مجازات تجاوز به عنف چیست؟

با سلام.
کاربر گرامی برای برقراری ارتباط با مشاور حقوقی در امور دعاوی خانواده ، از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

مجازات تجاوز به عنف

مجازات تجاوز به عنف چیست؟

آشنایی با مجازات تجاوز به عنف

منظور از تجاوز به عنف ، ارتکاب عمل جنسی همراه با تهدید و ارعاب و بدون رضایت زنی است که به او تجاوز میشود. در اکثر کشورها مجازات تجاوز به عنف بسیار سنگین است. تجاوز به عنف از جانب مردی صورت میگیرد که از قوه قهریه استفاده میکند.

در این عمل جنسی ، ممکن است نزدیکی با زنی صورت گیرد که در حالت مستی ، بیهوشی و یا خواب آلودگی باشد. بر اساس قانون ، زن قادر است با ادله محکمه پسند از متهم شکایت کند. تجاوز به عنف در ایران و قانون جمهوری اسلامی جزء جرایم کیفری است و مجازات آن اعدام است.

مطلب مفید | حکم رابطه نامشروع با رضایت طرفین

برای آنکه حکم مجازات اعدام صادر شود ، قاضی دادگاه میتواند بر اساس ادله انکار ناپذیر ، اقرار ، شهادت و یا علم و یقین خود برای صدور حکم اعدام ، تردیدی نداشته باشد.

اصطلاح تجاوز به عنف همچنین در برخی مقالات ، تحت عناوین : «زنای به عنف» یا «زنای اکراهی» نیز ذکر شده است.

تجاوز به عنف ، در حقیقت در مورد رفتار و عمل جنسی ای بکار میرود که هم شامل «زنای به عنف» می‌شود و هم «لواط به عنف» . با این وجود در «زنای به عنف» کاربرد بیشتری دارد.

عنف در لغت به معنای خشونت و بی‌رحمی در برابر رفق و مدارا است. زنای به عنف به معنای زنا کردن با زور ، اجبار و تهدید و بدون رضایت زن است.  و با سلب اختیار کامل از زن صورت می‌گیرد .

مطلب مفید | شکایت اعاده حیثیت کیفری

مجازات تجاوز به عنف در مورد زن و مردی قابل اجرا است که میان آنان رابطه عقد ازدواج چه به صورت موقت و چه دائم برقرار نشده باشد. بنابراین استفاده از خشونت در رابطه جنسی مرد با همسر خود ، در قالب تجاوز به عنف قابل پیگیری نیست.

قانون مجازات اسلامی و مجازات زنای به عنف

ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ مجازات زنای به عنف و اکراه ، اعدام زناکننده دانسته شده است.  در ماده ۲۳۱ آمده است اگر زن باکره باشد ، زناکننده علاوه بر اعدام باید ارش البکاره و مهرالمثل را بپردازد. در صورتی که باکره نباشد ، فقط به اعدام و پرداخت مهرالمثل محکوم می‌گردد.

راه‌های اثبات جرم

اثبات تجاوز به عنف از راههای زیر قابل اثبات است:

اقرار و شهادت

همانطور که برای اثبات جرم زنا از چهار بار اقرار متهم برای اثبات جرم استفاده میشود ، در جرم تجاوز به عنف نیز با چهار مرتبه اقرار زناکننده یا شهادت چهار نفر نزد قاضی ، جرم تجاوز به عنف اثبات میگردد.

علم قاضی

در جرم تجاوز به عنف ، قاضی می‌تواند بر اساس علم خود حکم کند و نیازی به اثبات از جانب طرف دعوا ندارد.

