نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه
دعوی حقوقی نفقه در دادگاه
آشنایی با نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه
یکی از نیازهای اساسی اغلب خانمهایی که در جریان طلاق هستند یا همسر آنها خرج و مخارج زندگی را نمیپردازد موضوع مطالبه نفقه و دادخواست آن است. پرداخت نفقه یکی از مباحث تخصصی در حوزه وکالت است و در نکاح دائم و موقت مطرح میشود.
بهصورت کلی منظور از نفقه هزینههایی در زندگی از جمله مسکن، خوراک، پوشاک، هزینههای درمان و… هستند. در بعضی مواقع مرد نفقه را پرداخت نمیکند. لذا زن مجبور میشود جهت طرح دعوا به دادگاه مراجعه و خواهان حق قانونی خود شود. در این مقاله قصد داریم پیرامون دریافت نفقه و چگونگی دفاع آن اطلاعاتی باارزش در اختیار شما قرار دهیم. پس تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید.
بررسی رابطه نفقه با پرونده طلاق
قبل از اینکه در حیطه نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه سخن بگوییم بهتر است به این موضوع اشاره کنیم چرا عدم پرداخت نفقه به پرونده طلاق مربوط است؟ ارتباط نفقه با طلاق زمانی بیشتر خودنمایی میکند که زن به دادگاه مراجعه و اظهار میکند همسرش هزینههای زندگی را نمیپردازد. ممکن است موضوع به شکل دیگری نیز مطرح باشد و آن زمانی است که زن و مرد در جریان طلاق هستند؛ اما هنوز صیغه طلاق جاری نشده است؛ اما مرد هزینههای زن را تأمین نمیکند.
باتوجهبه اظهارت زن در زمینه عدم پرداخت هزینههای زندگی، پرونده نفقه به جریان میافتد و مرد را ملزم میکند تا هزینههای گذشته و حال را تأمین کند. موضوعی که در این حیطه برای زن اهمیت پیدا میکند ثابت کردن عدم پرداخت نفقه و چگونگی دفاع جهت دریافت نفقه است.
بررسی چگونگی اثبات دعوای نفقه
یکی از مواردی که ذهن اغلب خانمها را به خود مشغول کرده این موضوع است که چه زمانی زن در مراحل ازدواج مشمول دریافت نفقه میشود؟ در رفع این دلمشغولی میتوان بیان کرد بهمحض جاریشدن صیغه عقد زن استحقاق دریافت نفقه را دارد. از مواردی که باعث میشود زن امتیاز دریافت نفقه را از دست دهد، ناشزه بودن است. از وظایف مهم زن پس از جاریشدن صیغه عقد تمکین عام و خاص در مقابل خواستههای شوهر است.
مطلب مفید | مشاوره تلفنی با وکیل خانواده
منظور از تمکین عام پذیرش این موضوع است که مرد ریاست تمامی امور زندگی را به عهده دارد و مفهوم تمکین خاص نیز مسائل زناشویی بین زوجین است. هر دو تمکین عام و خاص در طول زندگی زناشویی بر عهده زن است و درصورتیکه زن بدون دلیل موجه از آنها سر باز زند، ناشزه شناخته شده و از نفقه محروم میشود.
پرداخت حق قانونی زن در طلاق
انواع نفقه را بشناسید
گاهی افراد گمان میکنند نفقه تنها به زن تعلق میگیرد. اما این جمله کاملاً اشتباه است و در صورت وجود فرزند، نفقه به او نیز تعلق خواهد گرفت. پس بهطورکلی دو نوع نفقه در قانون مدنی و قانون حمایت خانواده وجود دارد. در زیر قصد داریم بصورت ساده به بررسی آنها بپردازیم.
پرداخت نفقه زن
همانطور که در بالا بیان شد نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه و ثابت کردن این موضوع که همسرش نفقه را در طول مدت زناشویی پرداخت نکرده است، اهمیت دارد. اگر اظهارات خانم در زمینه عدم پرداخت درست نباشد مرد میتواند با ارائه اسناد معتبر از حق خود دفاع کند؛ بنابراین ارائه مستندات معتبر میتواند در دریافت یا عدم دریافت نفقه مؤثر باشد.
