اعتراض ثالث طاری چیست؟

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

اعتراض ثالث طاری چیست؟

اعتراض ثالث طاری چیست؟

با اعتراض ثالث طاری آشنا شوید

یکی از انواع روشهای فوق العاده شکایت نسبت به احکام دادگاهها ، اعتراض شخص ثالث است. در قانون آیین دادرسی مدنی احکام مربوط به این شیوه اعتراض و نحوه طرح شکایت  بیان شده است .

به استناد قانون آیین دادرسی مدنی ، اعتراض شخص ثالث به دو صورت میتواند طرح شود: 1. اعتراض ثالث اصلی 2. اعتراض ثالث طاری .

خوب است بدانیم اعتراض اصلی و طاری تفاوتهایی با یکدیگر دارند. در این مقاله درنظر داریم در مورد اعتراض طاری صحبت کنیم.

مفهوم اعتراض ثالث طاری

اعتراض ثالث طاری عبارت است از اعتراض یکی از طرفین دعوا به رایی که قبلا در دادگاهی صادر شده و طرف دیگر برای اثبات مدعای خود ، آن رای را به عنوان دلیل ابراز کرده است.

ماده ۴۱۹ قانون دادرسی مدنی در تعریف این نوع اعتراض مقرر میدارد: اعتراض ثالث طاری عبارت است از اعتراض یکی از طرفین دعوا به حکمی که سابقاً در دادگاهی صادر شده است . زیرا طرف مقابل وی در دعوا از این حکم صادر شده به عنوان ادله و مدارک استفاده کرده است.

مطلب مفید | اعتراض ثالث و اثبات مالکیت

شرایط اعتراض ثالث طاری

به استناد ماده ۴۲۱ قانون آیین دادرسی مدنی ، شرایط دعوا به شرح زیر است :

  • یکی از طرفین یک دعوا ، به رای دادگاه دیگری استناد نماید و طرف دیگر مجبور به اعتراض به آن رای شود.
  • اگر اعتراض در همان دادگاه رسیدگی شود، نیازی به تقدیم دادخواست ندارد.
  • اگر درجه دادگاه صادرکننده رأی استناد شده بالاتر باشد ، اعتراض باید با تقدیم دادخواست در آن دادگاه مطرح شود.
  • چنانچه دادگاهی که به دعوای اصلی رسیدگی می کند تشخیص دهد رای مورد اعتراض مؤثر در اصل دعوا است ، تا حصول نتیجه اعتراض ، رسیدگی به دعوا را به تاخیر می اندازد . در غیر این صورت رسیدگی کرده و رای صادر می کند .

مطلب مفید | اعتراض ثالث اجرایی

دادخواست اعتراض

همانطور که قبلاً گفتیم اعتراض ثالث طاری به دو صورت مطرح میشود. یا در همان دادگاه رسیدگی کننده به اصل دعوا که در این صورت نیازی به تقدیم دادخواست ندارد. یا اینکه اعتراض به دادگاهی میرود که یکی از طرفین دعوا به رای آن دادگاه استناد کرده و درجه آن دادگاه نیز بالاتر از دادگاهی است که در حال رسیدگی به دعوای دو نفر میباشد. در این صورت اعتراض ثالث طاری به دادنامه استنادی با تقدیم دادخواست به دادگاهی میرود که قبلاً آن دادنامه را صادر نموده است.

در این صورت ، طرف مقابل حق اعتراض به رأی و تصمیم مستند طرف مقابل را دارد. مطابق ماده ۴۲۱ قانون آیین دادرسی مدنی: « اعتراض طاری در دادگاهی که دعوا در آن مطرح است بدون تقدیم دادخواست بعمل خواهد آمد. ولی اگر درجه دادگاه پایین‌تر از ‌دادگاهی باشد که رأی مورد استناد را صادر کرده ، معترض ، دادخواست خود را به دادگاهی که رأی را صادر کرده است تقدیم می‌نماید . و موافق اصول ، در‌آن دادگاه رسیدگی خواهدشد.