برخی مصادیق تجاوز به عنف

از جمله مصادیق تجاوز به عنف عبارتند از :

  • عمل نزدیکی در حالت خواب زن
  • رابطه جنسی در حالت مستی زن
  • نزدیکی با زن در حالت بیهوشی زن
  • ربایش ؛ اغفال و فریب دختر نابالغ و رابطه جنسی با وی
  • تهدید و یا ترساندن زن و رابطه جنسی با زور

نقش وکیل در اثبات جرم یا تبرئه متهم

در شرایط و حالت های مختلف ممکن است رابطه جنسی میان زن و مرد اتفاق بیفتد. این رابطه ممکن است از طرف زن به عنوان تجاوز به عنف مطرح و از مرد شکایت شود. در این موارد نقش وکیل کیفری میتواند بسیار در دفاع از حقوق شاکی یا متهم قابل اهمیت باشد. بویژه در مواردی ممکن است متهمی که محکوم به اعدام شده را بتوان با اثبات بی گناهی وی از این جرم تبرئه نمود و یا حداقل مجازات او را به شلاق محکوم نمود.

بنابراین در جرم تجاوز به عنف لازم است حتماً از وجود وکیل کیفری بهره مند شوید.

اقدامات قربانی بعد از وقوع تجاوز

قربانی تجاوز به عنف بهتر است بلافاصله بعد از ارتکاب جرم ، به منظور مجازات تجاوز به عنف متهم ، باید به دادسرای محل وقوع جرم برود. در این صورت دادسرا فرد قربانی را برای معاینه به پزشکی قانونی معرفی می‌کند.

برای آنکه ادله جرم از میان نرود توصیه میشود محل جرم دست نخورده باقی بماند. قربانی به هیچ‌وجه نباید پس از تجاوز لباس و بدن خود را تمیز کند ، زیرا ممکن است آثار جرم مانند خراشیدگی ، پوست و موی طرف مقابل روی بدن وی از بین برود .

همچنین نگهداری برخی وسایل مربوط به متهم و پیامهای اینترنتی ، تماس‌ها و پیامک ها میتواند در کشف جرم و شناسایی متهم موثر باشد.

سختی اثبات تجاوز به عنف

در نظام دادرسی ایران اثبات جرم تجاوز، یکی از پیچیده‌ترین مسائل این حوزه است و در دادگاه ادعای هر شخصی که خود را قربانی تجاوز می‌داند ، پذیرفته نخواهد شد.

برای مثال ، اگر دختر و پسری با هم آشنا شوند ، دختر به منزل پسر برود و با هم رابطه جنسی برقرار کنند ؛ در این صورت زن نمیتواند ادعا کند تجازو به عنف رخ داده است. زیرا تجاوز به عنف همیشه با زور و خشونت همراه است.

اثبات جرم تجاوز به عنف با کیست؟

برای آینکه در دادگاه جرم تجاوز به عنف به اثبات برسد ، این وظیفه بر عهده شاکی قرار داده شده است. بنابراین شاکی باید رابطه جنسی به عنف یا تجاوز را نزد قاضی ثابت کند. در بسیاری از پرونده‌های کیفری ، قاضی فقط حکم به زنا یا رابطه نامشروع میدهد و متهم از جرم تجاوز به عنف تبرئه میشود.

حکم زنا در موارد زیر به صورت اعدام صادر می‌شود:

  • زنا با محارم نسبی
  • زنا با زن پدر که موجب اعدام زانی است.
  • زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی است.
  • زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است.

عدم طرح شکایت در جرایم منافی عفت

قانون اجازه نمیدهد در مواردی که با عفت عمومی سر و کار دارد هیچکس خودسرانه به تحقیق و بررسی بپردازد. یا اینکه افراد را خودسرانه متوقف و از آنان تحقیق کند و یا به تفتیش منزل و محل کار بپردازد.

در این نوع جرایم بزه دیده محجور باشد(یعنی مجنون یا صغیر) سرپرست قانونی او قادر است شکایت کند. پیگیری جرایم منافی عفت به شکایت شاکی خصوص نیاز دارد و تا زمانی که شاکی، شکایتی طرح نکند این جرایم را نمی‌توان پیگیری کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up