ممنوع الخروج کردن همسر

با سلام.
کاربر گرامی برای برقراری ارتباط با مشاور حقوقی در امور دعاوی خانواده ، از ساعت 8 صبح تا 8 عصر با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

ممنوع الخروج کردن همسر

ممنوعیت خروج از کشور

آشنایی با شرایط ممنوع الخروج کردن همسر

آیا میدانید ممنوع الخروج کردن همسر چگونه است؟ وقتی فردی به دلایل حقوقی ، قضایی و یا موضوعات امنیتی ، سیاسی تحت تعقیب باشد ممکن است ممنوع الخروج شود . یعنی مجوز خروج از کشور، از وی سلب گردد. یکی از موارد مهم و بحث انگیز در مورد ممنوع الخروجی ، موضوع اختلاف میان زوجین است که گاهاً موجب میشود شوهر با خروج همسرش از کشور مخالفت ورزد.

مطلب مفید | طلاق از همسر

ممنوع الخروجی میتواند قبل از دریافت گذرنامه و یا پس از آن رخ دهد. بنابراین هر گاه در هنگام دریافت گذرنامه ، شوهر اجازه خروج از کشور را به همسرش بدهد و زن گذرنامه خود را دریافت کند تا مدت 5 سال زوجه ، مجوز خروج از کشور را خواهد داشت.

البته در مواردی میتوان پس از دریافت گذرنامه حق خروج از مرز  را از زن سلب نمود. در چنین حالتی زن دیگر نمی تواند به خارج از کشور مسافرت نماید .

مطلب مفید | وکیل قاچاق کالا و ارز

برای اینکه مرد بتواند همسر خود را ممنوع الخروج نماید ، لازم است که شرایطی را مورد رعایت قرار داده و مدارکی را از پیش تهیه نماید . همچنین ، پس از ممنوع الخروجی ، این امکان هنوز برای زن باقیست که برای رفع این ممنوعیت اقدام نماید . به همین دلیل ، اطلاع از جزئیات موضوع ممنوع الخروج کردن زوجه ، امری الزامی تلقی می گردد .

از آنجا که برخی افراد اطلاعات کمی در باره نحوه ممنوع الخروج کردن همسر دارند و نمیدانند ممنوع الخروج کردن افراد تحت چه شرایطی صورت میپذیرد ، در این مقاله قصد داریم بطور مختصر در این باره نکاتی را مورد ارزیابی قرار دهیم .

مطلب مفید | ازدواج مجدد ، قوانین و شرایط

بنابراین در ابتدا ، بحث خود را با مستندات قانونی ممنوع الخروجی آغاز مینماییم و بطور فهرست وار به مستندات قانونی ممنوع الخروجی از جمله ممنوع الخروج کردن همسر ، اشاره خواهیم نمود.

مستندات قانونی مرتبط با ممنوع الخروجی :

1) ماده ۱۸۸ قانون آیین دادرسی کیفری

«تا هنگامی که به متهم دسترسی حاصل نشده، بازپرس می‌تواند با توجه به اهمیت و ادله وقوع جرم، دستور منع خروج او را از کشور صادر کند. مدت اعتبار این دستور، شش ماه و قابل تمدید است.

مطلب مفید | وکیل طلاق در غرب تهران

در صورت حضور متهم در بازپرسی و یا صدور قرار موقوفی، ترک و یا منع تعقیب، ممنوعیت خروج منتفی و مراتب بلافاصله به مراجع مربوط اطلاع داده می‌شود. درصورتی که مدت مندرج در دستور منع خروج منقضی شود این دستور خود به خود منتفی است و مراجع مربوط نمی‏ توانند مانع از خروج شوند».

2) بند ث ماده 247 قانون آیین دادرسی کیفری

بازپرس می‌تواند متناسب با جرم ارتکابی، علاوه بر صدور قرار تامین، قرار نظارت قضائی را که شامل یک یا چند مورد از دستورهای زیر است، برای مدت معین صادر کند:

الف- معرفی نوبه‏ ای خود به مراکز یا نهادهای تعیین شده توسط بازپرس

ب – منع رانندگی با وسایل نقلیه موتوری

پ- منع اشتغال به فعالیت های مرتبط با جرم ارتکابی

ت – ممنوعیت از نگهداری سلاح دارای مجوز

ث – ممنوعیت خروج از کشور

تبصره 1- در جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، در صورت ارائه تضمین لازم برای جبران خسارات وارده، مقام قضائی می‌تواند فقط به صدور قرار نظارت قضائی اکتفاء کند.

تبصره 2- قرارهای موضوع این ماده ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. چنانچه این قرار توسط دادگاه صادر شود، ظرف ده روز، قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان می‌باشد.

