خانواده

هزینه عمل تطبیق جنسیت چقدر است؟

هزینه عمل تطبیق جنسیت چقدر است؟

هزینه تغییر جنسیت

هزینه عمل تغییر جنسیت شامل چه مواردی است؟

یکی از مهمترین دغدغه های افراد متقاضی عمل تطبیق جنسیت ، هزینه عمل تغییر جنسیت است.

این افراد بدنبال یافتن پاسخی برای این سوال هستند که آیا بودجه آنان برای انجام عمل تغییر جنسیت کافی است یا خیر؟

بطور قطع نمیتوان گفت برای انجام عمل تطبیق جنسیت ، چه میزان باید هزینه کرد. زیرا انجام این عمل ، به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. اولاً باید روشن نمود عمل تغییر جنسیت مربوط به تبدیل جنسیت زن به مرد است یا بالعکس . همچنین باید دید چه عمل های جانبی دیگری برای عمل تطبیق جنسیت مورد نیاز است .

علاوه بر این ، لازم است بدانیم در مورد هر کدام از دو عمل تطبیق جنسیت ، از کدام ابزار و لوازم باید بهره ببریم . همه این موارد میتواند هزینه عمل تطبیق جنسیت را افزایش یا کاهش دهد.

عمل تطبیق جنسیت چگونه انجام میشود؟

قبل از آنکه در مورد هزینه عمل تطبیق جنسیت صحبت کنیم لازم است وارد موضوع عمل تغییر جنسیت شویم و ابعاد آن را مورد توجه قرار دهیم.

باید دانست افراد در شرایط عادی ، تفاوتی میان هویت بیولوژیکی با هویت جنسی خود احساس نمی کنند. یعنی اغلب افراد ، جنسیت مردانه یا زنانه ای که با آن متولد میشوند را همان هویتی می دانند که در ذهن خود دارند و این دو کاملاً بر هم منطبق است . اما در افراد ترنس سکشوال احساس از هویت خود با واقعیت بیولوژیکی تفاوت دارد و انطباق میان این دو وجود ندارد. این تفاوت می تواند برای افراد ، با ناراحتی ، افسردگی و اضطراب همراه باشد.

تغییرات هورمونی و مشکلات ژنتیکی دلیل اصلی آشفتگی جنسی در افراد است. همین موضوع موجب میشود بسیاری از افراد ترنس بدنبال راهی برای رهایی از این مشکل باشند. یعنی توسل به شیوه عمل تغییر جنسیت .

خوشبختانه در سالهای اخیر حمایت های حقوقی از این نوع عمل و قانونمند کردن آن موجب شده است مشکلات گذشته کمتر شود و عمل تطبیق جنسیت در سایه حمایت های قانونی انجام پذیر باشد.

بنابراین افرادی که از آشفتگی جنسی رنج می برند ، قادر خواهند بود تغییر جنسیت دائمی داشته باشند تا به جنسیت دلخواه خود برسند. جراحی تغییر جنسیت امکان تغییر در ظاهر فیزیکی و دیگر مشخصات جنسی را فراهم خواهد کرد.

ویژگیهای افراد ترنس و نیاز به عمل تطبیق جنسیت

افراد ترنس بر اساس هویت و نیازهای جنسیتی ویژه خود ، در جامعه زندگی میکنند و رفتار آنان پاسخی به نیازهای درونی آنان است.

عمل تغییر جنسیت شامل انجام عمل در چند ناحیه بدن است. از جمله بازسازی ناحیه تناسلی، بازسازی قفسه سینه، بزرگ کردن سینه و هیسترکتومی .

زمان مناسب عمل

ابهام اغلب افراد ترنس ، در مورد زمان مناسب برای شروع عمل تغییر جنسیت است. باید گفت زمان این عمل تابع سه شرط اساسی است :

– سن مناسب برای عمل ،

-آمادگی روحی و روانی برای انجام عمل ،

– اخذ موافقت های قانونی .

روند جراحی تغییر جنسیت چگونه است؟

معمولاً روند درمان بیماری و تغییر جنسیت با اقدامات روانپزشکی آغاز میشود. بدین ترتیب امکان سنجش وضعیت روحی و آمادگی ذهنی افراد متقاضی تغییر جنسیت ، ارزیابی خواهد شد. در گام بعد بیمار تحت هورمون درمانی قرار میگیرد. یعنی به یک خانم ، هورمون اندروژن و به یک آقا ، هورمون استروژن تزریق خواهد شد. هدف از این کار ایجاد تغییرات ظاهری در مرد و زن است . به عنوان مثال ، رشد مو در بدن زن متقاضی تغییر جنسیت و بالعکس از بین رفتن مو در مردان متقاضی جنسیت زن .

