شروط ضمن عقد ازدواج
آشنایی با شروط ضمن عقد ازدواج
شروط ضمن عقد ازدواج به منظور ایجاد برابری و مساوات در رابطه زن و شوهری، منعقد می شوند. در واقع هدف از تعریف شروط ضمن عقد ازدواج، این است که دو فرد بدون داشتن حق اضافه تر ، یک رابطه را آغاز کنند.
شاید یکی از مهمترین موارد در شروط ضمن عقد ، حق طلاق یا وکالت در طلاق است که زنان بدنبال آن هستند. موضوع بعدی مهریه و نحوه مطالبه آن است که باید در شروط ضمن عقد نکات مهم مدنظر زوجین دقیقاً قید شود.
وقتی بین دو نفر رابطه عقد ازدواج برقرار میشود یا بعد از انجام عقد، یک موضوع مهم تعیین شروط ضمن عقد ازدواج است. مطابق با قوانین قضایی شروط ضمن عقد باید به طور رسمی در دفاتر ثبت اسناد رسمی، درج و امضا شوند. بنابراین ثبت برخی شروط ضمن عقد میتواند علاوه بر سند ازدواج ، با مراجعه به دفتر اسناد رسمی ، در یک سند جداگانه نیز قید شود.
در ادامه ، این موارد را با جزئیات و مثال شرح می دهیم.
انواع شروط ضمن عقد ازدواج
انواع شروط ضمن عقد ازدواج با اهداف متفاوت وجود دارد که آنها را شرح می دهیم. شرط تحصیل ، یکی از شروط ضمن عقد ازدواج است؛ البته شرط تحصیل در اسناد ازدواج قید نشده است اما هر یک از زوجین می توانند این شرط را در سند ازدواج خود، قید کنند.
حق تحصیل ، حق هر یک از زوجین می باشد. اما در صورتیکه زوج، در هر مرحله از تحصیل در صورت مواجهه با مشکل یا به اقتضای شرایط ، زوجه را از ادامه تحصیل منع کند ، در صورت ثبت شرط تحصیل در سند ازدواج ، زوجه میتواند از این ممانعت زوج ، در محاکم قضایی شکایت کند.
مطلب مفید | نمونه دادخواست طلاق از طرف زوجه
شرط اشتغال یکی دیگر از انواع شروط ضمن عقد ازدواج است. در صورتی که شغل زن با مصالح خانواده منافات داشته باشد و حیثیت زن یا شوهر را به مخاطره اندازد، مرد می تواند همسر خود را از فعالیت در آن شغل منع کند. با توجه به این که این متن قانونی به صورت های مختلف قابل تفسیر است، بهتر است عبارت زیر گنجانده شود.
زوج، زوجه را از اشتغال به هر کاری که مایل است تا هر کجا شرایط مناسب است، مخیر میکند.
شرط اجازه خروج از کشور یکی دیگر از شروط ضمن عقد ازدواج است. بر اساس قانون زن متاهل فقط زمانی می تواند از کشور خارج شود که اجازه کتبی همسر او ارائه شود. اما در صورتی که زن خواهان اجازه خروج از کشور بدون ارائه این اجازه کتبی باشد، می تواند در سند ازدواج شرط اجازه خروج از کشور را درج کند.
مطلب مفید | نمونه دادخواست طلاق از طرف مرد
عبارت زوج، به زوجه وکالت مطلق می دهد تا با اختیارات قانونی بدون ارائه اجازه کتبی و شفاهی مجدد شوهر، بتواند از کشور خارج شود، برای درج شرط خروج از کشور لازم است. با صلاحدید زن، مدت، مقصد و شرایط مسافرت تعیین می شود و در عقدنامه درج می شود.
شرط وکالت به عنوان یکی از شروط ضمن عقد ازدواج
یکی دیگر از شروط ضمن عقد ازدواج، وکالت مطلق زوجه برای طلاق است. تنها در موارد خاص است که زن می تواند درخواست طلاق کند. با درج شرط وکالت مطلق زوجه در طلاق، زن می تواند در هر شرایطی درخواست طلاق کند.