3) ماده 248 قانون آیین دادرسی کیفری

مدت اعتبار قرار منع خروج از کشور شش ماه و قابل تمدید است.

در صورتی که مدت مندرج در دستور منع خروج منقضی شود، این دستور خود به خود منتفی است و مراجع مربوط نمی‏ توانند مانع از خروج شوند.

4) ماده 509 قانون آیین دادرسی کیفری

هرگاه اقدامات قاضی اجرای احکام کیفری منتهی به دسترسی به محکوم علیه نشود و بیم فرار وی از کشور باشد، می‌تواند دستور منع خروج او را از کشور صادر و به مراجع قانونی اعلام کند . اما به محض حضور یا دستگیری محکوم علیه نسبت به لغو این دستور اقدام می کند.

5) ماده ۱۸ قانون گذرنامه

برای اشخاص زیر با رعایت شرایط مندرج در این ماده گذرنامه صادر می‌شود:

  1. (اصلاحی 1380/3/23) اشخاصی که کمتر از 18 سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیمومیت می‌باشند با اجازه کتبی ولی یا قیم آنان .
  2. مشمولین وظیفه عمومی با اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی .
  3. زنان شوهردار ولو کمتر از 18 سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه که مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد کافی است. زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی مانده‌اند از شرط این بند مستثنی می‌باشند .

6) ماده ۲۰۲ قانون مالیات های مستقیم

(اصلاحی 1380/11/27)- وزارت امور اقتصادی و دارایی یا سازمان امور مالیاتی کشور می‌تواند از خروج بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آنها از برای اشخاص حقوقی تولیدی دارای پروانه بهره‌ برداری از مراجع قانونی ذی‌ ربط از بیست درصد (20 %) سرمایه ثبت‌ شده و یا مبلغ پنج‌ میلیارد ریال، سایر اشخاص حقوقی و اشخاص حقیقی تولیدی از ده‌ درصد سرمایه ثبت ‌شده و یا دو ‌میلیارد ریال و سایر اشخاص حقیقی از یکصد میلیون  ریال بیشتر‌است از کشور جلوگیری نماید.

مطلب مفید | خرید و فروش ملک رهنی

حکم این ماده در مورد مدیر یا مدیران مسئول اشخاص حقوقی خصوصی بابت بدهی قطعی مالیاتی شخص حقوقی اعم از‌مالیات بر درآمد شخص حقوقی یا مالیات‌هایی که به موجب این قانون شخص حقوقی مکلف است به کسر و ایصال آن می‌باشد و مربوط به دوران ‌مدیریت آنان بوده نیز جاری است. مراجع ذیربط با اعلام وزارت یا سازمان‌مزبور مکلف به اجرای این ماده می‌باشند

‌تبصره 1 (منسوخه 1380/11/27)- در مواردی که بدهی مالیاتی قطعی نشده باشد حکم این ماده در صورت سپردن تضمین معتبر جاری نخواهد بود.

تبصره (اصلاحی 1380/11/27)- در صورتی که مودیان مالیاتی به قصد فرار از پرداخت مالیات اقدام به نقل و انتقال اموال خود به همسر و یا فرزندان نمایند سازمان امور مالیاتی کشور می‌تواند نسبت به ابطال اسناد مذکور از طریق مراجع قضایی اقدام نماید.

موارد و جهات ممنوع الخروجی

همانطور که گفتیم ممنوع الخروج کردن افراد میتواند به دلایل مختلف صورت پذیرد. این موارد را میتوان به شرح زیر عنوان نمود :

1 . عدم صدور اجازه خروج از کشور توسط شوهر زن و یا سرپرست افراد زیر 18 سال

2 . صدور حکم قطعی دادگاه یا اجرائیات ثبت دایر بر پرداخت بدهی افراد

3. بدهی مالیاتی

4 . افراد دارای محکومیت قطعی ناشی از ارتکاب برخی جرایم کیفری نظیر : سرقت ، کلاهبرداری ، اختلاس و ….

5. افراد دارای سوء شهرت

6 . در موارد مخل امنیت و منافع ملی

ممنوع الخروج کردن زوجه (زن) توسط مرد

بر اساس آنچه بیان شد ، یکی از موارد ممنوع الخروجی ، امکان انجام این کار توسط شوهر است بدین معنا که چنانچه زنان متاهل بخواهند از کشور خارج شوند و همسرانشان با این کار مخالفتن ورزند و اجازه این کار را ندهند ، امکان خروج زن از کشور وجود ندارد.

مستند به قانون ، هر گاه زوجه بخواهد گذرنامه دریافت کند نیاز به کسب اجازه از همسر دارد . همچنین چنانچه زوجه قبل از ازدواج ، گذرنامه اخذ کرده باشد ، برای خروج از کشور ، نیازمند کسب اجازه از همسر است .

