وکیل راههای اثبات نسب

با سلام.
کاربر گرامی برای برقراری ارتباط با مشاور حقوقی در امور دعاوی خانواده ، از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

وکیل راههای اثبات نسب

وکیل اثبات نسبآشنایی با وکیل راههای اثبات نسب

گاهی میان خویشاوندان ، یا والدین و فرزندان آنها مسائلی اتفاق می افتد که لازم است رابطه خویشاوندی و یا نسب فامیلی به اثبات برسد. اثبات نسب باید مسیر قانونی و حقوقی را طی کند .

اگر بخواهیم از منظر حقوقی و قانونی به موضوع اثبات نسب نگاه کنیم ، انواع نسب می تواند شامل نسب مشروع ، نسب ناشی از رابطه جنسی بدون اطلاع از عدم وجود رابطه زوجیت و نسب نامشروع (ناشی از عمل جنسی غیر قانونی) دانست .

مطلب مفید | بررسی شرایط اثبات زوجیت و اثبات نسب

مستند به قانون ، فقط فرزندانی که نسب آنها مشروع و قانونی است ، می توانند از حقوق مقرر در قانون مانند ارث ، استفاده کنند .

باید دانست ، فرزند متولد شده چه ناشی از ازدواج رسمی و مشروع باشد و چه ناشی از رابطه نامشروع ، گرفتن شناسنامه برای نوزاد و پرداخت نفقه ، وظیفه قانونی پدر است. زیرا بر اساس قانون ، فرزندان(چه مشروع و چه نامشروع) نیازمند برخورداری از حقوق اجتماعی نظیر تحصیل ، درمان و غیره هستند .

در این خصوص ، معمولاً مراجعه به وکیل راههای اثبات نسب میتواند کار را برای افرادی که نیازمند اقدامات حقوقی و قانونی برای اثبات نسب هستند آسان کند. اما همه وکلا در این زمینه فعالیت نمیکنند و لازم است در زمان مراجعه به وکیل برای اثبات نسب ، دقت نظر بیشتری به خرج دهید.

دعوای اثبات نسب چیست؟

در برخی موارد ، رابطه خویشاوندی یا نسب فرزند بگونه ای است که پدر ، رابطه زوجیت و در نتیجه ، فرزند به خود را نمی پذیرد . مسئله نفی یا انکار نسب در این موارد مطرح میشود .

در دو حالت زیر ، نیازمند اثبات نسب خواهیم بود :

الف) پدر ، فرزند متولد شده از همسر را ، به خود ملحق نداند.

ب) عقد زوجین به ثبت نرسیده و برای فرزند ، شناسنامه ای گرفته نشده باشد و پدر نیز ، مفقود یا فوت شده باشد .

مطلب مفید | اثبات نسب خویشاوندی

در دو مورد فوق ، فرزند میتواند دعوایی را تحت عنوان دعوی اثبات نسب مطرح کند. وکیل راههای اثبات نسب در هر دو مورد میتواند تسهیل کننده مشکلات و وکیل متخصص در ثبت دعوی و دفاع از حقوق موکل خود باشد.

انواع رابطه نیازمند اثبات نسب

در جریان اثبات نسب ، ما با دو نوع رابطه خویشاوندی مواجه هستیم و باید برای اثبات این روابط بکوشیم.

الف) رابطه زوجیت بین زن و مرد

ب) رابطه پدری و مادری با فرزند

معمولاً اثبات نسب مادر بسیار راحت تر از نسب پدری است . زیرا وضعیت بارداری و دورانی که برای زایمان گذرانده شده بسیار ملموس بوده و اقرار و شهادت شهود میتواننددر امر اثبات رابطه خویشاوندی موثر باشند. وجود دارند.

مطلب مفید | نمونه دادخواست و رای اثبات نسب

ولی اثبات رابطه پدری سخت تر و پیچیده تر است. در این مورد معمولاً آزمایشهای ژنتیک میتواند مشکل را حل کند.

راههای اثبات نسب در  قانون

با مراجعه به قوانین اثبات نسب میتوان دریافت وکیل اثبات نسب از دو طریق میتواند به اثبات نسب خویشاوندی بپردازد ، ژنتیک و اقرار .