زوج به زوجه وکالت مطلق با حق توکیل به غیر می دهد تا زوجه بتواند در هر شرایطی و هر وقت اراده کرد، برای طلاق اقدام کند. در این شرط هر نوع طلاق اعم از بائن، رجعی، خلع و … ممکن است. زوجه می تواند مهریه را بذل یا اخذ کند و در هر زمان که اراده کند با هر دلیلی، از دادگاه تقاضای طلاق کند.
مطلب مفید | درخواست طلاق از طرف زن
بطور کلی این امکان برای زوجه وجود ندارد تا در عقد شرط کند شوهر حق طلاق او را نداشته باشد. بر اساس ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی، این امکان برای مرد وجود دارد، هر زمان که اراده کند زن را طلاق دهد.
اختیار در طلاق از قانون های آمره است و شرط مزبور باطل است. این امکان برای زن وجود ندارد که شرط کند حق طلاق داشته باشد. مطابق با قانون حق طلاق به طور مطلق با مرد است. به همین دلیل این شرط باطل است و زوجه فقط می تواند از سوی همسر خود، وکالت طلاق بگیرد.
شرط تنصیف دارایی چه زمانی اجرا میشود؟
در صورتی که به علت تخلف زن از وظایف همسری طلاق انجام گیرد، شرط تنصیف دارایی وجود ندارد. در صورتی که درخواست طلاق از جانب مرد صورت گیرد و هیچ تخلفی از زن در رابطه با وظایف همسری صورت نگیرد، مرد موظف است تا نصف دارایی خود که در ایام زندگی مشترک به دست آورده است یا معادل این اموال را به زوجه بدهد.
آیا شرط عدم نزدیکی مشروع است؟
یکی از انواع شروط ضمن عقد ازدواج، شرط عدم نزدیکی است. اهداف متعدد برای ازدواج وجود دارد که رابطه زناشویی و نزدیکی، تنها یکی از این اهداف است. در هر صورت با توجه همدلی، هماهنگی و مشارکت زوجین در ایام زندگی مشترک اهداف مختلفی غیر از زناشویی وجود دارد. شرط عدم نزدیکی در عقد ازدواج، شرط نامشروع نیست و قابل ذکر در سند ازدواج است.
سایر شروط عقدنامه
از دیگر شروط ضمن عقد ازدواج میتوان به چند مورد دیگر اشاره کرد. شرط پرداخت نفقه از سوی زوج، یکی از شروط اصلی عقدنامه است. سوء رفتار زوج اگر باعث شود ادامه زندگی غیر ممکن شود، زوجه می تواند درخواست طلاق دهد. البته برای دادخواست طلاق زوجه باید بتواند سوء رفتار شوهر خود را ثابت کند.
در صورت مبتلا شدن زوج به بیماری صعبالعلاج و عدم توانایی زن برای زندگی، زن میتواند درخواست طلاق دهد. ر صورتی که زوج دچار جنون باشد و فسخ ازدواج به صورت شرعی ممکن نیست، زوجه می تواند با ارائه مدارک پزشکی قانونی، درخواست طلاق دهد.
در صورتی که شوهر با حکم قطعی، به پنج سال حبس یا پرداخت جریمه نقدی محکوم شده باشد که به دلیل عدم توانایی پرداخت، باید زندانی شود، زوجه می تواند درخواست طلاق کند.
در صورتی که زوج دچار اعتیاد شود و به سبب اعتیاد در زندگی زناشویی اختلال ایجاد شود و برای زوجه امکان ادامه زندگی مشترک نباشد، می تواند درخواست طلاق دهد.
اگر شوهر بدون عذر موجه زندگی مشترک را رها کند، زوجه با تشخیص دادگاه می تواند درخواست طلاق دهد. تشخیص اینکه مرد زندگی مشترک را ترک کرده است، با دادگاه است.
در صورتیکه زوج زندگی مشترک را ترک کند و بعد از مراجعه زوجه به دادگاه، به مدت شش ماه اثری از زوج پیدا نشود، زوجه می تواند درخواست طلاق دهد. شروط ضمن عقد ازدواج در بندهای مختلف ذکر شدهاند، میتوانید با تحقیق درمورد شرایط عقدنامه تمامی بندها را بشناسید.
مطلب مفید | بررسی شروط قرارداد داوری