در گام بعد بیمار باید برای مدت یکسال با وضعیت و ظاهر جدید خود در محافل و مجالس ظاهر شود. از این طریق اثبات خواهد شد آیا وی از نظر روحی آمادگی پذیرش تغییر جنسیت را دارد یا خیر؟

«ترنسکشوال» و «هموسکشوال» ها کیستند؟

بسیاری از افراد نمیدانند افراد ترنس یا ترنسکشوال ها کیستند . لذا ممکن است تفاوتی میان «ترنسکشوال» با «هموسکشوال» قائل نباشند. خوب اگر تفاوتی میان این دو گروه وجود دارد ، این تفاوت چیست؟

الف) ترنسکشوال ها با هویت جنسی خود مشکل دارند . یعنی فرد ، جنسیت مرد دارد ولی خود را زن می داند و برعکس .

نکته مهم آن است که این گروه برای برقراری ارتباط با جنس مخالف خود مشکلی ندارند.

ب) هموسکشوال ها با هویت جنسی خود مشکل ندارند . بدین صورت که این افراد ظاهر خود را می پذیرد و با آن مشکلی نخواهد داشت. ولی در ارتباط با جنس مخالف این گونه نیست و تمایلات این افراد به سمت جنس موافق خود می باشد.

به مردانی که تمایل به برقراری ارتباط جنسی با مرد دارند “گی” و به زنانی که به زنان تمایل جنسی دارند “لزبین” گفته میشود که هر دو جزء موارد هموسکشوال یا همجنسگرایی است.

عمل جراحی تطبیق جنسیت

تشریح مراحل عمل تغییر جنسیت

به طور معمول افراد ترنس بایستی مراحلی را سپری کنند تا بتوانند اقدام به جراحی تغییر جنسیت نمایند که این مراحل عبارت است از:

الف) اقدامات روانپزشکی

عملیات تغییر یا تطبیق جنسیت در مراحل مختلف دنبال میشود . گام اول با اقدامات روانشناختی آغاز میشود. روانپزشک در جلسات مختلف تمایلات فرد را مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد.

بعد از آنکه مشخص شد فرد متقاضی ، هویت ترنس دارد ، به وی توصیه میشود حداقل شش ماه تا دو سال برای ایجاد تطبیق با جامعه ، با ظاهر جنسی که بدان تمایل دارد وارد جامعه شود . بطور مثال در صورت آنکه جنسیت فرد دختر است سعی نماید با لباسهای دخترانه اما موهای کوتاه وارد اجتماع شوند.

ب) اخذ مجوز رسمی جراحی تغییر جنسیت

برابر روال معمول ، بعد از چند جلسه ، روانپزشک احتمالاً  به این تشخیص میرسد که  متقاضی تغییر جنسیت ، آمادگی لازم برای انجام جراحی تغییر جنسیت را دارد .

البته برای اخذ مجوز رسمی لازم است متقاضی تغییر جنسیت از طریق دادگاه به کمیسیون پزشکی قانونی معرفی گردد. با تایید کمیسیون ، دادگاه حکم تغییر جنسیت را صادر مینماید.

پ) نحوه انجام جراحی تغییر جنسیت

در گام اول متقاضی وارد فرایند هورمون درمانی میشود. بطور معمول این مرحله حدود یک سال زمان میبرد. تا متقاضی این مرحله را طی نکند عمل جراحی انجام نمیپذیرد. بعد از این مرحله ، متقاضی عمل تطبیق جنسیت وارد فرایند عمل جراحی میشود. عمل جراحی میتواند تغییر جنسیت از مرد به زن یا بالعکس باشد.

عمل جراحی مرد به زن

در عمل تطبیق جنسیت از مرد به زن معمولاً اقدامات زیر انجام میپذیرد :

  • برداشت آلت تناسلی ،
  • تغییر شکل بافت های اطراف ،
  • استفاده از گرافت پوستی به منظور بازسازی واژن
  • پروتز سینه ،
  • حجم دهی باسن ،
  • انجام تغییرات در صورت .
عمل جراحی زن به مرد

در عمل جراحی تغییر زن به مرد اقدامات زیر در چند مرحله انجام میپذیرد:

  • برداشت رحم ،
  • گرافت بافت از بازو و شکم و بازسازی آلت تناسلی ،
  • اتصال لابیا ماژور به کیسه بیضه و پیشابراه به آلت تناسلی ،
  • تزریق هورمون به منظور افزایش اندازه کلیتوریس و بازسازی آلت تناسلی .