پرداخت نفقه فرزند
پرداخت نفقه به فرزند یکی دیگر از وظایف مرد است که با عنوان نفقه فرزند شناخته میشود. پرداخت نفقه برای فرزند پسر تا قبل از 18 سالگی است و درصورتیکه فرزند دختر باشد تا زمانی که مجرد است، پدر باید نفقه او را تقبل کند.
عدم پرداخت نفقه زن و نیاز به وکیل
نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه
برای اینکه زن مشمول دریافت نفقه شود باید اثبات کند همسرش نفقه را پرداخت نکرده است و نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه را به طور کامل بداند. در زیر قصد داریم نحوه دفاع از نفقه و راههای اثبات این دعوا که در قانون مطرح است را بهعنوان کلید گشایش بیان کنیم. این راهها شامل گزینههای زیر میشوند:
- در بعضی از دادگاههای خانواده این اعتقاد وجود دارد که اثبات جاریشدن صیغه عقد برای دریافت نفقه کفایت میکند. در اغلب دادگاهها زمانی که این دعوا از سمت زوجه مطرح میشود به این اصل واقف میشوند که شوهر نفقه را پرداخت نکرده است و باید مستنداتی ارائه دهد تا خلاف آن را ثابت کند.
- برخی قضات نیز معتقدند زمانی که زن و شوهر با هم زندگی مشترک داشتهاند، پس به این معنی است که مرد نفقه را پرداخت کرده است. در شرایطی که قاضی پرونده این نظر را ارائه دهد زوجه باید عدم پرداخت را ثابت کند.
- باتوجهبه دیدگاه متفاوت قضات دادگاه لازم است این نکته بیان شود که دیدگاه اول از سوی قضات طرفداران بیشتری دارد. اغلب دادگاه جاریشدن صیغه عقد و نکاح را برای اثبات عدم پرداخت نفقه کافی میداند. در این شرایط مرد باید پرداخت نفقه یا عدم تمکین زن را ثابت کند.
- درصورتیکه مرد مستنداتی مانند فیشهای واریزی که نشاندهنده پرداخت مبالغی بهصورت ماهیانه را به دادگاه ارائه دهد، اینجاست که زن باید ثابت کند واریزیها برای نفقه نبوده است. به طور مثال مبالغی که بهصورت ماهیانه بهحساب او واریز شده، بابت وام یا بدهی مرد بوده است.
بررسی راههای اثبات عدم پرداخت نفقه
باتوجهبه مطالب بالا نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه یکی از موضوعات بااهمیت بوده و گاهی نیاز به ثابت کردن عدم پرداخت نفقه یک نیاز مبرم است. ثابت کردن این موضوع بر عهده خانم یا خویشاوندانی است که استحقاق دریافت نفقه را دارند.
از راههای متنوع جهت اثبات عدم پرداخت نفقه میتوان به اقرار، شهادت شاهدان، سند، اماره (بررسی مکان، تحقیقات محلی و اظهارنظر کارشناسان) و سوگند اشاره کرد. درصورتیکه شما نیز با اینگونه مشکلات دستوپنجه نرم میکنید و نیازمند یک مرکز حقوقی معتبر یا وکلای حرفهای و مجرب هستید، مؤسسه حقوقی ملکی اداری را انتخاب کنید.
نتیجهگیری
در این مقاله در حیطه نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه سخن گفتیم. یکی از حقوق زن پس از نکاح پرداخت نفقه توسط مرد است. منظور از نفقه همان هزینههای زندگی از قبیل خوراک، پوشاک، مخارج درمانی، مسکن و… است. درصورتیکه مرد نفقه زن را نپردازد، زن مجبور به طرح دعوی در دادگاه بر علیه او میشود. بهصورت کلی نفقه به دو نوع تقسیم میشود که شامل نفقه برای زن و دیگری برای فرزند است که باتوجهبه دختر یا پسر بودن متفاوت است.
در دفاع زن برای دریافت نفقه برخی دادگاهها تنها نکاح را کافی میدانند. اما درصورتیکه مرد اثبات کند که مبالغی را ماهیانه بهحساب زن واریز کرده است، در این صورت زوجه باید عدم این موضوع را اثبات کند. از راههایی که میتوان جهت اثبات این موضوع به کار گرفت میتوان به اقرار، شهادت شاهدان، سوگند و… اشاره کرد. اگر درباره نحوه دفاع زن در دادگاه نفقه سؤالی دارید، هم اکنون با ما در میان بگذارید.
مطلب مفید | دفاع مرد از نفقه در دادگاه