مقایسه دعوای اعتراض ثالث طاری با دادخواست آن

اگر اعتراض ثالث در همان دادگاهی رسیدگی شود که معترض در آن پرونده دارد ، فقط به رای استنادی طرف دیگر اعتراض میشود. اما اگر اعتراض به دادگاهی برود که رای قابل استناد را صادر نموده در آنجا اعتراض با تقدیم دادخواست مورد رسیدگی قرار میگیرد.

مطلب مفید | نحوه رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی

مهلت اعتراض 

اگر رسیدگی به اعتراض شخص ثالث طاری در صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده دعوا باشد رسیدگی به پرونده موقتا به تعویق خواهد افتاد. در نهایت اعتراض رد یا پذیرفته خواهد شد.

چنانچه رسیدگی کننده به اعتراض مورد نظر در صلاحیت دادگاه صادر کننده رای باشد ، در این صورت شخص معترض ظرف بیست روز فرصت دارد دادخواست خود را به دادگاه صادر کننده رای ارائه دهد.

نظریه مشورتی شماره ۷/۹۶/۶۸۰ مورخ ۱۳۹۶/۰۳/۲۳

تاریخ نظریه: ۱۳۹۶/۰۳/۲۳
شماره نظریه: ۷/۹۶/۶۸۰
شماره پرونده: ۸۰۸-۱/۱۲۷-۹۵

استعلام:

۱- آیا معترض ثالث طاری موضوع مواد ۴۱۹و ۴۲۱ و۴۲۳ قانون آئین دادرسی مدنی و معترض ثالث اجرائی موضوع مواد ۱۴۶و ۱۴۷ قانون اجرای احکام مدنی الزام و تکلیف دارند نام و نام خانوادگی و اقامتگاه خوانده دعوی اعتراض ثالث را در درخواست اعتراض ثالث تعیین و تعرفه کنند؟
۲- در صورتی که معترض ثالث طاری یا اجرائی تکلیف و الزام فوق را اجرا نکند محکمه باید چه نوع تصمیم یا رأی اتخاذ و انشا کند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:

اولا: هرگاه اعتراض ثالث طاری در دادگاهی که دعوا در آن مطرح است به عمل آید برابر صدر ماده ۴۲۱ قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی ۷۹ نیاز به تقدیم دادخواست ندارد. در این صورت چنانچه طرفین رأی مورد اعتراض متعدد نباشند، بدیهی است که هر دو، طرف دعوی اعتراض ثالث طاری می‌باشند. اما اگر متعدد باشند معترض باید شخص یا اشخاص طرف دعوای خود را معین نماید. در هر دو حالت فوق باید نشانی ایشان را نیز قید کند.

به عبارت دیگر عدم نیاز به تقدیم دادخواست نافی تعیین طرف دعوی اعتراض ثالث طاری و نشانی آنها نمی‌باشد . و چنانچه هر یک از این موارد را معین نکند و به نظر دادگاه رسیدگی ممکن نباشد، دادگاه قرار عدم استماع دعوای اعتراض ثالث طاری را صادر می کند. بدیهی است در خصوص عدم اعلام نشانی گر چه در فرض مطروحه مورد از موارد صدور اخطار نقص دادخواست که از وظایف مدیر دفتر است نمی‌باشد ولی منعی وجود ندارد که مدیر دفتر بنا به دستور دادگاه به معترض اخطار کند که نشانی صحیح طرف های اعتراض خود را اعلام کند و یا درخواست نشر آگهی نماید.
ثانیا: در خصوص اعتراض اجرائی موضوع ماده ۱۴۷ قانون اجرای احکام مدنی، همانگونه که در متن این ماده تصریح شده است مفاد شکایت باید به طرفین ابلاغ شود . و منظور از طرفین مذکور در این ماده، محکوم له و محکوم علیه هستند . که در هر حال طرف دعوای اعتراض ثالث اجرائی می‌باشند . و از نظر لزوم اعلام نشانی ایشان و ضمانت اجرای مربوط، وضعیت مشابه بند یک است.

منبع:  اداره کل حقوقی قوه قضاییه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up