عدم استماع دعوای اثبات مالکیت

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

عدم استماع دعوای اثبات مالکیت

عدم استماع دعوای اثبات مالکیت

علت صدور قرار عدم استماع

وقتی در مباحث حقوقی صحبت از عدم استماع میشود به معنی آن است که مرجع قضایی نمیخواهد به دادخواست ارائه شده از طرف خواهان رسیدگی نماید. استماع به معنی شنیدن است و عدم استماع یعنی موضوع مطرح شده قابلیت شنیدن و یا پذیرش و رسیدگی را ندارد.

مطلب مفید | اعتبار مبایعه نامه در دادگاه

در اینگونه موارد دادگاه بدون آنکه وارد جریان بررسی و رسیدگی ماهوی شود ، با صدور قرار عدم استماع ، پرونده را از جریان رسیدگی خارج میسازد.

مطلب مفید | انواع سند مقالات ملک

عدم استماع در حقیقت از جمله قرارهای قاطع دعوا است که مرجع قضایی میتواند صادر کند . هدف از صدور این قرار آن است که دادگاه نخواهد و یا نتواند به دعوا رسیدگی کند.

موارد صدور قرار عدم استماع دعوای اثبات مالکیت

فرض کنید یک دادخواست برای اثبات مالکیت مطرح شود که خواهان سند غیر رسمی در اختیار دارد اما خوانده دعوا دارای سند مالکیت رسمی باشد. در اینگونه موارد دادگاه بدلیل آنکه خوانده سند مالکیت رسمی دارد ، قرار عدم استماع صادر میکند. زیرا نمیتوان در حالیکه خوانده دعوا سند رسمی در اختیار دارد ، دادخواست خواهان را پذیرش نمود. در این صورت دادگاه با دو مالک برای یک ملک مواجه میشد. بنابراین در چنین مواردی سند رسمی اصالت دارد و دارنده سند غیر رسمی نمیتواند ادعای مالکیت ود را بر ملک مورد دعوا مطرح کند.

مطلب مفید | اثبات مالکیت زمین بدون سند

پس از صدور قرار عدم استماع دعوا ، با توجه به اینکه این قرار اعتبار امر مختومه ندارد امکان طرح مجدد آن وجود دارد.

در واقع دعوای اثبات مالکیت زمانی مطرح می شود که ملک مورد مناقشه سند رسمی نداشته باشد و به صورت قولنامه ای معامله شود. در صورتی که ملک مورد دعوا ، سند رسمی داشته باشد ، امکان طرح دعوای اثبات مالکیت وجود نخواهد داشت.  زیرا در صورتیکه دادگاه حکم به اثبات مالکیت شخص دهد در این حالت دو مالک رسمی وجود خواهد داشت. یکی به موجب سند رسمی و یکی به موجب حکم دادگاه که از این حیث رسیدگی به این دعوا قابل پذیرش نخواهد بود.

قابلیت اعتراض قرار عدم استماع نسبت به اثبات مالکیت

وقتی قرار عدم استماع در مورد اثبات مالکیت صادر شد ، حال باید دید آیا امکان اعتراض وجود دارد؟ مستند به ماده ۳۳۲ قانون آیین دادرسی مدنی ، باید گفت هر گاه اصل دعوی قابلیت اعتراض داشته باشد ، در مورد قرار صادره نیز امکان اعتراض وجود دارد.

مطلب مفید | اثبات مالکیت بدون قولنامه

به عنوان مثال اگر اصل دعوا در مورد «مطالبه وجه» و یا «الزام به تنظیم سند» و مواردی از این قبیل باشد ، با توجه به اینکه این موضوعات قابل اعتراض هستند، پس میتوان در صورت صدور «قرار عدم استماع نسبت به اثبات مالکیت» ، به قرار صادره اعتراض نمایید. از جمله مهم ترین قرارهایی که قابل تجدید نظر هستند، میتوان به قرار ابطال دادخواست یا قرار رد دادخواست ، قرار رد دعوا یا قرار عدم استماع ، قرار سقوط دعوا و قرار عدم اهلیت یکی از طرفین در دعوا اشاره کرد.

مهلت اعتراض به قرار صادره

بطور معمول بعد از صدور هر حکم یا قرار از سوی دادگاه ، برابر قانون یک مهلت محدود برای اعتراض در نظر گرفته میشود. در مورد صدور قرار عدم استماع از سوی دادگاه ، تنها ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای بدوی فرصت وجود دارد تا به قرار صادره اعتراض شود.

مطلب مفید | اثبات مالکیت با سند عادی

نحوه اعتراض به قرار

برای اعتراض باید لایحه اعتراض را تهیه نمود. سپس در فرصت مورد نظر به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرد. دفتر خدمات قضایی لایحه اعتراض را به دفتر دادگاه ارسال خواهد

آثار قرار عدم استماع دعوای اثبات مالکیت

با صدور قرار عدم استماع نسبت به دعوای اثبات مالکیت میتوان گفت آثار زیر را در پی خواهد داشت :

  • موجب جلوگیری موقت از رسیدگی به دعوا میشود.
  • عدم امکان استرداد هزینه های پرداخت شده در دادرسی .
  • در زمانی که قابلیت تجدید نظر خواهی نسبت به حکم صادر شده به اصلیت دعاوی وجود داشته باشد، این تجدید نظر خواهی تنها تا زمان مهلت اعتراض قابل انجام است.
  • اعتبار دارای امر مختوم نمی باشد که این به معنای این است که امکان اقامه مجدد دعوا در خصوص موضوع مطرح شده که قراری برای آن تعیین شده است وجود دارد. البته این زمانی امکان پذیر است که رفع علت برای آن صورت بگیرد. بر این اساس می توان به راحتی به تنظیم مجدد دادخواست پرداخت.

مطلب مفید | درخواست صدور سند مالکیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up