قیم کیست؟ ویژگی های قیم چیست؟

با سلام.
کاربر گرامی برای برقراری ارتباط با مشاور حقوقی در امور دعاوی خانواده ، از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

قیم کیست؟ ویژگی‌های قیم چیست؟

چه کسی میتواند قیم باشد؟

چه کسی میتواند قیم باشد؟

آیا میدانید قیم کیست و دارای کدام ویژگیها است؟

یکی از پرکاربردترین مسائل در حقوق ، موضوع قیم است. مسائلی با عنوان” قیم کیست” و “چه وظایفی بر عهده قیم است”، از چنان اهمیتی برخوردار هستند که در قسمت امور حسبی قانون حمایت خانواده و قانون مدنی به آنها پرداخته شده است. ممکن است افراد زیادی تفاوتی میان قیم، کفیل، سرپرست، ولی قهری و … را ندانند و همه را یکی بدانند. در حالی که تمامی این اصطلاحات با یکدیگر متفاوت هستند.

مطلب مفید |  صدور گواهی انحصار وراثت

اصطلاح  قیم زمانی کاربرد پیدا میکند که فردی بدون سرپرست میماند. یعنی فاقد ولی میشود. در این حالت فردی توسط دادگاه برای سرپرستی و اداره کارهای وی انتخاب می‌شود. این که فردی بتواند قیم بشود یا خیر، تنها توسط قاضی تشخیص داده می‌شود. در ادامه متن با ما همراه باشید تا با این مباحث بیشتر آشنا شوید.

قیم چه کسی است؟

قیم را می‌توان به دو صورت لغوی و حقوقی معنا کرد. در لغت به فردی گفته می‌شود که با عناوینی همچون سرپرست یا متولی، امور شخصی فرد محجور را بر عهده دارد. در حقوق نیز قیم به فردی گفته می‌شود که دادگاه او را برای تمامی مسائل فرد محجور اعم از امور شخصی و مالی در نظر گرفته است. بر اساس ماده 1218 قانون مدنی، محجور همان فردی است که نمی‌تواند مسائل مالی یا امور شخصی خود را اداره کند. لذا باید شخصی باشد تا در این راه به او یاری دهد و مسائل او را بر عهده بگیرد.

مطلب مفید | بطلان معامله بدلیل صدور حکم حجر

تا اینجا تا حدودی دانستید قیم کیست. حال باید به شما بگوییم که بر اساس قانون مدنی افرادی که جد پدری یا پدر ندارند و زیر سن قانونی هستند، نیاز به قیم دارند. همچنین برخی از مجانین و افراد غیر رشید نیز به قیم نیاز دارند. برای تعیین قیم ، ابتدا باید دادستان تقاضا دهد. سپس، دادگاه با بررسی شرایط فرد مشخص می‌کند که او می‌تواند قیم باشد یا خیر.

همچنین دقت داشته باشید که انتصاب فرد به‌ عنوان قیم تحت شرایط خاصی انجام می‌شود. از اینرو وی باید بتواند به وظایفی که طبق قانون بر عهده او است، عمل کند. همین ‌طور نکته حائز اهمیت دیگر این است که اگر قیم نتواند به وظایف خود عمل کند یا از انجام آن‌ها شانه خالی کند، می‌توان او را برکنار کرد.

شرایط و وظایف قیم در مقابل شخص محجور

شرایط و وظایف قیم در مقابل شخص محجور

افراد نیازمند قیم چه کسانی هستند؟

در ماده 1218 قانون مدنی، افرادی که نیاز به قیم دارند، مشخص شده است. این افراد عبارتند از:

  • افراد کم سن و سال و کودکانی که دارای ولی نیستند.
  • افراد دیوانه و اشخاص نابالغی (عقب افتاده یا غیر رشید) که جنون و عدم رشد آن‌ها به دوران کودکی آن‌ها برمی‌گردد و ولی ندارند.
  • افراد دیوانه و افراد نابالغی (غیر رشید یا عقب افتاده) که جنون یا عدم رشد آن‌ها به دوران کودکی‌شان برنمی‌گردد.شرایط و وظایف قیم در مقابل شخص محجور

قیم کیست؟ و چه شرایطی باید داشته باشد؟

تا این جا دانستید که قیم کیست . حال می‌خواهیم به شرایط او بپردازیم. به این دلیل که قیم اداره امور مالی و فردی شخص محجور را به عهده دارد، باید شرایطی را که در قانون مدنی برای او در نظر گرفته شده است، دارا باشد.

طبق ماده 1192 قانون مدنی، اگر فرد محجور مسلمان باشد، نمی‌توان قیمی نامسلمان برای او در نظر گرفت. بر اساس ماده 1231 قانون مدنی، برخی افراد دیگر را نیز نمی‌توان به‌ عنوان قیم شناخت که در زیر به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • افرادی که خودشان محجور هستند یا فرزند دارند.
  • افرادی که دارای سوءپیشینه هستند و محکوم شده‌اند.
  • افرادی که ورشکسته شده‌اند و نمی‌توانند از پس هزینه‌های شخصی خود برآیند.
  • افرادی که دارای فساد اخلاقی هستند.