گران بودن آزمایش ژنتیک

در شرایط کنونی انجام آزمایش های ژنتیک یا DNA یک راه اثبات نسب قابل اعتماد محسوب میگردد. ولی انجام این آزمایش در شرایط فعلی بسیار گران قیمت است. از طرفی تعداد آزمایشگاه هایی که در ایران مجاز به دریافت نمونه برای آزمایش DNA هستند محدود است. دلیل هزینه زیاد آن ارسال نمونه به کشورهای خارجی جهت انجام آزمایش می باشد و قیمت آن با نرخ دلار ، روزانه تغییر می کند.

از اینرو قانونگذار ، اقرار را برای اثبات نسب در نظر گرفته است. اقرار به این معناست که اگر کسی به رابطه نسبی با شخص دیگر اقرار کرد، حرف او صحت دارد و به دلیل دیگری برای اثبات نسب نیاز نیست.

در ماده 1161 و 1273 قانون مدنی ، اقرار ، وسیله اثبات نسب قرار داده شده و اقرار بر هر راه دیگری در اولویت قرار داده شده است.

وکیل برای اثبات نسب

مطلب مفید | راههای فسخ قرارداد

وکیل از چه راههایی برای اثبات نسب استفاده میکند؟

معمولاً دعوای اثبات نسب برای برخورداری فرزند نامشروع از امکانات قانونی و اجتماعی صورت میگیرد. مهمترین اقدام ، دریافت شناسنامه از اداره ثبت احوال است.

به محض اثبات نسب غیر قانونی ، پدر فرزند نامشروع در حکم پدر عرفی قرار می‌گیرد . لذا موظف است برای فرزند ، شناسنامه تهیه کند.

دعوای اثبات نسب فرزند نامشروع مثل همه‌ دعاوی ، باید در دادگاه مطرح شود تا رابطه نامشروع پدر و مادر مشخص شود. با حکم قاضی نهایتاً فرزند دارای شناسنامه به اسم پدر و مادر خود خواهد شد. همچنین حکم زنا نیز صادر خواهد شد.

شناسنامه‌ای که برای فرزند نامشروع صادر می‌شود؛ می‌تواند به نام پدر و مادر واقعی او یا یکی از آن‌ها و یا حتی با نام‌های فرضی و غیر واقعی که دادگاه برای او انتخاب می‌کند، صادر شود.

البته در هر پرونده میتواند حکم قاضی متفاوت از پرونده دیگر باشد.

شهادت شهود در اثبات نسب چه تأثیری دارد؟

مستند به ماده 1258 قانون مدنی، قانونگذار علاوه بر آزمایش ژنتیک و اقرار ، همچنین  شهادت شهود و امارات قضایی را در اثبات نسب و خویشاوندی مؤثر دانسته است.

تصمیم در مورد درست بودن شهادت شهود بر عهده دادگاه است . اگر شهادت صحت داشته باشد، می‌تواند تمام ارکان دعوای نسب را ثابت کند. البته حضور وکیل راههای اثبات نسب میتواند تا حدود زیاد مسیر اثبات نسب را کوتاه و تسهیل نماید.

مراحل طرح دعوای اثبات نسب

  • رسیدگی به این دعوا در صلاحیت دادگاه خانواده است .
  • خواهان این دعوا کسی است که ادعای نسبیت با خانواده را دارد و دادخواست خود را تحت عنوان اثبات نسب (پدری یا مادری یا هر دو) علیه خوانده مطرح میکند.
  • اگر گواهی و سند ولادت مثبت ادعا نباشد ( مثلا فرزندی که شناسنامه اش را به نام همسر دوم مادر اخذ گردیده ) و شهادت و امارات مربوط به فراش موجود نباشد و خوانده نیز منکر شود میتواند با انجام تست DNA که از طریق دستور قضایی به پزشکی قانونی صورت میگیرد منتسب به اثبات مدعای خود اقدام نماید .
  • درباره کودکان بی سرپرست و گمشده راه حل اخیر میتواند تنها روش اثبات نسب باشد.
  • دعوای مذکور قابل تجدیدنظرخواهی است و پس از قطعیت و نهایی شدن ( پس از فرجام خواهی ) در صورتی که اثبات نسب صورت گرفته باشد و دادگاه رای به نفع آن بدهد دارای آثار حقوقی است که از جمله آن میتوان به برقراری رابطه وراثت اشاره کرد

شرایط لازم برای اثبات نسب

اولین شرط اثبات نسب ، اثبات رابطه زوجیت است. در دعوای اثبات نسب ، خواهان  می باید با ارائه اسناد و مدارک لازم ، ثابت کند پدر و مادر وی ، رابطه زوجیت شرعی داشته اند

دومین شرط در دعوای اثبات نسب مشروع ، اثبات نسب مادری می باشد . به این معنا که فرزند ، می بایست با ارائه اسناد و مدارک لازم ، ثابت کند از مادر خود متولد شده است.