نحوه ممنوع الخروج کردن همسرتوسط شوهر

هر گاه شوهر بخواهد همسرش را ممنوع الخروج کند باید ابتدا به اداره گذرنامه مراجعه نماید. سپس ضمن ارائه اصل شناسنامه و کارت ملی خود ، برای اثبات رابطه زوجیت ، اصل و تصویر سند ازدواج را ارائه میدهد . در ادامه درخواست کتبی خود را برای ممنوع الخروجی همسرش تقدیم اداره گذرنامه مینماید .

در چنین مواردی ، اگر زوجه برای خروج از کشور به اداره گذرنامه مراجعه و با موضوع ممنوع الخروج شدن خود توسط همسرش مواجه شود می باید یا موافقت همسرش را جلب نماید یا موافق دادستان برای خروج از کشور را ارائه دهد .

نکات مهم در خصوص درخواست ممنوع الخروجی زوجه

  • چنانچه شناسنامه زوج (مرد) در دسترس نباشد ، نمیتواند جهت ممنوع الخروجی زوجه اقدام نماید .
  • محل اقامت زوج خارج از ایران باشد نمیتواند جهت ممنوع الخروجی زوجه اقدام نماید .
  • در حین عقد و در قسمت شروط ضمن عقد ، در صورت موافقت زوج ، امکان سلب حق ممنوع الخروجی از زوج (مرد) وجود دارد .
  • زوج می تواند پس از عقد با حضور در یکی از دفاتر اسناد رسمی با تنظیم وکالتنامه رسمی بطور دائم و بدون محدودیت یا با محدودیت و مدت دار ، اجازه اخذ پاسپورت و خروج از کشور را به زوجه (زن) اعطاء نماید .
  • زوجه در صورت وجود شرایط خاص (بطور مثال به دلیل ابتلا به بیماری و لزوم خروج از کشور جهت درمان آن و یا دیدار با پدر و مادر) می تواند با مراجعه به دادستانی شهرستان محل اقامت و اثبات لزوم خروج از کشور با اخذ اجازه قضایی از دادستانی ، بدون مانع قانونی از کشور خارج شود.

ممنوع الخروج کردن زوج توسط زن

باید دانست این فقط مرد نیست که میتواند از خروج همسرش از کشور ممانعت به عمل آورد. زن  می تواند در دو مورد نسبت به ممنوعیت از خروج مرد از کشور اقدام کند :

الف) محکومیت به پرداخت مهریه

هر گاه در مورد دعوای مهریه ، دادگاه حکم پرداخت مهریه را صادر نماید اما زوج از پرداخت آن امنتاع ورزد و تقاضای اعسار و تقسیط نیز نکرده باشد ، زوجه می تواند از دادگاه صادر کننده رای ، تقاضای ممنوع الخروجی زوج را بنماید.

جهت رفع اثر از ممنوع الخروجی مرد به دلیل محکومیت به پرداخت مهریه سه راهکار وجود دارد :

۱. زوج نسبت به پرداخت مهریه اقدام نماید.

۲. زوج درخواست اعسار از پرداخت مهریه و تقسیط آن را نماید و معسر بودن محرز و مهریه تقسیط شود.

۳. تأمین مناسب جهت رفع ممنوعیت خروج نزد دادگاه صادر کننده رأی سپرده شود.

4. زوجه رضایت خود را به دادگاه اعلام و یا از دریافت مهریه خودداری نماید.

ب) ترک انفاق

ترک نفقه یا جرم کیفری محسوب میگردد. بنابراین برای آن جرم در نظر گرفته شده است. حال چنانچه زوج نسبت به جرم ترک انفاق محکوم شود، بازپرس می تواند حکم ممنوع الخروجی وی را صادر نماید .

نحوه استعلام ممنوع الخروجی

جهت اطلاع از ممنوع الخروجی ابتدا باید وارد سایت سازمان ثبت به آدرس زیر شد :

  https://my.ssaa.ir/portal/executive/inquery-exitban

سپس در صفحه مربوطه با وارد نمودن اطلاعات هویتی ، میتوان در موارد اسناد رسمی نسبت به اخذ استعلام ممنوع الخروجی اقدام نمود .

رفع ممنوع الخروج کردن زوجه

چنانچه زن و مرد متارکه کنند و مرد پیش از طلاق همسر خود را ممنوع الخروج نماید ، مادام که گواهی طلاق به اطلاع اداره گذرنامه نرسد ، ممنوعیت برطرف نخواهد شد. بنابراین برای رفع ممنوع الخروجی باید حکم طلاق به اطلاع اداره گذرنامه برسد. در این صورت ، از ممنوعیت خروج از کشور رفع اثر خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up