مجازات هتک حرمت در قانون

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

مجازات هتک حرمت در قانون

مجازات هتک حرمت در قانونبررسی اجمالی مجازات هتک حرمت در قانون

«هتک حرمت» به هر نوع عمل ، رفتار و گفتاری اطلاق میشود که موجب بی آبرویی ، بی اعتباری و بی احترامی شدید به اشخاص شود.

هتک حرمت میتواند افراد حقیقی یا حقوقی را در برگیرد. بدین ترتیب که چنانچه هتک حرمت متوجه اشخاص حقوقی شود ، این امر ممکن است موجب «بی اعتباری» و «لطمه به شهرت» شخص حقوقی گردد. اما اگر مراد از هتک حرمت بی اعتبار ساختن افراد باشد، این امر میتواند شامل «بی اعتباری» ، «بی آبرویی» و  «بی احترامی» به فرد شود.

مطلب مفید | مجازات فحاشی ، تهمت و افترا

از آنجا کسب اعتبار ، احترام و شهرت ، براحتی بدست نمی آید و در طول زمان و پس از سالیان سال حاصل میشود ، از اینرو قانونگذار ، هتک حرمت را که موجب از بین رفتن این اعتبار چندین و چند ساله میشود ، جرم و مشمول مجازات دانسته است.

تفسیر قانونگذار از هتک حرمت و مجازات مجرم

‌با توجه به تفسیرهای مختلف از این نوع جرم ، تا کنون بدفعات نظریه های مشورتی در این موضوع صادر شده است.  اما در مهمترین واکنش قانونی ، ماده واحده استفساریه مجلس شورای اسلامی است که مقرر میدارد: «از نظر مقررات کیفری ، اهانت و توهین و … عبارت است از بکار بردن الفاظی که صریح یا ظاهر باشد و یا ارتکاب اعمال و انجام‌ حرکاتی که با لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و موقعیت اشخاص ، موجب تخفیف و تحقیر آنان شود و با عدم ظهور الفاظ ‌، توهین تلقی نمی‌گردد. (قانون استفساریه نسبت به کلمه اهانت ، توهین و یا هتک حرمت …. مصوب 4 /10 /1379 مجلس شورای اسلامی ) .

مطلب مفید | از کجا بفهمیم کد ملی مسدود شده؟

قانون مجازات اسلامی هتک حرمتمراتب مجازات قانونی

باید توجه داشت برابر قانون مجازات اسلامی ، توهین و یا هتک حرمت فقط شامل افراد در قید حیات نمیشود . به عنوان مثال ، برابر قانون مجازات اسلامی ، شدیدترین مجازات توهین شامل جرم سب النبی یعنی توهین و اهانت به پیامبر اسلام (ص) و امامان معصوم (چهارده معصوم) است که در صورت اثبات ، میتواند حتی با مجازات اعدام همراه شود.

مطلب مفید | درخواست تنظیم شکواییه توسط وکیل

در مرتبه ای پایین تر از آن ، برابر ماده 514 قانون مجازات اسلامی ، مجازات اهانت به بنیانگذار جمهوری اسلامی است ، که برای مرتکب آن ، حبس از شش ماه تا دو سال در نظر گرفته شده است.

در مرتبه پایین تر ، ماده 608 قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399 است که توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف نباشد (مستوجب) جزای نقدی دانسته شده و در نهایت جزء جرایم قابل گذشت تلقی گردیده است.

مطلب مفید | مجازات فحاشی به زن

علاوه بر این ، مستند به ماده 609 قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399 ، هر کس (با توجه به سمت) به مقامات دولتی از بالاترین مقام یعنی روسای سه قوه تا کارکنان دستگاههای دولتی در حال انجام وظیفه توهین نماید به مجازات حبس ، شلاق و جزای نقدی محکوم میشود. (این جرم نیز جزء جرایم قابل گذشت محسوب شده است) .

البته در قانون مطبوعات نیز به برخی مصادیق توهین و هتک حرمت اشاره رفته است.

با استنباط از قانون ، مهمترین مصادیق هتک حرمت را میتوان در : توهین ، افترا ، قذف ، هجو و نشر اکاذیب دانست .