بنابراین می‌توان گفت فرد قیم باید دارای صفت امانت باشد .همچنین بتواند صلاحیت خود را برای سرپرستی محجور به دادگاه نشان دهد.

در این راستا، اگر خویشاوندان و نزدیکان شخص محجور توانایی قیم شدن را داشته باشند، نسبت به سایر افراد اولویت دارند. اگر مادر محجور زنده باشد، مادامی که ازدواج مجدد نکرده باشد، می‌تواند قیمومیت فرد محجور را بر عهده بگیرد.

به دلیل حساسیت بالایی که بحث قیمومیت دارد، قوانین و مقررات زیادی در این خصوص تدوین شده است.  این قوانین ناظر به این است که افراد عادی نتوانند به خوبی بر آن‌ها مسلط باشند. از این رو، لازم است از مشاوران حقوقی مجرب در این زمینه کمک گرفته شود.

گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری با سابقه درخشان و کادر مجرب آماده است که خدمات ارزشمند خود را به متقاضیان عزیز ارائه دهد. و امورات حقوقی آنها را در مراجع قضایی دنبال کند.

ویژگی‌های اصلی قیم

در ادامه مطلب قیم کیست، باید به شما بگوییم که این فرد چه ویژگی‌هایی دارد؟ فردی که به‌ عنوان قیم از طرف دادگاه انتخاب می‌شود، باید ویژگی‌هایی را داشته باشد. یکی از این ویژگی‌ها داشتن درک کامل از شرایط اقتصادی جامعه است. سایر خصوصیاتی که این فرد باید داشته باشد، عبارتند از:

  • عدل و انصاف
  • رعایت مصلحت محجور
  • بلوغ
  • صحت عقل
  • قوای دماغی(قدرت تشخیص)

زمانیکه قیم در طول مدت قیمومیت یکی از این شرایط را از دست بدهد، به ‌راحتی می‌توان او را از سمت قیمومیت کنار گذاشت و فرد دیگری را به جای او منصوب کرد.

محجور و قیم و وظایف محوله

محجور و قیم و وظایف محوله

نگاهی به وظایف اصلی فرد قیم

مهم‌ترین وظایف قیم مربوط به امور مالی است. معمولاً مسائل مالی مسائلی هستند که دادگاه و دادستان به ‌شدت روی آن‌ها حساس هستند. و نسبت به آن‌ها دقت بسیار زیادی دارند. در کنار مسائل مالی، مسائل غیر مالی و شخصی نیز برای دادگاه حائز اهمیت هستند. و این ‌گونه نیست که این مسائل هیچ اهمیتی برای دادگاه نداشته باشند.

با این ‌وجود، مسئله‌ای که موجبات سوء استفاده را به ‌راحتی فراهم می‌کند، امور مالی است. بنابراین، بر اساس قانون می‌توان به محدودیت‌های زیر اشاره کرد:

  • قیم نمی‌تواند اموال محجور اعم از خانه، دوچرخه و … را به فروش برساند، البته او می‌تواند با ارائه ادله به دادگاه نشان دهد که مصلحت محجور در فروش است.
  • قیم نمی‌تواند از سند ملک و املاک محجور به عنوان رهن برای بانک استفاده کند. مگر این که این کار با موافقت دادستان انجام شود و مصلحت محجور در آن باشد.
  • قیم نمی‌تواند معامله‌ای با محجور انجام دهد و یک سمت آن خود قیم باشد. تفاوتی ندارد که قیم می‌خواهد مالی به محجور بدهد یا مالی از او بگیرد.

جمع‌بندی

قیم کیست؟ قیم به فردی گفته می‌شود که در غیاب پدر یا مادر سرپرستی فرد محجور اعم از مجنون، صغیر یا فرد غیر رشید را بر عهده دارد. دادگاه تشخیص می‌دهد که آیا فرد می‌تواند به ‌عنوان قیم در نظر گرفته شود یا خیر. به دلیل این که تمامی امور مالی و شخصی محجور بر عهده قیم است، دادگاه با دقت شرایط قیم را بررسی می‌کند.

مطلب مفید | بهترین وکیل پایه یک دادگستری

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این که قیم کیست و چه شرایط و وظایفی دارد ، می‌توانید از گروه حقوقی تخصصی ملکی اداری کمک بگیرید. کارشناسان این گروه حقوقی می‌توانند شما را در راه رسیدن به قیمومیت یاری داده و پیگیر پرونده‌تان باشند.

2 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام وقت بخیر لطفا هرجور در توانتونه کمکم کنید،
    من حیاط پدرمو بعد فوتش از خواهر و برادرام خریدم،اونموقع بنا ب دلایلی خونه رو قول نامه ای از تو بنگاه معامله کردیم،الان ک بعد چندسال میخام خونمو سند بزنم خواهر کوچیکم که باهام به مشکل خورده میگه اونموقع من شونزده سالم بوده و سن تکلیف نبودم الان بنظرتون شکایت کنم من محکوم میشم یا خواهرم لطفا راهنمایی کنید با تشکر

    پاسخ
    • معامله با کسانی که اهلیت ندارند باطل است بنابراین بهتر است با خواهرتان مذاکره و رضایت او را بدست آورید.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up