلاق پیگیر امور طلاق خواهد بود.

در این مقاله در مورد جزییات موضوع بیشتر بحث خواهیم نمود.

انواع دادخواست طلاق و نحوه تنظیم آن

دادخواست طلاق بر حسب عامل درخواست ، در سه شکل : طلاق از طرف مرد ، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی مطرح می‌شود. طبق قانون هیچ دادگاهی حق رسیدگی به دعوا را ندارد مگر آنکه دادخواست آن تقدیم دادگاه شده باشد. در مورد طلاق نیز این قاعده صدق میکند. یعنی برای آنکه به دادخواست طلاق در مرجع قضایی رسیدگی شود، لازم است دادخواست طلاق تنظیم و تقدیم آن مرجع شود.

اصول کلی در نحوه تنظیم دادخواست طلاق

در انواع طلاق یکسری قواعد کلی وجود دارد که باید در هنگام تنظیم دادخواست طلاق رعایت شود.

در طلاق توافقی ، زوجین باید ابتدا در مورد موضوعات مهم از جمله : مهریه ، حضانت فرزندان ، نفقه و اجرت المثل و دارایی های مشترک به توافق رسیده و توافقنامه مکتوب تهیه و تنظیم و امضا کرده باشند.

مطلب مفید | سریع ترین روش طلاق

این توافقنامه در زمان تنظیم دادخواست طلاق توافقی تهیه میشود و ضمیمه دادخواست طلاق توافقی میگردد.

در هنگام تنظیم دادخواست طلاق توافقی ، در ستوان خواهان ، نام زن و شوهر قید میشود. اما در ستوان خوانده اسمی نوشته نمیشود. زیرا این دعوا فاقد خوانده می باشد.

در تنظیم دادخواست طلاق از طرف زوجه ، حتماً زوجه برای دریافت حکم طلاق باید دادگاه را متقاعد به صدور حکم طلاق نماید. انجام این کار نیز چندان ساده نیست. در نتیجه وی باید در ستون دلایل و ضمائم به ذکر دلیل یا دلایل قانونی بپردازد که قاضی مجاب به صدور حکم طلاق شود. دادخواستی که بدون ذکر دلیل و مدرک باشد امکان پذیرش ندارد و رد خواهد شد.

مطلب مفید | طلاق غیابی

در تنظیم دادخواست طلاق از طرف مرد ، زوج با توجه به اینکه حق طلاق قانوناً بر عهده او است ، به این موضوع اشاره می‌کند که تمام حقوق مالی همسر خود را پرداخت نموده و از مرجع قضایی تقاضای صدور حکم طلاق را دارد.

درخواست طلاق و دادخواست آندرخواست صدور گواهی عدم امکان سازش

در دادخواست طلاق ، زن یا شوهر در نقش خواهان ، درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش را مینمایند. صدور حکم طلاق منوط به انجام یک سری مراحل در دادگاه است و تنظیم و ثبت دادخواست تنها بخشی از فرآیند دعاوی طلاق می‌باشد.

بعد از ثبت دادخواست طلاق ، زوجین ابتدا وارد مرحله مشاوره میشوند. همچنین در طلاق به درخواست زن و یا طلاق به درخواست مرد ، طرفین حتماً باید داور خود را به دادگاه معرفی نمایند. سپس مراحل طلاق از طریق ارائه نظر داوران به دادگاه ادامه می یابد و دادگاه در نهایت با توجه به جمیع جهات ، رای خود را اعلام خواهد نمود.

با دادخواست طلاق آشنا شوید

در میان اوراق قضایی ، دادخواست بدون شک پرکاربردترین آن است. برگ دادخواست در حقیقت یک فرم مخصوص چاپی است که برای اقامه دعاوی حقوقی در دادگاههای عمومی حقوقی بکار میرود. هیچ دعوای حقوقی بدون تنظیم دادخواست مرتبط با آن دعوا ، از طریق مراجع قضایی پیگیری و یا رسیدگی نمی شود. لذا افراد برای پیگیری حقوق حقه خود در دادگاه باید دادخواست را تنظیم کنند. دادخواست از ابتدا در دفتر خدمات قضایی ثبت میشود. خواهان یک دعوا باید از قبل متن دادخواست خود را تایپ نموده و فایل آن را جهت ثبت الکترونیکی تحویل دفتر خدمات الکترونیک قضایی نزدیک محل سکونت خود نماید.