سومین شرط دعوای اثبات نسب مشروع ، اثبات نسب پدری است. یعنی باید ثابت شود فرزند ، از پدری متولد شده که در طول رابطه زوجیت موقت یا دائم با مادر فرزند ، نطفه وی منعقد شده است . اثبات نسب پدری ، بویژه از این جهت مورد تردید قرار می گیرد که پدر ، اقدام به نفی ولد از خود نموده و نپذیرد که فرزند ، از رابطه زناشویی وی با زوجه ، متولد شده است .

در این شرایط ، اگر فرزند ، نتواند ضمن دعوای اثبات نسب ، رابطه زوجیت والدین را ثابت کند ، نسب وی ، نامشروع تلقی می شود و همانطور که اشاره شد ، نسب ناشی از زنا یا نسب نامشروع ، آثار قانونی به دنبال نخواهد داشت . لازم به ذکر است که از جمله اثبات نسب پدری ، انجام آزمایش هایی همچون آزمایش دی . ان . ای و یا استناد به اماره فراش می باشد .

در واقع ، در شرایطی که فرزند ، قصد دارد ضمن دعوای اثبات نسب ، مشروع بودن نسب پدری خود را اثبات کند ، می تواند به استناد اماره فراش یا متولد شدن در زمان زوجیت پدر و مادر ، این امر را انجام دهد . بر اساس قانون مدنی ، اماره فراش به این معنا است که طفلی که در زمان زوجیت زن و مردی به دنیا آمده باشد ، نسب وی ، ملحق به شوهر است ؛ به این شرط که از زمان وقوع رابطه زناشویی پدر و مادر ، کمتر از شش ماه و بیشتر از ده ماه ، نگذشته باشد .

مدارک لازم برای اثبات نسب

همانطور که گفته شد ، نخستین شرط دعوی اثبات نسب ، اثبات رابطه زوجیت پدر و مادر است . اثبات رابطه زوجیت پدر و مادر ، با ارائه هر سند و مدرکی ، امکان پذیر است. از جمله : سند ازدواج دائم یا موقت ، شهادت شهود یا گواهان ، اقرار خود طرفین ، امارات قضایی و یا حتی سوگند .

دومین شرط اثبات نسب ، اثبات نسب مادری است ؛ اثبات نسب مادر و فرزند ، ساده است و باز هم سند و هر مدرکی که ثابت کننده این موضوع باشد که زن ، فرزندی به دنیا آورده و آن ، همان فرزندی است که ادعای اثبات نسب وی شده است ، می تواند مورد قبول قرار گیرد .

در حال حاضر ، گواهی ولادت نوزادان یا گواهی صادره توسط پزشک و ماما ، می تواند به عنوان مدارک لازم برای اثبات نسب مادری ، مورد استفاده قرار گیرد . همچنین ، شهادت شهود و گواهان ، اقرار ، امارات قضایی ، نظریه پزشکی قانونی و مواردی از این قبیل نیز می توانند به عنوان مدارک لازم ، ضمیمه دادخواست دعوای اثبات نسب شود .

سومین شرط اثبات نسب ، اثبات نسب فرزند به پدر است ؛ همانطور که گفته شد ، روش اثبات نسب پدری ، در صورتی که هیچ سند و مدرکی در این خصوص وجود نداشته و پدر ، نسب فرزند به خود را انکار نماید ، استفاده از اماره فراش است . همچنین ، نتیجه آزمایش های ژنتیکی انجام شده توسط پزشکی قانونی ، می تواند به عنوان مدارک لازم برای اثبات نسب فرزند ، مورد استفاده قرار گیرند .

رأی وحدت رویه شماره 617

طبق رأی وحدت رویه 617 مورخ 3/4/1376 به این نکته اشاره می‌کند که اگر طفلی متولد از زنا باشد؛ از دیدگاه موازین قضایی، زانی پدر عرفی طفل متولد شده محسوب می‌شود و با این حکم تمامی وظایف و تکالیف پدر عرفی و قانونی را دارا خواهد بود.

به این معنی که باید برای صدور شناسنامه طفل اقدام کند. رابطه زانی و فرزند به همین موارد محدود شده است و طبق ماده 884 قانون مدنی رابطه‌ توارث بین آن‌ها شکل نمی‌گیرد.

مطلب مفید | وکیل اخذ کد فراگیر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up