مرجع صالح به رسیدگی به جرم توهین و هتک حرمت

برای ثبت شکواییه هتک حرمت ابتدا متن شکواییه را آماده نموده و به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایید.

مطلب مفید | مجازات فحاشی ناموسی در دادگاه

پس از ثبت شکواییه در دفتر خدمات قضایی ، شکواییه به دادسرا ارسال میشود. در نهایت، با ارجاع شکایت به شعبه و تشکیل پرونده ، پیامک ارجاع به شعبه برای شما ارسال میگردد. در این زمان می توانید با مراجعه حضوری به شعبه ، در مورد شکواییه خود به صورت حضوری مراتب را پیگیری نمایید.

نمونه شکواییه هتک حرمت

۱شاکی : …………. ( نام و مشخصات شاکی )

۲مشتکی عنه : …………….. ( نام و مشخصات مشتکی عنه )

۳وکیل یا نماینده قانونی : …………. ( در صورت داشتن وکیل ، نام و نام خانوادگی نوشته می شود )

۴موضوع : هتک حرمت یا توهین

۵دلایل و ضمائم : 1 – کپی مصدق شناسنامه 2 – کپی مصدق کارت ملی 3 – شاهدین 4 – سایر دلائل و مدارک

۶زمان و نشانی محل وقوع جرم : ( زمان و محلی که جرم در آن اتفاق افتاده است . )

باسلام ، احتراما به استحضار می رساند :

اینجانب ……….. فرزند ………. ساکن ………… از خانم / آقای ………… فرزند ……….. ساکن …………… شاکی هستم . زیرا نامبرده با استعمال الفاظ رکیک به اینجانب توهین نموده و فحاشی کرده است . ضمنا برای اثبات ادعای خویش گواه دارم ، که حاضر به ادای شهادت شرعی در محضر دادسرا می باشند. لذا از دادستان محترم تقاضای تعقیب و مجازات کیفری متهم موصوف را طبق ماده 608 قانون مجازات اسلامی خواستارم .

متن قانون هتک حرمت

‌قانون استفساریه نسبت به کلمه اهانت، توهین و یا هتک حرمت مندرج در مقررات جزائی مواد (۵۱۳)، (۵۱۴)، (۶۰۸) و(۶۰۹) قانون مجازات اسلامی و بندهای (۷) و (۸) ماده (۶) و مواد (۲۶) و (۲۷) قانون مطبوعات .

مطلب مفید | دفاع مرد از نفقه در دادگاه

‌موضوع استفسار

‌آیا منظور از عبارت (‌اهانت، توهین و یا هتک حرمت) مندرج در مقررات جزائی از جمله مواد (۵۱۳)، (۵۱۴)، (۶۰۸) و (۶۰۹) قانون مجازات اسلامی‌و بندهای (۷) و (۸) ماده (۶) و مواد (۲۶) و (۲۷) قانون مطبوعات عبارت است از بکار بردن الفاظی که دلالت صریح بر فحاشی و سب و لعن دارد یا‌خیر؟ و در صورت عدم صراحت مطلب و انکار متهم بر قصد اهانت و هتک حرمت آیا موضوع از مصادیق مواد مورد ذکر می‌باشد یا خیر؟

‌نظر مجلس

‌ماده واحده – از نظر مقررات کیفری اهانت و توهین و … عبارت است از بکار بردن الفاظی که صریح یا ظاهر باشد و یا ارتکاب اعمال و انجام‌حرکاتی که با لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و موقعیت اشخاص موجب تخفیف و تحقیر آنان شود و با عدم ظهور الفاظ ‌توهین تلقی نمی‌گردد.

‌قانون فوق مشتمل بر ماده واحده در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ چهارم دی ماه یکهزار و سیصد و هفتاد و نه مجلس شورای اسلامی تصویب و در‌تاریخ ۱۳۷۹.۱۰.۱۰ به تأیید شورای نگهبان رسیده است.

‌رئیس مجلس شورای اسلامی

مطلب مفید | وکیل تنظیم دادخواست ، شکواییه و ..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up