عدم تبعیض در پرداخت مزد
آشنایی با موضوع عدم تبعیض در پرداخت مزد
عدم تبعیض در پرداخت مزد به صورت خلاصه به برابری دستمزدها در پرداخت حقوق کارگران اشاره دارد. بر این اساس ، کسانی که در شرایط محیطی و کاری یکسانی کار میکنند نباید مزدشان تفاوتی با دیگری داشته باشد.
در برخی شرایط این موضوع نادیده گرفته می شود. این بدان معنا است که تبعیض در پرداخت وجود دارد.
در ادامه قصد داریم به بررسی دقیقتر این موضوع بپردازیم.
منظور از مزد و قانون عدم تبعیض در پرداخت مزد چیست؟
وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی در توضیح ضوابط مربوط به شرایط کار، ضمن تعریف مزد، چگونگی تعیین آن و… با صراحت همه قوانین مربوط به پرداخت مزد را در چندین بند ذکر کرده است. یکی از آن ها تذکر و توضیح در مورد عدم تبعیض در پرداخت از سوی کارفرمایان است.
مطلب مفید | وکیل بیمه بیکاری
مزد شامل همه وجوهی است که به صورت نقدی، غیر نقدی یا ترکیبی از این دو به ازای کار انجام شده توسط یک نفر به او تعلق می گیرد.
پرداخت مزد به صورت منظم و در بازه های زمانی مشخصی که قبلا در قرارداد ذکر شده است باید توسط کارفرما به کارگر پرداخت شود. پرداخت مزد می باید صرفاً به صورت نقدی و با پول رایج کشوری صورت پذیرد .
مطلب مفید | ضمانت در قرارداد کار
قانون عدم تبعیض در پرداخت مزد به معنی آن است که اگر انجام کار در شرایط کاملاً برابر در محیطی یکسان انجام شود، میزان مزد پرداخت شده به خانم و آقا باید برابر باشد.
همچنین عدم تبعیض در پرداخت مزد علاوه بر تفاوت جنسیتی به موارد تبعیض آمیز دیگری مانند تفاوت سنی، نژاد، اقلیت های مذهبی، اعتقادات سیاسی خاص، قومیت های مختلف و… شمولیت دارد.
چه عواملی در میزان پرداخت مزد تاثیر دارند؟
پرداخت مزد کارگر بر اساس نظریه های مختلف صورت می گیرد. به عنوان مثال برخی از جوامع به نظریه هایی مانند بهره وری و قدرت پرداخت معتقد هستند . کارفرمایان متناسب با این نظریه ها اقدام به پرداخت حقوق کارگر مینمایند.
عامل تاثیر گذار دیگر نوع جامعه ای است که کارگر در آن مشغول به کار است. به طور کلی جوامع را میتوان به سه دسته سنتی، مدرن و پست مدرن طبقه بندی کرد.
مطلب مفید | مسئولیت حوادث ناشی از کار
در جوامع سنتی مبنای مزد بر اساس عقاید و نظرات کارفرمایان معین می شود. در جوامع مدرن برای پرداخت مزد تلاش می شود تا ارزیابی های دقیقی برای عملکرد افراد و طبقه بندی رده های شغلی مختلف صورت گیرد.
مبنای پرداخت مزد بر اساس این طبقه بندی ها و نتایج ارزشیابی ها میباشد.
در جوامع پست مدرن میزان دستمزد و پرداختی بر مبنای تئوری فردی شدن کار و حقوق تعیین می شود.
نکته حائز اهمیت این است که در تمام این جوامع ممکن است اصل عدم تبعیض در پرداخت مزد بطور کامل رعایت نشود.
منظور از عدم تبعیض جنسیتی در پرداخت مزد چیست؟
عدم تبعیض در پرداخت مزد شامل موارد مختلفی میشود. مهم ترین مورد را می توان تبعیض در پرداختی ها به واسطه تفاوت های جنسیتی دانست.
قانون مزد برابر برای تمام کسانی که شاغل هستند اعم از خانم و آقا این حق را میدهد که در مورد کارهایی که دارای بهرهوری مشابه هستند، حقوق یکسانی دریافت کنند.
این موضوع به ظاهر بسیار ساده و واضح است اما در حقیقت بطور کامل تحقق پیدا نکرده و اجرای دقیق هنوز میسر نشده است.
وقتی به کار با ارزش یکسان اشاره می کنیم منظور کارهایی است که شبیه هم هستند یا مشابهت بالایی با هم دارند.
انواع رده های شغلی و ارزش گذاری آنها
همچنین ممکن است دو ردیف شغلی دارای مشابهت زیادی با هم نباشند اما ارزش یکسانی داشته باشند. تقسیم بندی انواع رده های شغلی و ارزش گذاری آنها توسط وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی انجام می شود.
اهمیت این موضوع به خاطر توجه به عدم تبعیض در پرداخت مزد به واسطه تفاوت جنسیتی است.
ممکن زن یا مرد کارهایی انجام دهند که از لحاظ کیفی، سطح مهارت، میزان مسئولیت، شرایط و محیط کار با یکدیگر دارای تفاوت هایی باشند اما در نهایت دارای ارزش یکسانی باشند.
به این ترتیب ضروری است تا میزان مزد دریافتی هر دو گروه برابر باشد.
به عنوان مثال تصور کنید که بسیاری از آقایان در شغل های مربوط به ساخت و ساز فعال هستند که این شغل ممکن است از نظر ارزشی کاملاً با یک ردیف شغلی مانند پرستاری از کودکان و سالمندان یکسان باشد.
اما در عمل میزان مزد دریافتی توسط پرستاران کودک یا سالمند که در مهدکودک یا خانه ها شاغل هستند، نسبت به مشاغلی که در حوزه ساخت و ساز هستند بسیار کمتر باشد.
مطلب مفید | عیدی کارگران
در برخی از کشورها قوانین مشخصی وضع شده که متناسب با آن کارهای متفاوت با ارزش یکسان که توسط زن و مرد انجام میشود، درصورت ارزش برابر ، باید دارای مزد یکسانی باشد.
کلام پایانی
عدم تبعیض در پرداخت مزد همواره دغدغه تمامی افرادی است که در دنیای کار و تجارت حضور دارند. این موضوع برای کارفرمایان و کارگران بسیار حائز اهمیت است.
انواع مختلفی از تبعیض در پرداخت مزد مانند تبعیض نژادی، جنسیتی، قومیتی و… دیده می شود . به نظر می رسد اجرای دقیق قوانین مربوط به پرداختی های عادلانه نیازمند بررسی های دقیق تر باشد.
قانون کار در حال حاضر اصلی ترین مرجع برای پرداخت حقوق میباشد.
مطلب مفید | وکالت دعاوی حقوقی و کیفری