البته به صرف ثبت دادخواست طلاق و تقدیم آن به دادگاه صالح ، نباید انتظار داشت دادگاه فوراً درخواست خواهان را بپذیرد. بلکه خواهان باید در دادخواست طلاق به دلایل محکمه پسند برای طلاق اشاره نموده و مدارک مرتبط با درخواست خود را ضمیمه دادخواست نماید.

در دادخواست طلاق ، خواهان درخواست میکند دادگاه حکم گواهی عدم امکان سازش را صادر نماید. بر اساس حکم صادره ، خواهان در موعد مقرر به محضر مراجعه و صیغه طلاق در محضر جاری میشود.

ارائه مشاوره اجباری قبل از حکم طلاق

باید بدانید از چند سال قبل ، شیوه اجرای حکم طلاق تا حدودی تغییر کرده و مرحله مشاوره قبل از فرایند دادرسی در این شیوه گنجانیده شده است. لذا زن و شوهری که تمایل به طلاق توافقی و یا یک جانبه دارند ابتدا باید مرحله مشاوره را گذرانیده و نامه مرکز مشاوره را دریافت نمایند. سپس وارد مراحل قضایی شوند. یعنی دادخواست طلاق را ثبت نمایند.

دادخواست طلاق در حقیقت درخواست صدور مجوز لازم برای جدایی طرفین از مرجع قانونی است. دادخواست طلاق زمانی ثبت و تنظیم می‌شود که علاوه بر طی مراحل مشاوره ، یکی از زوجین یا هر دو ، برای طلاق به تصمیم قطعی برسند.

شرایط دادخواست طلاق

شرایط دادخواست طلاقدعاوی طلاق بر اساس این که از طرف چه کسی درخواست شود، دارای شرایط مشخصی است که در این بخش شرایط هر یک از دعاوی طلاق که به تبع آن دادخواست ارائه و تنظیم می‌شود را به صورت مجزا بررسی می‌کنیم.

برای آن که دعوا طلاق بنا به خواسته خواهان در نهایت به صدور حکم طلاق منتهی شود، لازم است که شرایط ذکر شده در قانون برای آن وجود داشته باشد.

شرایط دادخواست طلاق از طرف مرد

در هر یک از شیوه های طلاق ، شرایط مرتبط با آن باید رعایت شود. قانون ایران حق طلاق را به شوهر داده است . مواردی که زوج قصد طلاق دارد ، می‌تواند بدون ذکر دلیل خاص ، دادخواست طلاق تنظیم نموده و برای بررسی به دادگاه ارسال کند.

در دادخواست طلاق از طرف مرد به استناد ماده 1133 قانون مدنی ، لازم است زوج تمام حقوق مالی همسر خود را پرداحت بنماید. پرداخت مهریه ، نفقه و اجرت المثل از جمله حقوق زن است که باید تا قبل از طلاق تکلیف آن روشن شود.

مطلب مفید | شماره وکیل طلاق 

چنانچه زوج توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد میتواند بطور همزمان درخواست اعسار بدهد تا در صورت پذیرش از طرف دادگاه ، ابتدا به خواسته اعسار رسیدگی شود.

ارائه نصف اموال شوهر

در دادخواست طلاق از طرف مرد ، چنانچه شوهر دلیل قانونی برای طلاق نداشته باشد، طبق قانون ، نصف دارایی و اموال وی به زوجه تعلق می‌گیرد.

لازم به ذکر است که آن دسته از اموال و دارایی که شوهر در طول دوران رابطه زندگی مشترک به دست آورده در زمان طلاق ، نصف آنها به زوجه می‌رسد.

شرایط دادخواست طلاق از طرف زن

هر گاه زن دلیل موجه و قانونی برای طلاق داشته باشد و یا از همسر خود حق وکالت در طلاق اخذ کرده باشد میتواند دادخواست طلاق از جانب زوجه را تنظیم و به دادگاه ارائه دهد.

دادگاه تنها در صورتی بنا به خواسته زوجه ، حکم طلاق را صادر می‌کند که خواهان در این زمینه دلایل موجه و قانونی داشته باشد. در طلاق از طرف زوجه بر خلاف درخواست طلاقی که از جانب شوهر ارائه می‌شود، خواهان بدون داشتن دلیل امکان ارائه درخواست طلاق را ندارد.