عمل جراحی تغییر جنسیت و تاثیرات آن

افرادی که تحت عمل جراحی تطبیق جنسیت قرار میگیرند معمولاً استرس کمتری را تجربه میکنند و از تغییرات جنسی خود احساس خوشایند خواهند داشت. همچنین به میزان قابل توجهی از آشفتگی جنسی آنان کاسته می شود و بهبودی در میزان استرس و افسردگی شان مشاهده خواهد شد.

 روند قانونی تغییر جنسیت در ایران

تغییرجنسیت از نظر حقوقی در احوال شخصیه آن فرد همچون نام کوچک، میزان ارث، میزان دیه و مسائلی از این قبیل تغییر به وجود می‌آورد.

براساس قانون حمایت خانواده، صدور مجوز برای عمل تغییرجنسیت در صلاحیت دادگاه خانواده است. براین اساس متقاضیان ابتدا باید روند قانونی و پزشکی تغییرجنسیت را انجام دهند تا بتوانند این عمل را به شکل قانونی دنبال نمایند.

به استناد بند ۱۸ ماده چهار قانون حمایت خانواده ، درخواست مجوز برای عمل تغییرجنسیت افراد ترنس‌سکشوال یک موضوع کاملا پذیرفته شده است که در صلاحیت دادگاه خانواده است. ابتدا شخص متقاضی باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و به طرفیت دادگاه خانواده ، دادخواست صدور مجوز تغییرنام و تغییرجنسیت تنظیم کند.

سپس قاضی پرونده فرد را به پزشکی‌ قانونی ارجاع می‌دهد تا متقاضی زیرنظر یک روانپزشک مراحل درمانی و تشخیصی لازم را طی نماید. پس از آنکه پزشکی‌قانونی در خصوص اختلال تراجنسیتی فرد به تشخیص رسید ، نظر خود مبنی‌ بر لزوم یا عدم‌ لزوم تغییر جنسیت را به قاضی ارائه میکند. قاضی نیز رای خود را بر این اساس صادر مینماید.

برآورد هزینه عمل تطبیق جنسیت

هزینه عمل تغییر جنسیت معمولاً بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان برآورد میشود. درباره هزینه عمل تغییر جنسیت نیز فاکتورهای زیادی دخیل است . از جنسیت ، مراحل جراحی ، نوع مراقبت‌های بعد از عمل و نوع پوشش بیمه‌ها و بیمارستان‌ها و انجام این عمل در داخل یا خارج از ایران، در تغییر هزینه‌های این عمل موثر هستند.

با توجه به اینکه در ایران این عمل در چهارچوب مشخص و ضوابط قانونی قابل انجام است ، بیمه‌ها نیزمعمولاً بین ۳۰ تا ۹۰ درصد هزینه ها را پرداخت می‌کنند. همچنین ممکن است در مورد برخی افراد ، از طرف بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی(ره) کمک‌ هزینه‌هایی تعلق می‌گیرد.

تعداد کمی از بیمه‌ها هزینه عمل‌های جراحی را تا حدی پوشش می‌دهند . اما بیشتر آنان این عمل‌ را جزء عمل زیبایی به‌حساب میآورند. لذا هزینه آنها را پوشش نمی‌دهند.

با توجه به اینکه بیشتر افراد دارای تراجنسیتی ، حمایت خانواده‌ها را در انجام عمل تغییر جنسیت ندارند و از حمایت‌های مالی لازم برخوردار نیستند ، توان انجام عمل را ندارند. از اینرو ناچارند رنج‌های ناشی از این اختلال را درطول زندگی‌شان تحمل کنند.

نقش وکیل تطبیق جنسیت

وکیل تطبیق جنسیت می تواند دادخواست تغییر جنسیت و نام انتخابی جدید را از سوی اداره ثبت احوال به دادگاه ارائه نماید. در جلسات دادگاه حضور یابد و از موکل خود جهت تغییر جنسیت دفاع کند. انتخاب یک وکیل تطبیق جنسیت حرفه ای برای صدور حکم تغییر مشخصات در ثبت احوال و تحویل مدارک هویتی جدید برای موکل نقش بسیار مهمی دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا