گم شدن قولنامه و اثبات مالکیت

با سلام.
کاربر گرامی لطفاً برای بهره مندی از خدمات وکالت و مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری از ساعت 8 صبح تا 8 شب با شماره 09125453894 تماس بگیرید.

گم شدن قولنامه و اثبات مالکیت

اثبات مالکیت در صورت گم شدن قولنامه

گم شدن یا مفقود شدن قولنامه امر نسبتاً شایعی است. مشکل زمانی حاد میشود که قولنامه مفقودی به صورت دستنویس بوده و مدرک دیگری برای اثبات مالکیت در اختیار نباشد. در چنین مواردی باید به راههای دیگر اثبات مالکیت بدون قولنامه از جمله : اقرار و شهادت شهود اتکا نمود.

برای اثبات مالکیت لازم است به مراجع قضایی مراجعه شود. هزینه دادرسی معمولاً 3.5 درصد ارزش مال خواهد بود.

اگر قولنامه خود را گم کردیم چگونه مالکیت مان را اثبات کنیم؟

انتقال مالکیت در امور املاک از طریق تنظیم قولنامه بویژه در شهرهای کوچک و حاشیه آن ، سالها است که به یک امر نسبتاً فراگیر تبدیل شده است.

افراد با تنظیم قولنامه دستی میان خود ، می توانند ملک شان را انتقال دهند . دفاتر مشاورین املاک اصلی ترین مرجع برای این افراد است.

مطلب مفید | تبدیل قولنامه به سند رسمی

مهمترین خطری که قولنامه دستنویس دارد آن است که در صورت مفقود شدن ، اثبات مالکیت برای مالک یا کسی که قولنامه به نام وی بوده بسیار چالش برانگیز خواهد بود . زیرا انتقال مالکیت به صورت رسمی نبوده و در هیج مرجعی ثبت نشده است. در نتیجه از این نقل و انتقال سابقه ای در دست نیست. در مواردی ممکن است شائبه فروش مال غیر با قولنامه مطرح شود.

چنانچه شما در زمره افرادی هستید که از قولنامه برای نقل و انتقال ملک استفاده کرده اید ، بهتر است کمی بیشتر با شرایط اثبات مالکیت در صورت گم شدن قولنامه آشنا شوید.

پس با ما همراه شوید.

اثبات مالکیت در صورت مفقود شدن قولنامهراههای اثبات مالکیت در صورت مفقودی قولنامه

یکی از راههای انتقال مالکیت ، تنظیم قولنامه است . اثبات مالکیت با قولنامه دارای شرایط خاص است. از آنجا که قولنامه سند رسمی محسوب نمیگردد و قولنامه های دست نویس حتی فاقد کد رهگیری هستند لذا در صورت مفقود شدن آن ، مشکلاتی برای دارنده آن ، جهت اثبات مالکیت ایجاد میشود.

در موارد مفقود شدن قولنامه ، مدعی مالکیت باید با مراجعه به دادگاه ، مالکیت خود را بر ملک قولنامه ای اثبات نماید.

بند 5 از ماده 1258 قانون مدنی در مورد ادله اثبات دعوی ، به اسناد کتبی اشاره دارد. بنابراین وقتی قولنامه مفقود میشود بهترین کار این است که مدعی مالکیت به دفتر مشاور املاک که اقدام به تنظیم قولنامه کرده مراجعه نماید و یک نسخه از آن را مجدداً دریافت نماید.

مطلب مفید | مدارک لازم برای اثبات بیع

اقرار ، شهادت شهود ، اتیان سوگند و امارات و نشانه ها نیز از دیگر ابزارهای اثبات مالکیت محسوب میگردد. استفاده از هر یک از این ادله بستگی به شرایط موجود دارد.

مراحل اثبات مالکیت

وقتی مالک یک ملک ، بر اساس قولنامه ، ملکی را خریداری نموده اما به دلایلی ، قولنامه خود را مفقود میکند ، باید بتواند مالکیت خود را بر ملک اثبات کند. موضوع زمانی سخت میشود که فرد دیگری مدعی مالکیت بر ملک مورد نظر باشد. در اینجا ممکن است دعوای مالکیت به دادگاه حقوقی کشانده شود.

مطلب مفید | اصلاح  حدود و مساحت ملک

مدعی مالکیت باید با مراجعه به دفتر خدمات قضایی ، دادخواست اثبات مالکیت را تنظیم و به متصدی دفتر تحویل دهد. دفتر خدمات قضایی در اولین فرصت دادخواست را به دادگاه ارسال میکند. در زمان مقتضی با تعیین نوبت در شعبه دادگاه عمومی حقوقی و فرا رسیدن زمان جلسه رسیدگی ، دادگاه ، دادخواست اثبات مالکیت را مورد توجه قرار خواهد داد.

مدارک مهم برای ارائه در دادگاه

مدارک مورد نیاز برای اثبات مالکیت در صورت فقدان قولنامه ، میتواند به قرار زیر باشد:

  • کد رهگیری
  • هر گونه رسید بانکی مبنی بر پرداخت ثمن معامله
  • دستنوشته ها و سایر مدرک دال بر تنظیم قرارداد ملکی
  • وجود اقرارنامه و یا تعهدنامه مبنی بر تحویل زمین مورد اختلاف
  • وجود گواهان و شاهدین
  • استشهادیه
  • اتیان سوگند طرف مقابل

استفاده از کد رهگیری

از سال 1387 با صدور تصویب نامه هیئت وزیران به شماره ۱۹۰۳۲۸/ت۴۱۶۳۲ک  21/ 10 / 1387 درخصوص تشکیل سامانه اطلاعات املاک و مستقلات ، تمام مشاورین املاک ملزم به ثبت قولنامه و دریافت کد رهگیری برای قراردادهای خرید ، فروش ، رهن و اجاره در سامانه ثبت معاملات ثبت شدند ، همه افراد می توانند با کد ملی و کد رهگیری ، در صورت نیاز از قراردادهای خود استعلام بگیرند.

با گرفتن استعلام ، تمام اطلاعات قولنامه قابل مشاهده باشد.

اقرار

اقرار به معنی تایید برحق بودن یک نفر و سلب حق از طرف اقرارکننده است. در مورد مفقود شدن قولنامه ، چنانچه خریداری که قولنامه را در اختیار ندارد ، اقرارنامه ای داشته باشد که طی آن ، فروشنده ملک اقرار به فروش ملک و دریافت ثمن معامله کرده باشد ، این اقرارنامه ، در کنار سایر ادله اثبات مالکیت ، برای خواهان دعوای اثبات مالکیت بسیار کمک کننده خواهد بود.

شهادت شهود و سوگند

اگر مدعی اثبات مالکیت در زمان تنظیم قولنامه شاهدینی را به دادگاه معرفی نماید که قولنامه را امضاء نموده اند ، وجود چنین افرادی به عنوان شاهد اثبات مالکیت ، میتواند در دادگاه موثر باشد .

در صورت عدم وجود شاهد ، به عنوان آخرین تلاش ، خوانده دعوا ممکن است به ادای سوگند وادار شود. یعنی مدعی می تواند از مرجع صالح و قاضی دادگاه درخواست کند که طرف مقابل به اتیان سوگند ملزم شود.

هزینه دادرسی 

هزینه دادخواست اثبات مالکیت در صورت گم شدن قولنامه معمولاً ۳.۵ درصد خواهد بود. مبنای محاسبه هزینه دادرسی در مال غیر منقول مانند ملک ، ارزش منطقه ای ملک خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up