شرایط دادخواست طلاق توافقی

شرط اساسی در طلاق توافقی آن است که زن و ظوهر ابتدا توافقنامه طلاق توافقی را تهیه کنند و در آن تمام موضوعات مشترک از جمله مهریه ، حضانت فرزندان ، نفقه ، اجرت المثل و دارایی های مشترک را تعیین تکلیف نموده و موافقت خود را در مورد آنها مکتوب نمایند.

بنابراین هنگام تنظیم دادخواست طلاق توافقی حتماً این توافقنامه ضمیمه دادخواست خواهد شد.

راهنمای تکمیل دادخواست طلاق

در هر یک از انواع دادخواست طلاق ، طبق ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی ، موارد زیر درج می‌شود :

  1. نام ، نام خانوادگی ، نام پدر ، سن ، اقامتگاه و حتی‌الامکان شغل خواهان. (‌در صورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود، مشخصات وکیل نیز باید درج گردد.)
  2. نام ، نام خانوادگی ، اقامتگاه و شغل خوانده.
  3. تعیین خواسته و بهای آن(درج عنوان صدور گواهی عدم امکان سازش) .
  4. تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می‌داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد.
  5. آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد.
  6. ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد، از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره، ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می‌شود و اگر دلیل، گواهی گواه باشد، خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند.
  7. امضای دادخواست دهنده و در صورت عجز از امضاء، اثر انگشت او.

در متن دادخواست طلاق ، خواهان باید بطور مختصر به تاریخ عقد ، تعداد فرزندان ، علت درخواست جدایی و درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش اشاره کند.

تمامی مواردی که در متن دادخواست وجود دارند ، در مورد دعاوی طلاق باید مطابق با ضوابط تنظیم دادخواست ، نگارش شوند . عدم درج صحیح اطلاعات دادخواست طلاق منجر به رد شدن دادخواست از طرف دادگاه رسیدگی کننده می‌شود.

مطلب مفید | بهترین وکیل طلاق تهران

موارد عسر و حرج برابر با ماده 1130 قانون مدنی

چنانچه دلیل زوجه برای طلاق ، عسر و حرج باشد، باید دلایلی که در ستون دلایل و ضمائم دادخواست اشاره می‌شود، مطابق با ماده 1130 قانون مدنی باشد. طبق این ماده ، زوجه می‌تواند برای طلاق به دلیل عسر و حرج به یک یا چند مورد از موارد زیر استناد کند:

  • ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه
  • اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلا وی به مشروبات الکلی
  • محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر
  • ضرب و شتم یا هرگونه سو استفاده مستمر زوج
  • ابتلا زوج به بیماری‌های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید.

نحوه تنظیم دادخواست طلاق توافقی

در دادخواست طلاق توافقی ، زوجین باید مشخصات هویتی خود را در آن وارد نمایند. سپس در ستون خواسته ، صدور گواهی عدم امکان سازش ، به درخواست زوجین را تقاضا کنند. بعد از این مراحل، باید در ستون شرح خواسته، مشروح درخواست خود و در صورت تمایل ، توافقات در خصوص مهریه ، فدیه طلاق ، حضانت و ملاقات با فرزندان و سایر موارد را توضیح دهند. در نهایت از دادگاه ، تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش را بنمایند.

نمونه دادخواست طلاق توافقی

ریاست محترم دادگاه خانواده

اینجانبان ………….. فرزند ………….. و …………… فرزند ……………. به مدت 10 سال است که به موجب سند نکاحیه شماره …………. در دفترخانه …………… به عقد دائم یکدیگر درآمده ایم و حاصل این ازدواج، یک فرزند مشترک به نام……………….. می باشد. اکنون، به علت اختلافات فرهنگی ، قادر به ادامه زندگی مشترک نیستیم ، تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش جهت طلاق توافقی از آن مرجع محترم مورد استدعا می باشد.

توافقات اینجانبان، به شرح زیر است:

زوجه، 109 سکه از 110 سکه بهار آزادی مندرج در سند نکاحیه را در قبال طلاق ، به زوج بذل می نماید.

حضانت فرزند مشترک با زوج است و زوجه ، یک روز در هفته به مدت 6 ساعت ، حق ملاقات با ایشان را دارد.

زوجه، هیچ ادعایی در خصوص نفقه، اجرت المثل و جهیزیه خود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up